Ailede meme kanseri varsa dikkat! Erken tanı hayat kurtarıyor

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Meme kanserinin menopoz dönemindeki kadınlarda daha sık görülmekle birlikte artık 20’li yaşlarda da görülme sıklığının arttığını belirten İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Işıl Somalı, hastalığın genetik faktörler, çevresel etkenler ve obezite gibi nedenlerle ortaya çıktığını dile getirdi.

Hastalık hakkında bilgi veren Prof. Dr. Somalı, “Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlar arasında en sık gözlenen kanser türüdür. Hastalık memede şişkinlik şekil bozukluğu, kızarıklık, portakal kabuğu görünümü ağrı gibi semptomlarla kendini belli edebilir. En sık tespit edilme yöntemi ise kişinin kendi memesini elle kontrolü sonucu gerçekleşir. Genç hastaların da bilinçlenmesi sebebiyle artık daha erken tespit edilebiliyor. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden uzman hekime görünerek muayene olunması gerekiyor”diye konuştu.

AİLEDE VARSA DİKKAT!

Hastalıkta aile öyküsünün önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Işıl Somalı, “40 yaşından itibaren her kadının yılda 1 defa mamografi çekilmesi gerekmektedir. Eğer kişinin annesi kardeşi veya teyzesi gibi akrabalarında daha önceden bu hastalık görülmüşse risk daha çok artıyor. Bu nedenle 20’li yaşlardan itibaren elle muayene ve mamografi ile takip edilmesi gerekiyor. Bazı gruplarda meme MR’ı çekilmesi de gerekebilir” ifadelerini kullandı.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ UYGULANIYOR

Hastalığın tedavisinde kişiye özel bir süreç izlendiğini kaydeden Prof. Dr. Işıl Somalı, şöyle devam etti:

Alıntı Metni

Diğer Sağlık Haberleri İçin TIKLA