Almanya’ya ihracatta yeni dönem başlıyor

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

MİTHAT YURDAKUL Ankara –Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’na (DEİK) gönderdiği yazıda, Almanya’nın ‘Tedarik Zincirlerinde Firma Sorumluluğu Yasası’nın 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe gireceği bildirildi.

Bakanlığın yazısında, Almanya’nın hazırladığı yasa ile küresel tedarik zincirlerinde insan haklarının korunmasının, çocuk işçiliğinin ve zorla çalıştırmanın yasaklanmasının hedeflendiği ifade edildi. Buna göre, Alman firmaları, kendi tedarik zincirlerinde insan haklarına uyulup uyulmadığına ilişkin sorumluluk üstlenecek.

Uluslararası alanda faaliyet gösteren ve yurtdışından ürün satın alan tüm büyük Alman şirketlerinin etkileneceği yasa uyarınca, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 3 binden fazla, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ise binden fazla çalışanı olan firmalar, yasaya kapsamına girecek. Firmaların sorumluluklarını yerine getirmemeleri durumunda ise para cezası ve 3 yıl boyunca kamu ihalelerine katılamama şeklinde yaptırımlar devreye girebilecek. Tedarik zincirinde yer alan firmalarda yoğun bir şekilde insan haklarına aykırı uygulamaların olduğunun tespiti halinde, söz konusu uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik önlemler talep edilecek, önlemlerin etkisiz kalması durumunda ise yasa kapsamındaki firmalara tedarikçilerini değiştirmesi teklif edilecek.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA