ALS çalışmalarına Türkiye de katılacak

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

MELTEM GÜNAY – Çalışmaların mimarlarından ABD Northwestern Üniversitesi ALS Araştırma Merkezi’nin yöneticisi Dr. Hande Özdinler, Türkiye’deki ALS hastalarının artık dünyada yapılan ilaç çalışmalarına katılabileceğini söyledi. Türk Nöroloji Derneği Nöromüsküler çalışma grubu ile ALS-MNH Derneği’nin iş birliği sonucunda Türkiye’den üç merkezin NEALS konsorsiyumuna üyeliğinin kabul edilmesiyle, klinik çalışmaların ülkemizde başlatılması için ilk adım atıldı. Bu çalışmaların arkasındaki isimlerden biri de yıllardır ALS konusunda çalışmalar yapan, beyindeki ölen motor nöronları iyileştiren ilk kimyasal maddeyi keşfeden Dr. Hande Özdinler.

Dünyada ALS ve diğer nörodejeneratif hastalıkların çözümü için aktif çalışmalar sürdürüldüğünü anlatan Dr. Özdinler, “Bu hastalıklara yönelik bir çok şeyi öğrendik ve artık onları ilaca dönüştürme fazındayız. Dünyada ALS konusunda ABD, Avrupa ülkeleri, Kanada ve Japonya’nın ortak çalıştığı bir konsorsiyum var. Ben de bu platform içinde çalışmalarımı sürdürüyorum. Yeni keşfettiğimiz NU9’u bu platforma taşımaya çalışıyoruz. Neden Türkiye bunun dışında kalsın dedik ve harekete geçtik” dedi.

Bu konuyla ilgili ALS-MNH Derneği Başkanı Alper Kaya ile iletişime geçen Dr. Özdinler, Türkiye’de bu alanda çalışmalarını sürdüren kurumlara ve doktorlara ulaştığını kaydetti. Özdinler, zor bir sürecin ardından da üç merkezden konsorsiyuma kabul alındığını belirtti. Bu çalışmanın Türkiye’yi artık dünyada ilaç konusunda ortak ülke haline getireceğinin de altını çizen Dr. Özdinler, “Dünyada nörodejeratif hastalıklar konusunda ilaç bulunduğu zaman Türkiye bu ilaçlara, çalışmalara katıldığı için üretim fiyatına ulaşabilecek. Bu kabulle Washington’daki hasta kendi ülkesindeki ALS merkezine gittiğinde ne görüyorsa Türkiye’deki hasta da bu merkezlere gittiğinde aynısı olacak” dedi.

HANGİ KURULUŞLAR BULUNUYOR?

Dr. Özdinler’in verdiği bilgiye göre, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü (Prof. Dr. Yeşim Parman) ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniği (Prof. Dr. Piraye Oflazer) ile birlikte Adana’dan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji kliniği (Prof. Dr. Filiz Koç), Antalya’dan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniği (Prof. Dr. Hilmi Uysal), Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği (Doç. Dr. Aylin Yaman) ortak tek merkez olmak üzere NEALS üyeliği için başvurdu ve ardından konsorsiyuma kabul alındı.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA