ASGARİ ÜCRETE ZAM VAR MI 2022? || TEMMUZ ASGARİ ÜCRET MAAŞI NE KADAR, EK ZAM GELECEK Mİ?

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Asgari ücret zammı konusu son günlerde yakından takip ediliyor. Asgari ücret senenin başında verilen zam sonrasında 4253 TL’ye yükselmişti. Enflasyon rakamları sonrasında temmuz ayına yaklaşırken asgari ücret için ek zam beklentisi gündeme geldi. Bakan Bilgin, geçtimiz günlerde bir açıklama gerçekleştirdi. Peki asgari ücrete ek zam gelecek mi, ne kadar 2022?

ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEK Mİ?

Bakan Bilgin “Türkiye ekonomik dalgalanmalara, enflasyonlara rağmen büyümeyi sürdürüyor. O halde enflasyonun tahribatına karşı çalışanları ve emeği korumak bizim vazifemiz. Biz emeği, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Yani önümüzde Temmuz dönemi var. Çalışanlarımızla bizim sadece kamu emeklileri ile kamu çalışanları ile değil, özel sektör emeklileri ile, Bağ-Kurlularla, çeşitli konumda bulunan emekliler de dahil hepsini kapsayan, sadece enflasyon farkını değil onların sosyal konumlarını destekleyecek bir çalışmayı sürdürüyoruz. Yani Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, hiç olmazsa enflasyona karşı ‘Benim devletim benim yanımdadır’ dedirtecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek durumdadır’’ dedi.

VERGİ UZMANINDAN AÇIKLAMA

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:”Enflasyon düzeltmesi denilmelidir. Asgari ücrete zam şu an kanuni olarak yapılabilir değildir. Asgari ücret tespit komisyonu yılda 1 kez toplanıyor. Asgari ücret yönetmeliğinin 7. maddesinde bu hüküm var. Şöyle bahsediliyor 2 yılda bir toplanır deniliyor. Ekonomik konjonktür gereği ara zamanlar da toplanabilir deniliyor. Şu an memurlara 6 ayda bir zam yapıldığı ve ham madde fiyatlarının arttığı konjonktürde asgari ücretlinin ciddi bir refah kaybı var. Ek zamdan ziyade seyyanen zam ya da enflasyon farkı demek daha doğrudur.

Zaten büyük şehirlerde asgari ücretli neredeyse yok. İşverenlerimiz bunu karşılamış durumda. Pandemi şartlarında devletimiz hem çalışana hem işverene katkıda bulundu. Bu katkılar enflasyonla unutuldu. Esnaflara vergi muafiyeti getirildi. Sayın Cumhurbaşkanı ücretlileri enflasyona ezdirmeyeceğiz dedi. Ücretliler derken sadece memur, emekli anlamak gerekmiyor asgari ücret ve üzerinde maaş alan özel sektör çalışanlarını dikkate almak gerekiyor. İşvereni de düşünmek lazım. Asgari ücret 2 bin 800 TL olan asgari ücret yüzde 50.5 artışla 4 bin 253 TL oldu. İçerisinde vergiler yok. 750 TL’lik işçinin ödediği sigorta primi ve fon var. Bunun üzerine 5 bin 825 liraya kadar oluşana kadar işveren karşılıyor. İşverenin maliyeti 5 bin 825 liradır. Asgari ücretlinin maaşını artırırken işvereni düşünmek lazım.

Devletimiz nasıl kirada yüzde 25’ten fazla artış yapamazsın dediyse, şu an sigorta primlerini almayarak 5 bin 829 lira seviyesine çıkarabilir. Mayıs ayı sonu itibarıyla haziran enflasyonu 0 çıksa dahi yüzde 35’lik enflasyon farkı var. Haziranda Merkez Bankası beklentisine göre yüzde 2.86 enflasyon beklentisi var bu da eder yüzde 37. ” dedi.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA