Bir gece ansızın tepelerine ineriz

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

ANKARA Milliyet – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde terörle mücadele konusunda ABD ile yapılan mutabakatları hatırlatarak, “Amerika eğer üzerine düşen görevi terörle mücadelede yerine getirmiyorsa biz ne yapacağız? Başımızın çaresine bakacağız. Biz şehitlerimizin bedelini bunlara ödetmeyecek miyiz? Terörizmin ve teröristlerin kökünü kazıyacağız” diye konuştu.

Azerbaycan’ın 28 Mayıs Bağımsızlık Günü kutlamalarına katılan Erdoğan, Bakü dönüşünde uçaktaki gazetecilerle sohbet ederek soruları yanıtladı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

BEKLENEN DÜZEYDE OLMADI: (İsveç ve Finlandiya heyetleri ile NATO müzakereleri) Finlandiya ve İsveç’le bizim heyetimizin yapmış olduğu görüşmeler maalesef beklenen düzeyde olmadı. Bunların beklentisi var, fakat Türkiye ile ilgili atmaları gereken adımları atmadıkları gibi, bu görüşmeleri yaptığımız süreç içerisinde hala bunlar, özellikle İsveç Stockholm’ün caddelerinde teröristleri gezdiriyor, kendi polisleriyle onları güvence altına alıyor. Hatta hatta görüşmeyi yaptıkları günün akşamında İsveç devlet televizyonunda Salih Müslim denen teröristi konuşturarak bize her türlü yanlışı yaptıkları gibi, F16 meselesinde vesaire yine olumsuz tavırlarını, yaklaşımlarını sürdürüyorlar. NATO’da teröristleri bağrına basan, besleyen ülkelerle ilgili biz geçmişte yapılan yanlışın tekrarını yapamayız. Yunanistan geçmişte NATO’dan çıkmıştı, o zamanın Türkiye yönetimi Yunanistan’ın tekrar NATO’ya girmesinin yolunu açtı. Yunanistan da aynı şeyleri, herhangi bir şeyin olmayacağını söylüyordu. Şu anda aynı yanlışı Almanya da yapıyor, Hollanda yapıyor, Fransa yapıyor. Bunların birbirinden farkı yok… Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’nin başında olduğu sürece, teröre destek veren ülkelerin kesinlikle NATO’ya girmesine biz ‘evet’ diyemeyiz.

RUSYA VE UKRAYNA İLE GÖRÜŞECEĞİM: Her şeyden önce Rusya bu işlere olumlu bakmıyor malum. Özellikle Finlandiya konusu Rusya için rahatsız edici. Niye? Çünkü sınır… Sınır ülke olduğu için de bir defa Finlandiya’nın NATO’ya girmesine hiç sıcak bakmıyor. Aslında İskandinav ülkelerinin hiçbirinin NATO’ya girmesine Rusya sıcak bakmadı. Bizim gönlümüzden geçen o ki şu anda Rusya-Ukrayna arasındaki bu savaş bir an önce barışla nihayete ersin, fakat görünen o ki her geçen gün bu iş daha da olumsuz bir şekilde devam ediyor. Pazartesi günü (bugün) gerek Rusya gerekse Ukrayna’yla telefon görüşmelerim olacak. Tarafları diyalog ve diplomasi kanallarını işletmeleri yönünde teşvik etmeyi sürdüreceğiz.

KÖKLERİNİ KAZIYACAĞIZ:(Suriye’nin kuzeyine yeni harekat) Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye karşı yapılabilecek en ufak bir saldırıyı bizim cevapsız bırakmamız mümkün değil. Suriye’nin kuzeyinde malum terör örgütlerinin odaklanma noktaları var. Bu odaklanma noktaları, Suriye’nin kuzeydoğusundan kuzeybatısına kadar bütün o bölgelerde mevcut. Başta ABD olmak üzere tüm koalisyon güçleri maalesef PKK, YPG, PYD terör örgütlerine ciddi manada silah, araç, gereç, mühimmat yardımı yapıyorlar ve bunu hala devam ettiriyorlar. Eğitim de veriyorlar. Biz bunları görmezlikten mi geleceğiz? Nasıl ki Kuzey Irak’ta PKK’ya ve PKK’nın adeta yavrucuklarına karşı yaptığımız operasyonlar var, aynı durum Suriye için çok daha geçerli, çok daha önemli. Her zaman söylediğim gibi, bir gece ansızın onların da tepelerine ineriz, inmeye de mecburuz. Biz şehitlerimizin bedelini bunlara ödetmeyecek miyiz? İşte iki günde yaklaşık 30 civarında teröristin işini bitirdik. Kuzey Irak’takilerle beraber şu anda 100’ün üzerinde teröristi etkisiz hale getirdik. Terörizmin ve teröristlerin kökünü kazıyacağız.

İZİN ALMAYIZ: (Suriye’ye yeni harekata ilişkin ABD ile bir temasımız var mı?) Bu konularla ilgili her şeyden önce herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. Amerika eğer terörle mücadelede üzerine düşeni yerine getirmiyorsa biz de başımızın çaresine bakacağız. Bir yerlerden izin alarak terörle mücadele yapılmaz.

‘Kefenimizi giydik yola öyle çıktık’

(Kılıçdaroğlu’nun ‘kaçacak’ iddiası) Geçmişte aynı şeyleri bunlar rahmetli Menderes için söylediler. Bunlar da aynı telden çalıyorlar. Değişen bir şey yok. Açıyorlar o sayfaları, oralara bakarak ağa babalarının yalanlarını tekrar ediyorlar. 15 Temmuz gecesi ben eğer 15 dakika geç kalmış olsaydım bugün ne şahsım, ne çocuklarım, eşim, damadım, torunlarım hiçbirimiz belki de hayatta olmayacaktık… Biz saat 01.15 gibi Atatürk Havalimanı’na indik, 11 gibi Bay Kemal oradaydı ve FETÖ’cüler tankların arasından Bay Kemal’i geçirdiler, Bakırköy Belediye Başkanının evine gönderdiler. Kaçan kim? Kimin kaçtığı, kimin kaçabileceği ortada. Biz yola kefenimizi giydik öyle çıktık. Bugün de aynı şekilde yola devam ediyoruz.
GÜNDEMİMDE YOK: (Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığı) Benim gündemimde Bay Kemal’in adaylığı filan, bunlar söz konusu değil. Gündemimde böyle bir şey yok. (CHP’li belediyelerin sosyal yardımları) Bu üst geçitlere astıkları pankartlarla sosyal belediyecilik olmaz. Oralarda şunu yaptık, bunu yaptık diye ifade edilenlerin hiçbirine ben inanmıyorum.

KENDİSİNE ACIRIZ:(Akşener’in Sultan Abdülhamit benzetmesi) Tabii bu hanım, ne yazık ki ‘tarihçiyim’ diye geçinirken kendi tarihini inkâr edecek kadar talihsiz bir noktaya geldi. Nasıl Osmanlı’yı 33 yıl yöneten Sultan Abdülhamit’e saygısızlık yapan, hakaret eden, ‘kızıl sultan’ diyen cibilliyetsizler varsa maalesef aynı güzergaha bu hanımefendi de düştü. O da onların izinde, onların yolunda giderek maalesef cennet mekân Sultan Abdülhamit’e bu saygısızlığı yaptı. Biz kendisine acırız. Gittiği yol yol değil. Söyle bana arkadaşını, söyleyeyim sana kim olduğunu. Meral Hanım kimle yürüyor şu anda? Bay Kemal’le. Dolayısıyla onunla beraber yürüyenlerden, HDP gibi PKK terör örgütünün parlamentodaki uzantılarıyla beraber olanlardan daha başka ne bekleyebiliriz.

‘Ey Yunanistan kendine çeki düzen vermedin’

(Yunanistan ile ilişkiler) Yunanistan’la Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantılarına son verdik. Bu ne demektir? ‘Ey Yunanistan kendine çeki düzen ver’ demektir. Sen kendine çeki düzen vermedin, biz de Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi kaldırdık. Artık şu an itibarıyla Miçotakis muhatabım değildir. Niye? Ben siyaseti şahsiyetli bir şekilde yürüten insanları muhatap alırım. Benimle konuşacaksın, yemek yiyeceğiz, ‘üçüncü ülke veya şahısları aramıza koymayalım’ diyeceğiz, bunun sözünü vereceksin; ondan sonra 15 gün geçecek, ABD’ye gideceksin, Amerikan Kongresi’nde Türkiye’nin aleyhinde konuşacaksın. Kusura bakma…Yapacağımız tek şey var; bize dost olana dostuz, ama bir defa şunu iyi bilsinler ki, bize düşman nazarıyla bakanlarla da biz gereğini yaparız.

BU ÜSLER KİME KARŞI?: Amerika’nın Yunanistan’da 9 tane üssü var. Peki bu üsler kime karşı kuruluyor? Söyledikleri şu: ‘Rusya’ya karşı’ Yalan, dürüst değiller. Bütün bu olanlar karşısında bunların Türkiye’ye karşı takındıkları tavır ortada. İşte geçen gün Miçotakis’e Amerika’da Temsilciler Meclisi ve Senato’nun kapısını açtılar, konuşturdular. Bu konuşmasını da alkışladılar mı? Alkışladılar.F16’lar gündeme getirildi mi? Getirildi…

‘Ermenistan’la süreç samimiyetle yürüyor’

‘Tek Millet, İki Devlet’ şiarıyla Bakü’de yeni bir ‘Tek Festival’ geleneği başlatmanın heyecanını yaşadık. Bunun şimdi diğer Türk devletlerinden de aynı şekilde bir çağrı alacağını görüyorum. TEKNOFEST’in tüm Türk dünyasını bilim ve teknolojide buluşturan bir platform olmasını da arzu ediyoruz… Karabağ Zaferi’yle Kafkasya’da artık yeni bir dönem başlamıştır. Azerbaycan ve Ermenistan’ın aralarındaki meseleleri doğrudan çözme yönünde attığı adımlardan memnuniyet duyuyoruz. Sınır komisyonlarının ilk toplantısını 24 Mayıs’ta yapması ve Zengezur Koridoru konusunda ilerleme kaydedilmesi özellikle memnuniyet vericidir. Biz de Ermenistan’la ilişkilerimizi normalleştirme sürecini samimiyetle yürütüyoruz.

İSRAİL İLE ENERJİ ADIMI: (İsrail ile Doğu Akdeniz’deki enerji projelerinde ortaklık) Bu tür bir adımı atma noktasında Dışişleri Bakanımızın bize getirdiği bilgilere bakarsak, hazır olduklarınısöylüyorlar,çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye-İsrail ilişkilerini daha olumlu bir noktaya getirmenin adımlarını böylece atmış olacağız. Şu anda konuya bakışlar olumlu. Temennim odur ki bu olumlugelişmeleri süratle tamama erdiririz.