Canlı yayında tehditler yağdırdı: ‘Üçüncü Dünya Savaşı çoktan başladı’

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Her fırsatta Rus devlet televizyonuna çıkan ve Putin’in Ukrayna’yı işgalini haklı göstermek için açıklamaları peş peşe sıralayan propagandacılar yeniden iş başında. Devlet televizyonu Rusya 1’de Üçüncü Dünya Savaşı’nın çoktan başladığı iddia edildi. Ayrıca canlı yayında İngiltere ve ABD’nin Ukrayna ile savaşa müdahale ettikleri için ‘ağır bir bedel ödemeleri’ gerektiği konusunda ifadeler kullanıldı.

“OPERASYON SONA ERDİ, DÜNYA SAVAŞI BAŞLADI”

Rusya 1’den Olga Skabeyeva, canlı yayında İngiltere, ABD ve NATO’ya savaş ilan etti ve Ukrayna sınırlarının ötesine uzanan yeni bir Rus harekatını savundu. Skabeyeva, “Belki de Rusya’nın Ukrayna’daki özel operasyonunun sona erdiğini, bir anlamda gerçek bir savaşın başladığını kabul etmenin zamanı gelmiştir: Üçüncü Dünya Savaşı” ifadelerini kullandı. Skabeyeva, ayrıca yalnızca Ukrayna’nın değil, tüm NATO ittifakının silahsızlandırılması gerektiğini savundu.

Olga Skabeyeva’nın sözleri, çok sayıda Rus analist, yorumcu ve ‘politik uzmanın’, Putin’in Ukrayna’daki ‘özel askeri operasyonunu’ tartışmak için bir araya geldiği 60 dakikalık programda sarf edildi.

“SINIRLARI ARTIK DEĞERSİZ”

Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisi’nden Vladimir Avatkov, Kiev’e destek sağlayan Batılı müttefiklere uyarıda bulundu. Son derece ciddi bir tavırla “Özel askeri operasyona müdahale etmeye çalışan herkesin ağır bir bedel ödeyeceğini söyleyen Vladimir Vladimirovich Putin’in sözlerini hatırlamamız gerekiyor” ifadelerini kullanan Avatkov’un açıklamasından sonra tehditlerin ardı arkası kesilmedi.

Rus milletvekili Oleg Matveychev, savaş çığırtkanlığı yapan Skabeyeva araya girmeden önce Ukrayna’ya müdahale ederse ‘Polonya’nın mevcut sınırlarının değersiz olacağını’ ileri sürdü: “Sadece Polonya’dan değil, Büyük Britanya ve ABD’den bahsediyordum. …hepsi sıraya girdi!”

GENERAL İKİ HAFTADIR KAYIP

Öte yandan yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’daki üst düzey komutanın iki haftadır görülmediğini ve artık işgalden sorumlu olmayabileceğini iddia etti. Suriye’de Esad’ın kendi halkına gaz vermesine yardım eden savaş suçlusu General Aleksandr Dvornikov, Vladimir Putin tarafından ordularına liderlik etmesi için aday gösterilmişti. Ancak Amerikalı yetkililer, General Dvornikov’un en az iki haftadır görülmediğini ve bunun Putin tarafından tasfiye edildiğine dair söylentilere yol açtığını söylüyor. Bu bilgi doğrulanırsa, General Dvornikov, Karadeniz filosu komutanı Amiral Igor Osipov ve Batılı yetkililerin savaş alanındaki başarısızlıklar nedeniyle görevden alındığını söylediği 1. Muhafız Tank Ordusu lideri Korgeneral Sergei Kisel’e katılacak. Dvornikov’un ortadan kayboluşu ilk olarak New York Times tarafından, Amerikan yetkililerinin işgalin durumu hakkında yaptığı bir basın toplantısının ardından bildirildi. Rus ordusunun farklı kolları arasındaki koordinasyon eksikliği ve işgaldeki ilerlemenin “ağır” temposu da dahil olmak üzere “aynı hataları” tekrarladığı iddia ediliyor.

ÖLDÜRÜLEN 49’UNCU KOMUTAN

Rusya Genelkurmay Başkanı General Valery Gerasimov’un da kayıp olduğuna inanılıyor ve Putin kaderine karar verirken görevden uzaklaştırıldığı iddia ediliyor. Bu haberler, üç ayı aşkın süredir devam eden savaşta, onlarca üst düzey askeri yetkili ve generalin öldürüldüğünün doğrulanmasından hemen sonra geldi.

Rusya, üst düzey komutanlarını kaybetmeye devam ediyor. Ağır kayıplar veren Rusya, Kadırov özel kuvvetler alayının 4. taburunun komutan yardımcısı Yarbay Zaur Dimayev, Salı günü Donbas bölgesinde öldürüldü. Luhansk’a bağlı Kamyshevakha köyünden askeri bir SUV’ye binen Dimayev’in öldürülmesiyle, savaşta öldürülen toplam Rus yetkili sayısı en az 49’a yükseldi. Ancak Kiev ya da Moskova tarafından herhangi bir resmi rakam yayınlanmadı.

Ancak daha geçen hafta Rusya, ülkenin en iyi paraşütçülerinden biri olduğuna inanılan 34 yaşındaki Yarbay Alexander Dosyagayev’in öldürüldüğünü doğruladı.Dosyagayev, Rusya’nın en seçkinleri olarak tanınan 104. paraşütçü alayının havadan saldırı taburunun komutanıydı.

KENT İŞGALİN KIYISINDA

Ukrayna’nın doğusundaki sanayi kenti Severodonetsk’e günlerdir saldıran Rus işgal birlikleri, şehri ele geçirmek üzere. Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Rus ordusunun kilit önemdeki kenti işgal etmenin kıyısında olduğunu bildiriyor. Yerel yetkililer, şehrin yüzde 80’inin Rus kontrolüne geçtiğini aktardı.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, başkent Kiev çevresinden püskürtülen Rus işgalcilerin Donbas’a odaklanmasıyla başlayan savaşın ikinci perdesinde ağır kayıplar verdiklerini belirtiyor. 2014 yılından bu yana bir kısmı Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde olan Donbas’ta ölen Ukrayna askerlerinin sayısı günlük 100’e çıktı.

Rus ordusu, Severodonetsk’i işgal ederek Lugansk bölgesinin tamamında kontrol sağlayacak. Severodonetsk’in batısında bulunan Sloviansk şehrindeki AFP muhabirleri, bir füzenin vurduğu binanın enkaza dönüştüğünü ve üç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

ABD ve Almanya’nın ardından Slovakya da Rus işgalcilere karşı kullanılmak üzere Ukrayna’ya uzun menzilli top gönderiyor. Ukrayna’nın batı komşusu, sekiz adet Zuzana 2 topçu sisteminin cephe hattına sevk edileceğini duyurdu. 155-mm kundağı motorlu obüsün etkili menzili 40 kilometreyi buluyor ve mühimmata göre mesafe 50 kilometreyi aşabiliyor.

Yunan medyası: Erdoğan Yunanistan’la cepheden bir çatışmayla yüz yüze

ABD Başkanı Joe Biden, menzili 80 kilometreyi bulan gelişmiş füze sistemi Himars’ın Ukrayna’ya gönderileceğini Çarşamba gününün ilk saatlerinde duyurdu. Himarslar, Ukrayna’ya şimdiye kadar milyarlarca dolar silah sağlayan ABD’nin 700 milyon dolarlık yeni yardım paketinin içerisinde.

MLRS olarak da bilinen, çok namlulu Himars füze sistemi, halihazırda Rusya ve Ukrayna’nın kullandığı sistemlerden hem menzil hem de isabet açısından üstün.

Himars’ların Ukrayna’ya sevkine nükleer tatbikatla karşılık veren Rusya, ABD’ye öfkeli. Washington’ın yangına körükle gittiğini savunan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov’a Ukrayna’nın ABD’nin gönderidiği füzelerle Rus topraklarını vurması halinde Moskova’nın nasıl karşılık vereceği soruldu. Yorum yapmayı reddeden Peskov, “En kötü senaryoyu konuşmayalım” dedi.

ABD ile aynı gün Almanya da savaş oyununda devreye girdi, Ukrayna’ya IRIS-T füze savunma sistemleri yollayacağını ilan etti. Havadan havaya orta menzilli füze sistemi IRIS-T,Diehl Defence tarafından üretiliyor. İki ayrı modele sahip sistemin menzili 40 veya 80 kilometre.

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA