Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yunanistan’a sert uyarı: Şaka yapmıyorum aklını başına al

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

İZMİR İHA, DHA / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gayriaskeri statüdeki Ege adalarını silahlandıran Yunanistan’ı uluslararası anlaşmalara uymaya davet ederek, “Yunanistan’ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden, söylemlerden ve eylemlerden uzak durması aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz” dedi.

Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ege Bölgesi’ndeki en büyük birleşik müşterek fiili atışlı arazi tatbikatı EFES 2022’nin ‘Seçkin Gözlemci Günü’ne katıldı. Konuşmasına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TSK mensupları, dost ve müttefik ülkelerin temsilcilerini selamlayarak başlayan Erdoğan, 20 Mayıs’tan beri icra edilen tatbikata katkı verenlere teşekkür etti. Tatbikat programındaki savunma sanayisi sergisinde yer alan silahların, araçların ve sistemlerin Türkiye’nin bu alanda ulaştığı noktayı gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

DOSTLARIMIZLA PAYLAŞIYORUZ: Savunma sanayisinde sahip olduğumuz her türlü imkan ve kabiliyeti, dostlarımızla ve müttefiklerimizle paylaşmaktan memnuniyet duyan bir ülkeyiz. Dünyanın siyasi, ekonomik, askeri, sosyal açıdan köklü bir yeniden yapılanma sürecinden geçtiği bir dönemde, bu tür iş birlikleri çok daha büyük bir önem kazanmaktadır… Kahraman ordumuz, sınır güvenliğimizden sınır ötesi harekatlarımıza, terörle mücadeleden NATO ve ikili anlaşmalar kapsamında yürüttüğümüz uluslararası görevlere kadar her alanda verdiği başarılarla göğsümüzü kabartıyor.

EŞİ GÖRÜLMEMİŞ PERVASIZLIK: Böyle kritik bir dönemde Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta ülkemizin uluslararası anlaşmalara dayalı haklarına ve çıkarlarına yönelik tehditler içeren stratejilere tevessül edilmesinden üzüntü duyuyoruz. Bazı Yunan siyasetçiler, eşi benzeri görülmemiş bir pervasızlıkla, gerçeklikten uzak, akla, mantığa ve hukuka aykırı söz ve eylemlerle gündem olmaya çalışıyorlar. Halbuki bu tür konuların iç politikaya yönelik şımarıklıkları kaldırmayacak kadar hassas olduğunun ve ağır sonuçlar doğurabileceğinin sayısız örneği önümüzde durmaktadır… Bu vesileyle bir kez daha Yunanistan’ı, gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum.

SONU FELAKETLE BİTECEK: Doğu Akdeniz’de ülkemiz anakarasına 2 kilometreden daha az, Yunanistan’a ise 600 kilometreden daha fazla mesafedeki Meis Adası için 40 bin kilometrelik deniz yetki alanı talep etmenin anlamını uluslararası camianın takdirine bırakıyoruz. Gayriaskeri statüdeki adaların çeşitli tatbikatlara dahil edilerek NATO ve üçüncü taraf ülkelerin de bu hukuksuzluğa alet edilmeye çalışılması, sonu felaketle bitecek bir çabanın ötesinde anlama sahip değildir. Sayın Miçotakis herhalde adalara turistik çıkarma yapıyor. Bununla bir yere varmak mümkün değil.

İBRETLE İZLİYORUZ: Yunanistan, aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, birliğin değerlerini, evrensel insan haklarını, uluslararası antlaşmaları hiçe sayarak Batı Trakya, Rodos ve İstanköy’de yaşayan Türk azınlığa baskı uygulamayı hala sürdürüyor. Hukuksuz uygulamaları sebebiyle 1999 ve 2006 yıllarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından mahkum edilen Yunanistan’a göz yumulması da çifte standart örneğidir. Konu Türkiye olduğunda şahin kesilenlerin Yunanistan’a ses çıkarmamasını da ibretle izliyoruz.

KENDİNE GEL: NATO içinde son 2 yıldır askeri heyet toplantı davetlerimize cevap dahi vermeyen Yunanistan’ın kışkırtmalarını soğukkanlılıkla karşıladık ancak bu sabrımızın ve soğukkanlılığımızın muhatabımız tarafından yanlış anlaşıldığını görüyoruz. Türkiye kimsenin hakkını hukukunu çiğnemez, ama kendi hakkını, hukukunu da kimseye çiğnetmez. Esasen bu ülke, kurulduğu tarihten beri hep birilerine sırtını dayayarak, birilerinin hesaplarına alet olarak benzer hamleler yapmıştır. Yunanistan’ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden, söylemlerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz. Kendine gel. Türkiye, Ege’deki haklarından vazgeçmeyeceği gibi adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendisine tanıdığı yetkileri gerektiğinde kullanmaktan da geri durmayacaktır.

DOĞU AKDENİZ VURGUSU: Kıbrıs’ta Rum tarafının dayatmacı tavrı adada bize eşit, egemen, bağımsız iki devletli yöntem dışında bir çözüm yolu bırakmamıştır. Papazlara ağır silahlı eğitim vermekten, terör örgütlerine ofis açmaya kadar Rumların yaptığı her tasarruf bu kararın isabetini göstermektedir.

‘Güvenlik hattı tamamlanacak’

Suriye’de DEAŞ’la ve hem ülkemizin hem de komşularımızın toprak bütünlüğüne, milli birlik ve beraberliğine, egemenlik haklarına tehdit oluşturan PKK/YPG ile sadece biz mücadele ettik… Sınırlarımızı 30 kilometre derinliğinde bir güvenlik hattı ile koruma altına alma kararlılığımızı adım adım hayata geçiriyoruz… Güvenlik hattımızın eksik kalan kısımlarını mutlaka tamamlayacağımızı bir kez daha ifade ediyorum… Müttefiklerimizve dostlarımızdan bu konudaki meşru endişelerimizi anlamalarını ve saygı göstermelerini beklliyoruz.

‘Gereken cevapları vereceğiz’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da törendeki konuşmasında Yunanistan’ın saldırgan politikalarına devam ettiğini, akla ve mantığa aykırı iddialarını tarihten ders almadan ısrarla sürdürdüğünü belirtti. Akar, “Silahlanma çabaları beyhudedir, gereken cevapları vereceğiz. Yunanistan, Türkiye Cumhuriyeti’ni utanmadan yayılmacılıkla suçlamaktadır. Bu bir iki yüzlülüktür” ifadelerini kullandı.

37 ülkeden 11 bin personel katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de katıldığı Seçkin Gözlemci Günü’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da hazır bulundu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile 10’dan fazla ülkenin savunma bakanı ve genelkurmay başkanları da takip etti.

Efes-2022 tatbikatı, 37 dost ve müttefik ülkeden görevlendirilen birlik ve unsurla, 1100’ü yabancı yaklaşık 11 bin personelin katılımıyla gerçekleştirildi.

Erdoğan üzerinde “Cumhurbaşkanlığı forsu” bulunan lacivert mont giydi. Bahçeli de üzerinde Türk Bayrağı bulunan aynı renk mont ve “EFES 2022” yazılı şapka ile geldi.

Yerli ve millisilah ve araçlarla yapılan başarılı atışlar alkış topladı.

Diğer Siyaset Haberleri İçin TIKLA