Döviz rezervine ruble koruması

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Mithat Yurdakul / ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinin ardından iki ülke arasında, başta doğal gaz ödemeleri olmak üzere öncelikle rublenin kullanılmaya başlanması, ardından TL’nin de devreye alınmasıyla iki ülke arasında dolar ve euro yerine tamamen yerel paraların kullanılması öngörülüyor.Yerel paralarla ticaretin Türkiye’nin döviz rezevlerine de koruma sağlaması bekleniyor.

Erdoğan, Soçi’de Putin ile yaptığı görüşmeyle ilgili bilgi verirken, “Sayın Putin’le ruble üzerinde mutabık kaldık. Ruble ile bu alışverişleri yapacağımız için o da tabii Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya’ya ve Türkiye’ye inşallah kazandıracak. Bir de Rusya’nın Mir kartı var. Şu anda bizim beş bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor. Bu ziyarete Rusya Merkez Bankası Başkanı ile bizim Merkez Bankası Başkanımız da görüştü” demişti.

Yarel para takası

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak da Türkiye’yle doğal gaz ticaretinde ödemelerin kısmen Rus Rublesi ile yapılacağını açıklamıştı. Rus tarafının değerlendirmelerine göre, doğal gaz teslimatlarında kısmen ruble cinsinden ödemeye başlanmasının ardından, kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçilecek ve burada TL-ruble takasıyla ticaret gündeme gelecek.

Rusya’nın en büyük doğal gaz ithalatçılarından olan Türkiye, bir süredir iki ülke arasında Türk lirası ve ruble ile ticaret yapmayı, doları iki ülke arasındaki ticarette devreden çıkarmayı gündeminde tutuyor.

Türkiye-Rusya-İran arasında Tahran’da düzenlenen Astana zirvesinin ardından, Rusya ile Türkiye arasında yerel para birimleriyle ticaret, özellikle de gaz alışverişinde ruble kullanımı, yeniden kulislerde dillendirildi.En büyük dış ticaret kalemlerinden birisi olan enerji ithalatında yerel paraların kullanılmasıyla, Türkiye’nin döviz rezervlerinin korunabileceği belirtilirken, iki ülke arasında değiş tokuşu yapılacak para birimlerinin, başta Türk müteahhitlere yapılan ödemeler olmak üzere, iki ülke arasındaki farklı alışverişlerde de değerlendirilebileceği, bu şekilde sürekliliğin sağlanabileceği vurgulanıyor.

‘Bir TOGG hatırası’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün Gebze’de yerli otomobil TOGG’un direksiyonuna geçtiği anlara ilişkin videoyu “Bir TOGG hatırası…” mesajıyla paylaştı. Test sürüşünde Erdoğan’a, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da eşlik etmişti.

Öte yandan Erdoğan, dün Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, görüşmede, Türkiye’nin her daim olduğu gibi Somali halkının yanında durmaya, Somali’de barış ve istikrarı desteklemeye devam edeceğini ifade etti.

‘Türkiye’ye minnettar olmalılar’
Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
Putin, Bayraktar TB2 istiyor: ‘Moskova Türk SİHA’larının neler yapabildiğini gördü’

Diğer Siyaset Haberleri İçin TIKLA