Düğümü Türkiye çözdü! Tahıl koridoru anlaşması tüm dünyada manşetlerde…

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve milyonları etkileyen gıda krizinin ve Ukrayna limanlarına sıkışmış olan 25 milyon ton tahılın sevkiyat düğümü Türkiye’de çözüldü. Hem Ukrayna hem de Rusya ile yürütülen iyi ilişkiler, atılan tarihi imzalarla son buldu.

TARİHİ İMZA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, İstanbul’da, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı.

GUTERRES, TÜRKÇE “TEŞEKKÜR ETTİ”

Birçok ülke ve milyonlarca insanı etkileyecek anlaşmayla ilgili Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tebrik mesajı yağdı.

Tahıl Sevkiyatı Anlaşması’nın imzalanmasında önemli rol oynaması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk hükümetine Türkçe teşekkür eden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümeti, sizin kolaylaştırıcılığınız ve ısrarınız bu sürecin her aşamasında hayati öneme sahipti.” ifadesini kullandı.

ABD: ERDOĞAN’A DİPLOMATİK LİDERLİKLERİNDEN DOLAYI MİNNETTARIZ VE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

ABD’den yapılan açıklamada, “ABD, bu adımı memnuniyetle karşılıyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu anlaşmanın yapılmasındaki diplomatik liderliklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.” denildi.

AB: TÜRKİYE’Yİ TAKDİR EDİYORUZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden, İstanbul’daki tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili açıklama yapıldı. Rusya’nın dünya çapında milyonlarca insan için gıda güvenliğini tehlikeye attığı vurgulanan açıklamada, “Mevcut anlaşma, bu olumsuz gidişatı tersine çevirmek için bir fırsat sunuyor.” ifadesi kullanıldı.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI TRUSS: ÇABALARI İÇİN TÜRKİYE’Yİ ALKIŞLIYORUZ

İngiliz Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada Truss, “Ukrayna’nın tahılının uluslararası gıda pazarlarına ulaştırılması son derece önemlidir. Bu anlaşmanın sağlanmasındaki çabaları için Türkiye’yi ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ni alkışlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

BİR UMUT IŞIĞI VE 22 MİLYON TON TAHIL

ABD merkezli haber ajansı Associated Press, anlaşma için “Bir umut ışığı” betimlemesini kullandı ve “Ukrayna ve Rusya, tahıl ihracat anlaşması imzaladı” diye ekledi. Dünya çapında oluşacak gıda güvenliği tehdidini mutabakat sayesinde sona erdiğine vurgu yapan ajans, savaş nedeniyle Karadeniz limanlarında sıkışıp kalan 22 milyon ton tahıl ve diğer tarım ürünlerinin ihracını sağlayacağını kaydetti.

Fransız Haber Ajansı AFP ise, “Savaşın 6’ncı ayında Ukrayna ve Rusya, Türkiye ve BM ile tahılın Karadeniz’den tahliyesi konusunda anlaşma imzaladı” başlığıyla tarihi mutabakatı okuyucularına duyurdu.

‘ERDOĞAN’IN DİPLOMATİK BAŞARISI’

Fransa’nın Le Parisien gazetesi, İstanbul’daki anlaşma için “Ukrayna tahılı: Moskova ve Kiev küresel gıda krizini önlemek için ablukayı kaldıran bir anlaşma imzaladı” başlığını kullandı. Gazetenin haberinde, Ukrayna tahılının transferi için yapılan anlaşmayla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en büyük diplomatik başarılarından birine imza attığı kaydedildi.

Paris merkezli France 24 kanalı yorumcusu Bruno Daroux, Türkiye’nin rolüne değinerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu anlaşmanın imzalanmasını sağladığına dikkati çekti.

Fransa’nın Le Parisien gazetesi, Dolmabahçe Sarayı’nda imzalanan tarihi anlaşma için “Ukrayna tahılı: Moskova ve Kiev küresel gıda krizini önlemek için ablukayı kaldıran bir anlaşma imzaladı” başlığını kullandı. Gazetenin haberinde, Ukrayna tahılının transferi için yapılan anlaşmayla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en büyük diplomatik başarılarından birine imza attığı kaydedildi.

“UMUT IŞIĞI”

BBC televizyonun internet sitesinde, anlaşmanın imzalanmasına ilişkin haberde, “umut ışığı” ifadesi kullanılarak, “Anlaşma haberlerinin ortaya çıkmasıyla emtia piyasalarında gıda fiyatları düştü.” denildi.

Independent gazetesi, gıda krizinin anlaşmayla hafifleyeceğine dikkati çekti. Küresel gıda krizinin önlenebileceğine dair umutları artıran anlaşma imzalandığına işaret edilen haberde, “Tahıl stoklarının önündeki engelin kaldırılması, buğday ve arpa gibi hayati ürünlerin fiyatlarını yükselten gıda krizini hafifletmeye yardımcı olacak.” ifadesi kullanıldı.

CNN International televizyonun internet sitesinde, “Ukrayna tahıl anlaşması, küresel gıda krizinin olduğu dönemde kabul edildi” başlığına yer verildi. Haberde, anlaşmanın İstanbul’da, BM ve Türkiye’nin arabuluculuğunda gerçekleştiği vurgulanırken, Erdoğan’ın konuşmasında, “Anlaşma sonucunda milyonlarca insanın açlık tehlikesinden kurtulacağını” ilişkin demeci öne çıkarıldı.

Dolmabahçe’deki diplomasi zaferinin ilk yansıması

New York Times gazetesi de “Rusya ve Ukrayna, blokaj altındaki limanlardan tahıl çıkarmak için anlaşmaya vardı” başlığı ile verdiği haberde, anlaşmanın BM ve Türkiye’nin yardımlarıyla yapıldığı, söz konusu anlaşmanın tahıl fiyatlarını düşürmeye, küresel bir gıda krizini hafifletmeye yardımcı olmasının beklendiğine işaret edildi.

Washington Post gazetesi, Rusya ve Ukrayna arasındaki tahıl anlaşmasında, Türkiye’nin aracılığına atıf yaparak, “Rus ve Ukraynalı bakanlar, Ukrayna tahılının ihracatını yeniden başlatmak için Türkiye’de tarihi bir anlaşma imzaladı.” ifadesini kullandı.

Rus haber ajansı TASS, “Ukrayna için koridorlar ve Rusya’ya yönelik kısıtlamaların gevşetilmesi” başlığıyla servis ettiği haberde, anlaşmaların detaylarına geniş yer ayırdı.

‘UMUT FENERİ’

Rus Kommersant gazetesi, İstanbul’daki görüşmeyi “Rusya, Türkiye ve BM, Ukrayna’dan tahılın çıkışı konusunda anlaşma imzaladı” başlığıyla okuyucularına servis etti. Haberde, “Anlaşmanın, tahılın deniz üzerinden sevkiyata yol açması bekleniyor.” ifadesi kullandı.

Yunanistan’da yayın yapan Kathimerini gazetesi, “Rusya-Ukrayna: Tahıl ihracatı anlaşmasında imzalar atıldı” başlıklı haberinde, anlaşmanın gıda krizinin aşılmasında faydalı olacağına vurgu yaptı.

“Tahıl ihracatı için Rusya-Ukrayna Anlaşması İstanbul’da imzalandı” başlığını kullanan “CNN Greece” isimli haber portalı, haberinde, Guterres’in anlaşma için kullandığı “umut feneri” benzetmesine yer verdi.

Çin haber ajansı Xinhua, gelişmeyi son dakika haberi olarak duyurdu. Haberde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Rusya arasındaki anlaşmayla tahıl ihracatına ilişkin müjdenin geleceğini bildirdi.” ifadesine yer verdi.

İsrail’in Haaretz gazetesi ise haberi internet sitesinde, “Ukrayna-Rusya, dünyadaki gıda krizini hafifletmek için tahıl gıda anlaşması imzaladı” başlığıyla duyurdu.

Hindistan’da İngilizce yayın yapan Times Of India gazetesi, haberi, “Ukrayna ve Rusya, savaş devam ederken tahıl ihracat limanlarını yeniden açmak için anlaşma imzaladı.” başlığı ile okuyucularına duyurdu.

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA