Dünyanın gözü bu rotada! Türkiye devrede, ilk gemi yola çıktı

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Türkiye’nin girişimleri sonucu 22 Temmuz’da Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye tarafından ‘Tahıl sevkiyatı’ anlaşması İstanbul’da imzalanmıştı.

İlk tahıl gemisinin ne zaman yola çıkacağı da belli oldu. Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna limanlarından çıkacak tahıl yüklü ilk geminin bu sabah Odesa Limanı’ndan hareket etmesi konusunda mutabık kalındığını bildirdi.

MSB’nin açıklamasında, şöyle denildi:

Alıntı Metni

GEMİ YOLA ÇIKTI

MSB’nin açıklamasının ardından Razoni isimli geminin Lübnan’ın Tripoli Limanına gitmek üzere Odesa’dan hareket ettiği aktarıldı. Geminin 2 Ağustos’ta İstanbul’da olması bekleniyor.

DÜNYA MEDYASI İLK HABER OLARAK VERİYOR

Odesa’dan yola çıkan gemi uluslararası haber ajansları tarafından dünyaya ‘son dakika’ koduyla duyuruldu. BBC’den Al Jazeera’ya, CNN International’dan The Guardian’a, New York Times’tan El Pais’e tüm büyük yayın organları İstanbul’a doğru ilerlemeye başlayan gemiyi ilk haber olarak sunuyor.

Odesa limanından bildiren Al Jazeera muhabiri John Hendren, Çin’de 1996 yılında suya indirilen Razoni adlı geminin birkaç engeli aşarak Karadeniz’e açılabildiğini aktarıyor. Hendren, “Uzun zaman oldu ancak gemi şimdi dünyayı beslemek için savaş zamanı sularında seyrediyor” diyor.

BAKAN AKAR: GEMİ YARIN 15’TE İSTANBUL BOĞAZI’NDA OLACAK

Milli Savunma Bakanı Akar, tahıl sevkiyatıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Akar, “İnsani bir konu. Çalışmaların başarılı bir şekilde devam edeceğini umut ediyorum. Bundan sonraki gemiler de benzer şekilde herhangi bir aksaklık çıkmadan devam edecek. Gemi yarın 15’te İstanbul Boğazı açıklarında olacak, müşterek heyet denetleme yapacak. Bu protokol bütün gemiler için geçerli olacak. Bu konun çözüme gidiyor olması oldukça önemli 25 milyon tondan fazla savaş nedeniyle bekleyen tahıldan bahsediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı görüşmeler neticesinde çıkan çözüm en optimal çözüm.” ifadelerini kullandı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: SORUNSUZ DEVAM ETMESİNİ DİLİYORUZ

Bakan Çavuşoğlu’ndan da tahıl sevkiyatıyla ilgili açıklama geldi. Çavuşoğlu, “Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli sevkiyatı kapsamında ilk gemi Ukrayna’dan yola çıktı. Sürecin kesintisiz ve sorunsuz devam etmesini diliyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Mutabakatın, ateşkes ve kalıcı barışa vesile olmasını temenni ediyoruz.” dedi.

BM GENEL SEKRETERİNDEN TÜRKİYE MESAJI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin yoğun çalışmalarından memnuniyetini ve Türkiye’nin liderliğinden dolayı minnettar olduğunu dile getirdi.

Numan Kurtulmuş: Türkiye tahıl koordinasyonunda küresel aktör oldu

BM’DEN AÇIKLAMA GELDİ

BM Ankara Ofisi’nden M/V Razoni isimli kuru yük gemisinin Odessa Limanı’ndan sefere başlaması hakkında açıklama yapıldı. Güvenli İnsani Denizyolu Koridoru’nun belirli koordinatları ve kısıtlamalarını kabul eden Müşterek Koordinasyon Merkezinin bu ayrıntıları uluslararası navigasyon prosedürlerine uygun olarak ilettiği belirtildi. Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin geminin güvenli bir şekilde seyahati için tüm katılımcılarından askeri ve diğer ilgili yetkililerini bilgilendirmelerinin istenildiği kaydedildi. Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin gemiye seferi için onay vermeden önce geminin sefer kapasitesinin ve Odessa Limanı’nın hazır olup olmadığının da teyit edildiğinin vurgulandığı açıklamada, “M/V Razoni 26 bin tonun üzerinde mısır taşıyacak. Odessa’dan hareket ettikten sonra 2 Ağustos’ta Türkiye karasularındaki teftiş lokasyonuna varması bekleniyor. Teftişin ardından gemi nihai varış yeri olan Lübnan’ın Trablus Limanı’na hareket edecek. Müşterek Koordinasyon Merkezi, geminin Güvenli İnsani Denizyolu Koridoru’ndan emniyetli bir şekilde geçişini gözlemleyecek” ifadelerine yer verildi.

KALIN: GEMİLER YÜKLENDİ, HER ŞEY HAZIR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl gemileriyle ilgili dün açıklama yapmıştı.

Gemilerin Odessa Limanı’ndan çıkması için belirli bir aşamaya gelindiğini belirten Kalın, ”Gemiler yüklendi. Her şey hazır durumda. Ufak tefek pürüzler var. İlk gemi sabah yola çıkabilir” demişti.

Beyaz Saray’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘tahıl koridoru’ teşekkürü

İHA’LARLA TAKİP

Ukrayna tahılını taşıyan geminin 2 Ağustos’ta Türk karasularına ulaşması bekleniyor.

Sevkiyat İstanbul’da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezinden yönetiliyor. Gemilerin takibi, yola çıktığı andan itibaren uydu, internet ve diğer muhabere unsurlarıyla yapılıyor. Uygun görülen mevkilerde denetim timleri görevlendirildi.

Boş veya yükü tahıl olmayan gemilerin Ukrayna limanlarından çıkmasına izin verilmeyecek. Sinyalini kapatan, şeffaf bilgi vermeyen gemiler de Türk karasularına alınmayacak.

Zelenskiy: Biz hazırız

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA