Dünyanın gözü Soçi’deydi… İkili zirve manşetlerde: ‘Türkiye etkisini kanıtladı’

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Dün, tüm dünyanın gözü Soçi’ye çevrilmişti. 18 gün önce yani 19 Temmuz Salı Günü, İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmelerinin ikincisi, Karadeniz kıyısındaki tatil merkezi Soçi’de gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine yaptığı günübirlik çalışma ziyareti sonrasında, ortak bildiri yayınlandı. Dört saat süren görüşme sonrasında yayınlanan bildiride, şu ifadelere yer verildi:

Alıntı Metni

“ANA TİCARET KÖPRÜSÜ TÜRKİYE”

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, kritik Soçi zirvesini manşetten verdi. “Putin ve Erdoğan, Rusya’nın Soçi kentindeki toplantıda işbirliği için daha fazla alan buluyor” başlığıyla verilen makalede, Türkiye’nin Moskova için dünyanın geri kalanıyla ‘ana ticaret köprüsü’ haline geldiğini vurguladı ve iki ülkenin ekonomik bağları güçlendirme sözü verdiğini yazdı. Dört saatlik görüşmenin ardından yayınlanan ortak bildiride, Karadeniz üzerinden tahıl ihracatının önemini vurgulandığını anımsatan haberde ayrıca, Ankara’nın anlaşmadaki önemi şu ifadelerle vurgulandı:

“TÜRKİYE ETKİLİ OLDUĞUNU KANITLADI”

Alıntı Metni

Neil MacFarquhar tarafından kaleme alınan haberde, Putin’in TürkAkım boru hattını, Avrupa’ya akan Rus gazının ana kanalı olarak övdüğüne de yer verildi.

PUTİN’DEN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

İngitere merkezli Guardian gazetesi ise, “Putin ve Erdoğan, Soçi’de gizli görüşmeler için bir araya geldi” başlığını attığı haberinde, görüşmelerin Ukrayna’ya odaklandığını belirtti. Haberde, görüşmelerin Rus liderin Erdoğan’a küresel bir gıda krizi tehdidini ortadan kaldıran tahıl anlaşmasından dolayı teşekkür etmesiyle başladığı ifade edildi.

“İLİŞKİLERİ İLERLETMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİLER”

Hem İngilizce hem de Hintçe olarak yayınlanan Business Standard’da “Putin ve Erdoğan, Rusya-Türkiye ilişkilerini ilerletmek için bir araya geldi” başlıklı haberinde, Ankara ve Moskova’nın görüşmede ikili ilişkileri güçlendirme konusunda anlaştıkları ifade edildi. Haberi, Çin merkezli Xinhua haber ajansına dayandıran Business Standard, “Putin ve Erdoğan Cuma günü ikili ticaret hacmini dengeli bir şekilde artırma ve ekonomi ve enerji alanlarında birbirlerinin beklentilerini karşılama sözü verdi” ifadelerini kullandı.

RUS DIŞ POLİTİKA UZMANINDAN ERDOĞAN’A ÖVGÜ

Almanya merkezli Spiegel’in haberinde ise gelecekte Rusya ve Türkiye’nin ekonomik olarak daha yakın işbirliği yapacağına dikkat çekildi. TASS haber ajansına konulan Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak’ın sözlerine yer verilen haberde, ticaret ve ekonomi alanında “çok önemli kararlar” alındığı vurgulandı. Haberde, Rus dış politika uzmanı Alexei Puschkov, Erdoğan’ı kendi ülkesinin çıkarlarını temsil ettiği için övdüğü ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’den peş peşe açıklamalar

“PUTİN TÜRKİYE’YE ÖVGÜLER YAĞDIRDI”

İngiltere merkezli Express gazetesi, Putin’in, Ukrayna’nın tahıl ihracatı sorununu çözdüğü için Ankara’ya övgüler yağdırdığını yazdı. Görüşmeler tamamlandığında iki liderin işbirliklerini yeniden teyit ettiklerini yazan haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Görüşmemiz Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok farklı bir sayfa açacak” ifadelerine yer verildi.

PUTİN ERDOĞAN’DAN YARDIM İSTEDİ

ABD’nin Washington Post gazetesi, Rusya’nın Moskova’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle uygulanan yaptırımları atlatmak için yeni yollar aradığını yazdı. Moskova’nın, Erdoğan’dan yardım istediğine dikkat çeken haberde, Türkiye’nin Ukrayna savaşının başlamasından bu yana, kendisini Moskova ve Kiev arasında arabulucu olarak konumlandırdığına dikkat çekildi. Gazete, Putin’in, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in ablukaya alınan Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatını yeniden başlatmak için anlaşmaya aracılık etmesinde oynadığı rol için Erdoğan’a teşekkür ettiğini yazdı.

Rusya merkezli The Moscow Times gazetesi ise, ikili zirveyi “Putin, Erdoğan’a anlaşmanın ekonomik işbirliğini artıracağını umduğunu söyledi” başlığıyla verdi.

Erdoğan-Putin buluşması dünyada manşet!

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA