Dünyayı tükettik

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Küresel Ayak İzi Ağı, her yıl dünyanın doğal kaynaklarını ve insanların bu kaynakları kullanmasını ölçerek o yıla ait Dünya Limit Aşımı Günü’nü hesaplıyor.

Buna göre, 2022’ye ait kaynaklar 28 Temmuz’da sona erdi ve gelecek yıla borçlanmaya başladık.Dünyanın bize sunduğu bir yıllık doğal kaynakları tükettiğimiz gün olan Küresel Limit Aşımı Günü, bu yıl 28 Temmuz olarak belirlendi. Yenilenebilir kaynaklar ile bu kaynaklara yönelik talebi değerlendiren araştırmalar yürüten Küresel Ayak İzi Ağı’na (Global Footprint Network) göre, dünyamızın bize sunduğu bir yıllık doğal kaynakları, bu yıl 28 Temmuz itibarıyla tükettik. Bu, 2021’deki tarihin bir gün öncesi. Bugünden itibaren, dünyanın yıl içinde yenilenebilme kapasitesinden fazlasını tüketmeye başlayacağız, geleceğimize borçlanacağız.

‘Otomobil kullanımı azaltılabilir’

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Aslı Pasinli:

“En etkili önlemlerden biri otomobil kullanımını azaltmak. Otomobil kullanımı kaynaklı karbon ayak izi yüzde 50 azaltılıp, bu mesafenin üçte biri toplu taşıma, kalanı da yürüyerek veya bisikletle katedilirse Dünya Limit Aşım Günü 13 gün ötelenebilir. Gıda israfı da yarı yarıya azaltılırsa Limit Aşım Günü 13 gün daha ileri kaydırılabilir. Aşırı sıcaklıklar ve buna bağlı artan orman yangınlarıyla mücadele ettiğimiz bu dönemde kaybettiğimiz ormanları geri kazanarak da bu gidişatı yavaşlatabiliriz. Tüm dünyada 350 milyon hektar orman alanı geri kazanılırsa bu tarihi sekiz gün erteleyebiliriz. Bu da geri kazanılacak her 45 milyon hektar orman alanıyla limit aşım tarihinin bir gün ötelenebileceği anlamına geliyor.”

Kaynaklar 156 gün önce tükendi

İnsanlığın doğadan talep ettiği kaynakları yenilemek için 1.75 dünyalık biyolojik kapasiteye ihtiyaç var.

Ayak izimizin yüzde 60’ı karbon emisyonlarından kaynaklanıyor. Kontrolden çıkan iklim krizini durdurmak için karbon emisyonlarımızın 2050’den önce sıfırlanması gerekiyor.

Dünyada üç milyar insan, tükettiğinden daha az gıda üreten ülkelerde yaşıyor.

Dünya nüfusunun yüzde 72’si biyolojik kapasite açığı olan (ürettiği doğal kaynaktan daha fazlasını tüketen) bir ülkede yaşıyor.

İnsanlık, dünyanın bir yılda ürettiği yenilebilir doğal kaynakları, yıl sonundan
156 gün önce tüketti.

Yarım yüzyıldır süregelen limit aşımı sonunda, gezegenimize 19 yıllık ekolojik kaynak borçlandık. Bunun sonuçları, bozulan ekosistemler, atmosferde biriken sera gazları ve iklim krizi olarak karşımıza çıkıyor.

Dünya Limit Aşım Günü’nü her yıl altı gün geciktirebilirsek, 2050 yılından önce tek bir gezegenin kaynakları ile yetinebilir noktaya gelebiliriz.

Isınma nedeniyle 3 günde 18 milyar ton su kaybetti

Grönland’da büyük erime


“Grönland, 2 milyon 166 bin kilometrekarelik alanıyla kuzey kutbunda en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge”. Geçmişte böyle tanımlanan Grönland, küresel ısınma nedeniyle buz örtüsünü hızla kaybediyor. Grönland’ın 15 -17 Temmuz tarihlerinde, 7.2 milyon olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetecek kadar su kaybettiğini gösteren bir “ani erime” yaşadığı ortaya çıktı. Söz konusu buz erimesi uydu görüntülerinden tespit edilirken, veriler Grönland’ın bu 3 günde 18 milyar ton su kaybettiğini gösterdi. Antarktika’dan sonra en büyük ikinci tatlı su buzu kütlesi olan Grönland’daki erimenin 3 günde 6 milyar ton buzun kaybolmasına neden olduğu bildirildi.

Ani sıcaklık artışı

Copernicus uydusunun çektiği görüntüde, buzulun erimesiyle oluşan suyun denize hareket ettiği belirlendi. Erimenin, yazın 10 dereceden fazla ısınmayan bölgede bu üç günde etkili olan sıcak hava dalgasından kaynaklandığı bildirildi. Bölgede o süreçte termometrenin 15 dereceyi gösterdiği bildirildi. Uzmanlar, erimenin deniz seviyesini daha da yükselttiğini söyledi. Grönland’ın buz tabakasının 1990’da başlayan erimesi, küresel ısınma nedeniyle 2000’den beri hızlandı. Grönland’daki buz tabakasının tümü erirse, deniz seviyesinin 6 metre artacağı ve bunun da birçok kıyı bölgesini su altında bırakacağı biliniyor. ABD’li araştırmacı Ted Scambos, “Grönland her yıl müthiş bir hızla buz kaybediyor”
dedi.

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA