Güçlü bir bağışıklık için floramızı korumanın önemi

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Vücudumuz, doğal dengemizi korumamıza ve hastalık yapıcı mikropların çoğalmasına engel olmaya çalışan bir mikroorganizma topluluğuna sahip.Flora olarak adlandırılan bu dost bakterilerin korunma süreci normal doğum ile başlıyor, daha sonra sağlıklı beslenme ile ömür boyu devam ediyor. Floramızı korumanın güçlü bir bağışıklık için önemli olduğunu belirten Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Üyesi Doç. Dr. Mehtap Kılıç konu ile ilgili önerilerini paylaştı.

Vajinal doğum bebeğin dost bakterilerle tanıştırıyor

Doğumundan itibaren floramızın dış ortamla temas etmeye başladığını iletenDoç. Dr. Mehtap Kılıçşu açıklamayı yaptı:

Alıntı Metni

Deri ve bağırsaklardaki floramız hastalıklardan koruyor

Derimizin, her bir santimlik alanında, cildin korunmasına yardımcı olan bir milyondan fazla bakteri barındırdığına değinenDoç. Dr. Mehtap Kılıç,“Deri üzerindeki flora bağışıklık sistemi ile iş birliği yapan geniş ve dinamik bir ara yüz olarak işlev görür. Dış çevreye karşı fiziksel bariyer gibi çalışır ve hastalık yapıcı patojenlerin, iritanların ve alerjenlerin içeri istilasını önler” dedi.

Bağırsaklarımızdaki floramızın ise benzer etkiyi içeride sağladığının altını çizen Kılıç, “Günümüzde ikinci beyin olarak kabul edilen bağırsak florası pek çok hastalığın önlenmesinde anlamlı derecede görevler üstlenir. Çünkü buradaki bariyerin bozulması hastalık yapıcı pek çok etkenin bağırsaktan sızarak vücuda yayılmasına ve istenmeyen yangısal olayların başlamasına neden olur. Alerjik hastalıklar bunlardan sadece biridir” ifadelerini kullandı.

Prebiyotikler floramızın sağlıklı çoğalmasını sağlıyor

Hayata ilk adımımızda acil durumlar dışında normal doğum tercih edilmesinin önemine değinenDoç. Dr. Mehtap Kılıç, “Beslenmenin anne sütü olarak sağlanması bebeğin sağlıklı bir flora ile başlaması için çok önemlidir” dedi. “Diyet, bağırsak mikrobiyotası içeriğini belirleyen en önemli çevresel faktördür” diye ekleyen Kılıç şu açıklamayı yaptı:

Alıntı Metni

‘Kimyasal içeriklerden uzak kalınmalı’

Kimyasal içeriği yüksek ürünlerden uzak kalınması gerektiğinedikkat çeken Doç. Dr. Mehtap Kılıç, özellikle kozmetikler, antibakteriyeller, sabunlar, şampuanlar, parfüm ve deodorant gibi günlük hayatımızda sıkça kullandığımız ürünler de floramızın dengesini bozduğundan bu tarz ürünlerden sakınılmasına özen gösterilmeli” diye konuştu.

Günümüzde sağlıklı florayı en fazla bozan faktörlerden birinin antibiyotik kullanımı olduğuna değinen Doç. Dr. Kılıç, hastalık yapıcı ve floramızdaki sağlıklı bakterilerin ayrımını yapamayan antibiyotikler dost bakterilerimizde ciddi kayba neden olacağı için mutlak gerekli durumlarda antibiyotik kullanılırken beraberinde probiyotikkullanılmasını önerdi. Doç. Dr. Kılıç, “Mide asiditesini değiştirerek etki eden pek çok mide ilacı da sağlıklı floramızın yaşam koşullarını zorlaştırıp patojen olanların artmasına zemin hazırlayabileceğinden bu tarz ilaçların gerekli durumlarda ve dikkatli kullanılması önemsenmeli” diye konuştu.

Diğer Sağlık Haberleri İçin TIKLA