Haberler: 75 yaşında canavar! 80 insan yedi

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Boyu beş metreyi aşıyordu, 14 yıl boyunca Doğu Afrika’nın derinliklerindeki bir küçük köye korku saldı. Afrika kıtasının en büyük gölü Victoria’da yaşayan dev timsah, 1991-2005 yılları arasında Uganda’nın Luganga köyünde 80 köylüyü öldürdü. İngiliz basını tarafından ‘ölümsüz canavar’ başlıklarıyla haberleştirilen timsahın, köyün nüfusunun 10’da birini yediği tahmin ediliyor.

Göl kıyısında bekleyen ve alabora ettiği teknelerin altında yüzen beş metrelik canavar, kurbanlarını daha sonra suyun içerisine sürüklüyordu. Kurbanlar arasında 12 yaşında bir çocuk da vardı.

Peter Kyewalyanga, kardeşi Paul’le birlikte Victoria Gölü’nde balık tutuyordu. Sydney Morning Herald’a konuşan Paul, teknede kürek çekerken birden canavarın dikey olarak sudan zıpladığını söylüyor:

“Tekneye düştü. Teknenin arka tarafı suya gömüldü. Kardeşim Peter, beş dakika boyunca çığlıklar atarak canavarla savaştı ve en sonunda bir ağlama sesi duydum. Peter, ‘Bacağımı kırdı’ diye bağırıyordu. Sonra kardeşimi göle sürükledi, birkaç gün sonra kolunu ve başını bulduk.”

Timsaha, 11 Eylül ve diğer terör saldırılarının sorumlusu Usame bin Ladin’in ismi verildi ve üç ülkeye sınırı olan Victoria Gölü çevresinde Usame adıyla tanındı.

2005 yılında köylüler ve doğal hayat yetkililerinin yoğun çabasıyla dev timsah yakalandı. Ekipler göle attıkları inek ciğerleriyle Usame’yi tuzağa düşürmeyi başardı.

Dev timsah ağ, ip ve kablolar yardımıyla karaya çıkarıldı, uluslararası haber ajansları tarafından fotoğrafları dünyaya servis edildi.

YEREL HALK ‘ÖLDÜRMEK’ İSTEDİ

Yerel halk canavarın öldürülmesini isterken, yetkililer yaklaşık 1 tonluk Usame’yi ağzını bağlayarak bir kamyona koyup götürdü.

Koruma altına alınan dev timsah, şu anda 75 yaşında. Yakalandığı günden beri, çanta ve ayakkabı üretimi için timsah yetiştirilen bir çiftlikte damızlık olarak kullanılıyor.

Uganda’nın yanı sıra Kenya ve Tanzanya’ya sınırı olan Victoria Gölü, sıklıkla timsah saldırılarının yaşandığı devasa bir su birikintisi.

Şubat 2022’de Kenya’nın Homa Bay Caunty ilçesine bağlı bir köyde bir ilkokul öğrencisi timsah tarafından Victoria Gölü’nün sularına çekildi. Yetkililer, Arnold Onyango adlı çocuğun Kobiero sahilinde iki arkadaşıyla yıkanırken saldırıya uğradığını açıkladı. Çocuğu bacağından yakalayan timsah, tekrar yüzeye çıkmadan önce dakikalarca su altında kurbanını sürükledi. Köylüler timsahın çocuğun cesedini sazlıklarda sakladığını tahmin edip günlerce kurbanı aradılar ancak bir sonuç alınamadı.

Mayıs 2022’de ise Victoria Gölü’nün Kenya kıyısında bir başka saldırı rapor edildi. Rarieda’daki Ralayo Plajı’nda üç yaşında bir çocuk boyu altı metreye yaklaşan bir timsah tarafından annesinin yanında kapıldı.

Su getirmek üzere kardeşleriyle birlikte göl kenarına giden çocuk, annesinin gözleri önünde göle sürüklendi. Saldırının ardından timsaha tuzak kuran yerel halk, yakaladıkları canavarı baltalarla öldürdü.

Nil Nehri’nin kaynağını arayan İngiliz John Hanning Speke tarafından 19’uncu yüzyılın ortalarında keşfedilen Afrika’nın en büyük gölüne, İngiltere Kraliçe’sinin adı verildi: Victoria.

Kuzey Amerika’daki Superior’dan sonra dünyanın en büyük ikinci tatlı su gölü olan Victoria, yaklaşık 70 kilometrelik bir alana sahip. İçinden Ekvator çizgisinin geçtiği Victoria Gölü, Nil Nehri’nin doğduğu noktalardan biri.

Victoria Gölü’nün çevresinde halihazırda yaklaşık 30 milyonu bulan bir nüfus yaşıyor. Üç ülkeye ait yüzlerce köyün temel geçim kaynağı, Victoria Gölü’nde kanolarla tutulan balıklar. Göl, bazıları dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan 400’ün üzerinde balık türüne ev sahipliği yapıyor.

Göl canavar timsahların yanı sıra yüzlerce su aygırı için de bir yuva.

Dev timsahı sadece halatla yakaladı
Bahçesine giren timsahı tavayla kovaladı
Timsahın karnından dinozor çıktı!

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA