Karadeniz gazı mutfağa geliyor

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Gülden Çoktan –Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın 2023 yılının ilk çeyreğinde hanelerde kullanılmaya başlanacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zonguldak Filyos Limanı’nda Karadeniz Gazı’nı Filyos’a ulaştıracak olan boruların denize serimi ve ilk kaynak törenine katıldı. Karadeniz’de doğal gazın keşfedilmesinin ardından yoğun bir mesai yürütüldüğünü belirterek, “Fatih’in keşfinin ardından Yavuz ve Kanuni Sondaj gemilerimiz de Karadeniz’e intikal etti. Bu gemilerimiz Fatih’in açtığı sondaj kuyularının alt ve üst tamamlama operasyonlarını gerçekleştirdiler. Geçen yıl temelini attığımız Doğal gaz İşleme Tesisimizin inşası süratle devam ediyor. Yavuz Sondaj Gemimiz, açılan kuyulardaki gaz akışını ölçecek kuyu başı vanalarını ve kuyu içi akıllı vana sistemlerini yerleştiriyor. Geçtiğimiz hafta sığ deniz kısmına boru serimi ve montajını yapacak gemi Türkiye’ye ulaştı. Bugün Bismillah diyerek ilk boruları denize indiriyor, ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz” dedi.

Hedef 40 milyon metreküp

Erdoğan, sadece deniz tarafında çalışmaları yürütmekle işin bitmediğini ifade ederek derin deniz de inşa edilecek boru hattıyla eş zamanlı olarak doğal gazı Milli İletim Şebekesine taşınmasını sağlayacak karada 211 kilometre boru hattının yapımına da başlandığını duyurdu. Erdoğan, “Gaz karaya gelince işlenecek, ayrıştırma işlemleri yapıldıktan sonra belirli bir basınçla Milli Doğal gaz İletim Sistemimize aktarılacak. Bu projenin ilk etabında doğal gaz işleme tesisine gelen gazın ölçümlenmesi için Batı Karadeniz Gaz Ölçüm İstasyonunu ve 36 kilometrelik Batı Karadeniz Doğal gaz boru hattı Faz 1’i inşa ediyoruz. İnşallah buradaki çalışmalarımızı kasım ayının ilk haftalarında tamamlıyoruz. Böylece 2023’ün birinci çeyreğinde ilk faz da üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğalgazı Milli İletim Sistemimize aktarmış olacağız. Sakarya Gaz Sahası pik üretime inşallah 2026’da ulaşacaktır. Saha da açılacak 40 kuyuyla birlikte günlük gaz üretim kapasitemizi 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. Sahadaki üretim artışına paralel, karadaki doğal gaz taşıma kapasitemizi de artıracağız” şeklinde konuştu.

Bakanlara teşekkür

Türkiye’nin son 20 yılda elde ettiği her kazanımın gerisinde çok büyük bir emek, sabır ve gayretin olduğunu aktaran Erdoğan, “Ülkemizin enerji potansiyelini kullanarak bu alanda dışa bağımlılıktan kurtulma niyetimizi ilk açıkladığımızda birileri bundan rahatsız oldu. Ne dediler; yapamazsınız. ‘Bize ülkenin kaynaklarını heba ediyorsunuz’ dediler. Sismik arama ve sondaj faaliyetlerimize Rumların tezleriyle karşı çıktılar. Doğu Akdeniz ve Karadeniz’deki çalışmalarımıza olmadık iftiralar attılar” dedi. Mevcutta Türkiye’ye ait dört tane sondaj ve iki adet sismik araştırma gemisinin bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanımız Berat Albayrak ile halefi Fatih Dönmez kardeşimiz bu süreçte gerçekten büyük bir gayret sarf ettiler. İşte bugün o dirayetli duruşumuzun ve sabrımızın meyvelerini topluyoruz.”

Erdoğan, “Türkiye’nin enerji arz güvenliği sorununu tamamen çözmüş bir ülke yapıncaya denk mücadelemize devam edeceğiz. Ülkemizin yeri doldurulamaz konumu anlaşıldıkça şu anda siyasi sebeplerle soğuk bakanlar da mutlaka politikalarını değiştirecekler. Unutmamalıdır ki Karadeniz gazının miktarı kadar tamamen yerli imkanlarla bizim böyle tarihi bir keşfe imza atmamız da önemlidir. Karadeniz’deki keşifle birlikte milletimiz Birinci Dünya Savaşı’nın sebep olduğu büyük bir travmadan kurtulmuştur. 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren doğal gazın hanelerde kullanılmaya başlamasıyla önemli bir eşik aşılmış olacak” İfadelerini kullandı.

Dönmez: Dünyanın en uzun iletim sistemi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şöyle konuştu: “Asırlık Cumhuriyetimizin asırlık projesinde en önemli adımlardan birini atıyoruz. Türkiye’nin enerji bağımsızlığına giden yolun en önemli adreslerinden biri Filyos olacak. Sürecin ilk başından bugüne kadar her bir detayı büyük bir titizlikle takip eden Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleri sayesinde, 2 yıl gibi kısa bir sürede bu noktaya geldik. Sakarya Gaz Sahası, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olacak. 2 bin 200 metre derinliği ve 170 kilometre uzunluğuyla, burada dünyanın en derin ve en uzun deniz tabanı iletim sistemini inşa ediyoruz.”

Karadeniz gazını karaya taşıyacak borular, ilk kaynak yapıldıktan sonra 2200 metre derinliğe indirildi.

4. sondaj gemisi Abdülhamid Han

Erdoğan, “Arkadaşlarımızla şöyle bir değerlendirme yaptık. Dedik ki dördüncü sondaj gemimizin adını ne verelim. Ve yaptığımız değerlendirme neticesinde bu bölgede Sultan Abdülhamid yapmış olduğu çalışmalarla özellikle sismik araştırma sondaj çalışmalarıyla bir döneme aslında ismini vermiş. Dedik ki bu geminin adını Abdülhamid Han olarak belirlediğimizi açıklayalım” dedi.

Diğer Siyaset Haberleri İçin TIKLA