Kavcıoğlu’ndan iş dünyasına kredi müjdesi: Faizler ‘Merkez’e çekilecek

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

MİTHAT YURDAKUL Ankara – TOBB Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı’na katılan Kavcıoğlu, Türkiye ekonomisinin 2004 yılından beri iki çeyrekte cari fazla vermesinin, ihracata dayalı büyümeye işaret ettiğini belirterek, “Bu durum, ülkemiz için yeni bir dönemin başlangıcını oluşturmaktadır” dedi. Türk Lirası cinsi ihracat ve yatırım kredilerinin hızla arttığını anlatan Kavcıoğlu, “Aralık 2021-Mayıs 2022 döneminde Türk Lirası ticari krediler 618 milyar lira artarken, bu artışın 154 milyar lirası ihracat ve yatırım kredilerindeki artıştan kaynaklanmıştır” diye konuştu. Kavcıoğlu, yatırım ve ihracat kredilerinin toplam ticari krediler içerisindeki payının yüzde 28’e yaklaşarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştığının altını çizdi. Firmalara kredi kullandırımının 75,6 milyardan 11 katına çıkarak 820 milyar liraya yükseldiğini aktaran Kavcıoğlu, şirketlere sağlanan 20 milyar dolarlık reeskont limitini30 milyar dolara çıkardıklarını anımsatarak, “Tabana yaygın bir şekilde kullanımına önem verdik. Size ve bize, hepimize düşen görev bu kredinin hedefli olarak en sağlıklı bir şekilde doğru yerlere doğru firmalara ulaşmasıdır. Bunda da kısmen başarılı olduk” ifadesini kullandı. Kavcıoğlu, “Pandemi sonrasındaki süreçte küresel ticaretin yeniden şekillenişinde Türkiye’nin, göreli avantajlarının artmasıyla önemli bir ticaret üssü olarak konumlandığını görüyoruz” dedi.

KOBİ payı arttı

2021’in ilk yedi ayına kıyasla bu yılın aynı döneminde reeskont kredisi kullanan firma sayısının 2 bin 363’ten 4 bin 812’ye yükseldiğini ifade eden Kavcıoğlu, kredi kullanım tutarının ise 11,04 milyar dolardan 11,95 milyar dolara yükseldiğini dile getirdi. 2022 yılı başından bu yana toplam kredi kullanımı içerisinde KOBİ’lerin payının arttığını kaydeden Kavcıoğlu, “Reeskont kredisi kullanımları içerisinde yüzde 6 olan KOBİ payı, 2022 yılı Temmuz ayı itibarıyla yüzde 20’lerin üzerine çıkmıştır” diye konuştu.

‘PPK seviyesine çekilecek’

Toplantıdaki kaynaklardan alınan bilgilere göre Kavcıoğlu, toplantının basına kapalı bölümünde piyasa faizlerinin Merkez Bankası’nın açıkladığı oranların üzerinde seyretmesiyle ilgili şikayetlere değindi.

Kavcıoğlu, kredi faizlerinin Para Politikası Kurulu faizlerine yakınsamasının sağlanacağını, bu şekilde ticari kredileri uygun koşullara getireceklerini dile getirdi.

‘İncelenip düzeltilir’

Krediye ulaşımdaki zorluklarla ilgili eleştirileri de yanıtlayan Kavcıoğlu, reddedilen kredilerin ucuz Türk Lirası kredisi ile döviz alanlara yönelik olduğunu, eleştirilenin de bu kesimler olduğunu ifade ederek, “Kredi kaynaklarının doğru yerlere gitmesini istiyoruz” vurgusu yaptı. Kavcıoğlu, bunun dışındaki şikayetlerin incelenip düzeltilebileceğini ifade etti.

Ticari kredide faiz yüzde 50’lere dayandı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,2022’nin geri kalanında dünyayı daha kasvetli ve belirsiz bir ortamın beklediğini belirterek, bu dönemde firmaların uygun finansmana erişiminin kritik önemde olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, son dönemde her il ve ilçeden firmaların finansmana ulaşımın zorlaştığını şikayetinde bulunduğunu ifade ederek, en büyük sıkıntıyı KOBİ’lerin yaşadığını, kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra, kredi limitlerinin daraltıldığını ve kullanımda sıkıntılar yaşandığını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası fonlama faizinin yüzde 14 ve mevduata verilen ortalama faizlerin yüzde 20 civarında olmasına karşın bazı bankaların ticari kredilere yüzde 30 ile 50 arasında faiz uyguladığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, uzun vadeli ve sabit faizli kredi bulmanın zorlaştığını, reeskont kredisi kullandırımlarının azaldığını da ifade ederek, bankacılık sisteminin krediye erişimi kolaylaştırması gerektiğini söyledi.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA