Kendi çevrecilik hikâyesini yazdı

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde hazırlanan “Dünya Ortak Evimiz” kitabının tanıtımı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. İklim değişikliğinin etkilerine işaret eden Erdoğan, “Bizler gidişatı tersine çevirebilecek, son nesiliz. Omuzlarımızdaki bu sorumluluğun, hakkını vermekle mükellefiz. Hayvanların, bitkilerin, suyun, toprağın hakkına riayet etmek, ‘dünyanın ortak evimiz’ olduğuna inanmakla mümkündür” dedi.

Kişisel çevrecilik hikayesini “Ağacın Hikayesi Böyle Bitmesin” başlığıyla kitaba aktaran Emine Erdoğan, tanıtım töreninde yaptığı konuşmada kitabın aralarında sanatçıların, sporcuların ve çevre aktivistlerinde olduğu, çok özel bir yazar kadrosu tarafından yazıldığını söyledi.

Erdoğan, “Dünya Ortak Evimiz dedik, onlar da, tabiatla dostluklarını kâğıda döktüler. Tabiatın, kendi lisanında söylediklerini, tercüme ettiler. Kitaptaki her bir satırın, yepyeni pencereler açacağına inanıyorum. Umarım o pencerelerden, umut dolu bir dünyanın geleceğini seyrederiz. Naçizane ben de, kendi hikâyemi ve Sıfır Atık Projesini anlatmaya çalıştım. İstedim ki, ülkemize uluslararası platformlarda, büyük takdir kazandıran Sıfır Atık Projesinin ruhu, daha çok insana ulaşsın” ifadelerini kullandı.Erdoğan, 2017’de ilk adımını attıkları Sıfır Atık Projesi’nin dünyanın da takdirini kazandığını, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün 2019’daki raporunda ‘Umut vaat eden proje’ olarak örnek gösterildiğini, BM’nin iki önemli kuruluşunun, özel çevre ödüllerine layık görüldüğünü, Akdeniz Parlamentosu’nda 21 Akdeniz ülkesinin çok sayıda projeyle katıldığı yarışmada en iyi proje seçildiğini hatırlattı.

O yüzüğün hikâyesi

Erdoğan, “Annem, hayvanların ve bitkilerin yanında bağırmamayı tembihler, çiçekleri sadece suyla değil, tebessümle de beslerdi. Çocukken, bir defter yaprağını tam kullanmadan yırtmam üzerine, babamın, ağaçların hakkında dair uzun öğüdünü, hiç unutamam. O yüzden, buradan anne babalara seslenmek istiyorum; toprağı, suyu, yeşili, öyle sevin ki, çocuklarınızın en kıymetli yadigârı, bu sevgi olsun” dedi. Külliye’nin Çevre Haftası boyunca “Sıfır Noktası” adlı önemli bir sanatsal sergiye de ev sahipliği yapacağını aktaran Erdoğan, görsel sanatçı Deniz Sağdıç’ın çeşitli atıkları kullanarak yaptığı portrelerin Millet Kütüphanesi’nde sergileneceğini belirtti.

Elindeki kuş yüzüğüne ilişkin soruyu da yanıtlayan Erdoğan, bu kuşun konuşmasında dile getirdiği nesli tükenen kuşu sembolize ettiğini ve kitabın kapağında da yer aldığını belirterek “Kuşun macerası beni çok duygulandırdı. Çok ağladım. İnşallah dedim yarın da ağlamam kendimi çok zor tuttum yaka iğnesi yapmıştım gelirken ayaküstü bunu yüzüğe çevirdik. Bugün için yüzük yaptım” dedi.

Atık blucinlerden portre

Emine Erdoğan, serginin sonunda üzerinde örtü olan portrenin açılışını yaptı ve örtünün altından atık kot parçaları kullanılarak yapılmış kendi portresi çıktı. Sanatçı Deniz Sağdıç’a sarılıp teşekkür eden Emine Erdoğan, portresiyle birlikte poz verdi.

Samida’dan müzik dinletisi

Külliye’de Devlet Konukevi’nin bahçesinde düzenlenen kitap tanıtım törenini Güven İslamoğlu sundu. Törende Bakan Kurum’un yanısırakitapta çevreye ilişkin yaşam tecrübelerini kaleme alan 28 çevre gönüllüsü ile iklim elçisi gençler de hazır bulundu. Emine Erdoğan, iklim elçileri ile sohbet etti. Programda Artvinli üç kız kardeşten kurulu Samida müzik grubu da mini bir dinleti sundu.

Kurum: Doğadaki izlerimizi azaltmalıyız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise, “Bugün Ortak Evimiz Dünya, çevre kirliliği ve iklim değişikliği nedeniyle var olma, yok olma mücadelesi içerisindedir. Modern yaşam, tüketimi artırmak için rekabeti teşvik etmiştir. Rekabet kıskançlığa, kıskançlık ise insanoğlunun mutsuzluğuna dönüşmüştür. Hayatlarımızı tehdit eden bu krizi tersine çevirmek, bu dar boğazdan sağ salim çıkmak ise; ancak ve ancak doğaya bıraktığımız olumsuz izleri azaltmakla mümkündür. Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirme, yaratılışımızdaki öze dönüş, doğaya saygılı yaşam, bu izleri azaltmanın kadim ipuçlarını oluşturuyor. Saygıdeğer Hanımefendinin katkılarıyla hazırlanan eserde; bu ipuçlarını birbirinden güzel hikâyelerle görüyoruz” dedi.

Diğer Siyaset Haberleri İçin TIKLA