Konya Kaşınhanı Mahallesinde havuç hasadına başlandı

Konya Haberleri

Konya Haberleri

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Konya’nın Meram ilçesine bağlı 6 bin nüfuslu Kaşınhanı Mahallesi, bu yıl ekimi yapılan havuç hasadına başlandı.

Yaklaşık 385 bin ton havuç üretimi yapılması beklenen ovada, yöredeki çiftçiler, ekimini yaptığı havuçların yaklaşık 120 gün boyunca bakımını yapıyor. Temmuz ayının son haftasında başlayan havuç söküm işlemiyle yoğun bir çalışma temposu başlıyor.

Tarladan makineler yardımıyla sökümü yapılan havuçlar, kamyonlarla fabrikaya getirilerek yıkama havuzuna dökülüyor.

Burada yaklaşık yarım saatlik bir işlemin ardından taşıma bantlarıyla tezgaha dökülen havuçlar, fabrikada bulunan yaklaşık 30 kişilik ekip tarafından seçilerek torbalanıyor. Tek tek seçilen havuçlar, paketlenerek satışa sunuluyor.

havuc-diyari-konyada-hasat-basladi-urunler-6-ulkeye-ihrac-ediliyor.jpg

“OVADA 385 BİN TON CİVARINDA BİR HAVUÇ ÜRETİMİ OLUYOR”

Konya’dan Türkiye’nin yüzde 65’lik havuç ihtiyacının üretiminin yapıldığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Konya’nın Kaşınhanı yöresinde özellikle havuç üretimi yıllardır çok yoğun bir şekilde yapılıyor. Üretilen ürünlerin de büyük bir kısmı yurt dışına gidiyor. Üretilen havuçların yüzde 65’ini kapsıyor bu kısım. Geri kalan kısmı da iç piyasada satılıyor. Türkiye’deki üretimin büyük bir kısmı Konya yöresinde yapılmakta. Burada 55 bin dekar civarında bir üretim alanına sahibiz. Ovada 385 bin ton civarında bir havuç üretimi oluyor. Çiftçilerimiz şu anda yavaş yavaş havuç sökümüne başladı, çıkan havuçların çok büyük bir kısmı yurt dışına gidiyor. Yaklaşık 25 gün sonra da daha verimli havuçların hasadının başlayacağı ve satışların daha hızlı olacağı döneme gireceğiz” dedi.

havuc-diyari-konyada-hasat-basladi-urunler-6-ulkeye-ihrac-ediliyor-001.jpg

“ÇİFTÇİLERİN EN BÜYÜK BEKLENTİLERİ GİRDİ MALİYETLERİNİN BİRAZ DAHA DÜŞÜRÜLMESİ”

Havuç üreten çiftçilerin en büyük beklentilerinin maliyetlerin azaltılması olduğuna değinen Burak Kırkgöz, “Bunda da sulama maliyeti havuçta çok fazla yapılıyor. Burada 12 ay boyunca havuç hasadı ve paketlemesi yapılıyor. Tabii bu 12 ay boyunca yapıldığı için yılın bazı dönemlerinde, havaların çok sıcak olduğu dönemlerde sulama maliyetleri biraz daha fazla oluyor. Çiftçilerimizin şu andaki en büyük beklentileri girdi maliyetlerinin biraz daha düşürülmesi yani bunda mazot, elektrik gibi girdilerin biraz daha düşerse havuç çiftçisi biraz daha rahatlayacak” ifadelerini kullandı.

havuc-diyari-konyada-hasat-basladi-urunler-6-ulkeye-ihrac-ediliyor-002.jpg

“KAŞINHANI’NIN İRİ HAVUÇLARI YA DA KIRIK HAVUÇLARI FARKLI BİR TESİSTE DEĞERLENDİRİLEBİLİR”

Son yıllarda üretim alanlarının genişlediğini aktaran Ziraat Mühendisi Serkan Uslu, “Yaklaşık 10 dekar kadar bir artış oldu ekim alanlarında. Şu anda 55 bin dekara kadar yükseldi ekim alanları. Çiftçilerimiz mazot, gübre konusunda biraz zorluk yaşıyorlar geçen seneye göre. Tül altı olarak yetiştirdiğimiz ürünleri hasat ediyoruz şu anda. Soğuk hava depoları biteli yaklaşık 45 gün oldu. Rekoltemizde bir düşüş olmayacak inşallah ama iç piyasalarımız açılmadığı için ihracat ağırlıklı gidiyoruz ve çok yavaş ilerliyoruz satış konusunda. Havucu değerlendirme anlamında çorbalık, çocuk maması kuru havuç veya Amerika’da yapılan dondurulmuş havuç gibi de değerlendirilebilir. Endüstrisinin gelişmesi lazım. Kaşınhanı’nın iri havuçları ya da kırık havuçları farklı bir tesiste değerlendirilerek mahalle açısından çok daha verimli olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

havuc-diyari-konyada-hasat-basladi-urunler-6-ulkeye-ihrac-ediliyor-003.jpg

“HAVUCUN TARLADAN ÇIKIŞ FİYATI 3 LİRA 50 KURUŞ”

Yeni hasat olarak yaptıkları tül altı mahsulleri hasat ettiklerini ve ilk havuç üretim yıllarına göre potansiyelin arttığını anlatan Kaşınhanı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Mesut Pullu, “Bunun verimi biraz düşük olur. 17-18 ton civarında sezon içinde 25 tona kadar aldığımız yerler oluyor ama sezon ortalaması 20 ton. Şu anda ağırlık olarak Rusya, Bulgaristan, Romanya, Polonya, Gürcistan ve Suudi Arabistan gönderdiğimiz yerler, bunlar ağırlık çekiyor ürünleri. Şu anda havucun buradan gidiş fiyatı ise 3 lira 30 kuruş – 3 lira 50 kuruş arasında. İç piyasa açılırsa inşallah 4 liraya kadar fiyat bekliyoruz. İç piyasa hızlanırsa bizim için çok iyi olacak. En azından yurt dışındaki müşteriler fiyatları belirlerken bizim de fiyat verme gibi bir şansımız olacak, şu anda sadece kendileri aldığı için istediği fiyatı kendileri belirleyebiliyor. İnşallah iç piyasa da 15 güne kadar hareketlenir” diye konuştu.

havuc-diyari-konyada-hasat-basladi-urunler-6-ulkeye-ihrac-ediliyor-004.jpg

havuc-diyari-konyada-hasat-basladi-urunler-6-ulkeye-ihrac-ediliyor-005.jpg

Diğer Son Dakika Haberler İçin TIKLA