Kovid geçirenlerin bir ay sonra aşı olması gerekmiyor

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

MERT İNAN İstanbul – Geçen günlerde sosyal medyada 3 doz mRNA aşılı bir kişinin, hastalığı yeni atlattıktan sonra “4. doz aşımı ne zaman olmalıyım?” sorusuna tanınmış bir hekim tarafından verilen “Bir ay sonra” yanıtı yeni bir tartışmayı başlattı. Bu duruma yine sosyal medyadan itiraz eden kalp sağlığı uzmanı Bülent Polat, Milliyet’e yaptığı açıklamada, 3 doz aşılı olup, hastalığı geçiren bir kişinin, bir ay sonra yeniden aşı olmasına gerek olmadığını söyledi ve şu bilgileri paylaştı:

“Böyle bir öneri dünya sağlık otoriteleri tarafından kabul edilen bir yaklaşım değil. Klimik Derneği’nin son uyarılarında bu durum açıkça belirtiliyor. Derneğin son yayınında ‘2 mRNA aşılıyken Kovid-19 geçiren bir kişi 6 ay sonra hatırlatma dozunu olabilir’ diyor. Üç doz mRNA aşılı olup hastalığı geçiren bir kişiye ise ‘Aşıya gerek yok’ deniliyor. Bu nedenle vatandaşın sorusuna hekim arkadaşımız tarafından verilen cevap tuhafıma gitti. Bu arkadaşımızın, enfeksiyon hastalıkları uzmanı hocalar tarafından uyarılması gerektiğin düşünüyorum. Maalesef Twitter coşkusuyla bazen çok yanlış cümleler görebiliyoruz.”

En az 4 ay antikor

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Duran Tok da, hem aşı hem de hastalıkla oluşan koruyucu antikorun en az dört ay hastalık riskini savuşturduğuna dikkat çekerek, “65 yaş üzeri olmayan, kronik hastalığı bulunmayan bir kişi 3 doz mRNA aşılıyken hastalığı geçirmiş ise 4 ile 6 ay arasında koruyucu bağışıklığa sahip olur. Hastalıktan bir ay sonra aşı olunması doğru bir öneri değil” ifadelerini kullandı. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal da hastane yatışı gerekenlerin büyük kısmının kronik hastalığı olanlar ile 65 üzeri vatandaşlar olduğunu söyledi. Köksal, “Gençler ise hastalığı hafif atlatıyor. Bu dönemde çok yaşlı ve altta yatan hastalığı olmayıp Kovid-19 hastalığı geçiren kimsenin bir ay sonra hatırlatma dozu olmasını önermiyoruz. DSÖ bağışıklık sistemi zayıf olanların bile hastalıktan üç ay sonra aşılanmasını öneriyor” diye konuştu.

‘Gençlerde 4. doza gerek yok’

Ege Üniversitesi’nden çocuk enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, şunları söyledi:

“Aşı 60 yaş üstü ve riskli hastalıkları olanlar için gerekli ama şu aşamada kronik hastalığı olmayan, 60 yaş altındaki bireylerde çok önemli etki yapmayacaktır. İsrail’de vakalar ocak ayında artınca 4. doz aşılama yapıldı. Buna rağmen Omicron’un yayılması durmadı ve bu ülkede de yayıldı. Elimizdeki aşılar yeni varyantın bulaşmasına karşı yeterli koruma sağlamıyor, bulaşmayı engelleyemiyor. Ancak ağır enfeksiyon riski ve ölümleri önlüyor. Bunu unutmamak gerek. Bu nedenle 4. doz aşıların sadece belirli risk grupları için anlamlı olduğunu düşünüyorum. Kronik hastalığı olmayan 60 yaşından daha genç insanlara 4. doz aşı yapılmasının anlamlı olmadığını düşünüyorum. Buna genç sağlık personeli de dahil. Yine 3 doz mRNA aşısı olmasına rağmen hastalığı geçiren kişiler var, bunların da bir ay sonra tekrar aşılanmasının gerekli olmadığı düşüncesindeyim.”

Aşılama 150 milyonu geçti

Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, bugüne kadar 58 milyona yakın 1’inci doz, 53 milyonun üzerinde 2’nci doz olmak üzere uygulanan toplam aşı miktarı 150 milyon 453 bin 133 doza ulaştı. 18 yaş üstünde en az 2 doz aşı yaptıranların oranı en yüksek 10 il, Osmaniye, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Manisa ve Bartın oldu. En az 2 doz aşı uygulananların oranı en düşük illerin ise Şanlıurfa, Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ olduğu bildirildi.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA