LGS heyecanı: Birinci oturum 9.30’da başladı

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Türkiye genelinde 1 milyon 236 bin öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) ilk oturumu saat 09.30’da başladı. İstanbul’da 1656 okulda, 211 bin 495 öğrencinin katıldığı sınavın ilk oturumu 10.45’te sona erecek. İkinci oturum ise 11.30’da başlayıp, 12.50’de tamamlanacak.

Öğrenciler aileleriyle birlikte sınava girecekleri okullara erken saatlerde geldi. Bakırköy Atatürk Ortaokulu ve Maltepe Adnan Kahveci Ortaokuluna gelen adaylar kimlik kontrolü yapılarak, içeri alındı. Engelli bir öğrencinin babasının sırtında sınav salonuna kadar götürüldüğü dikkat çekti. Çocuklarının heyecanını, en az onlar kadar yaşadıkları gözlenen veliler, sınavın tamamlanmasını beklemeye başladı.

“MUTLU OLMASI HER ŞEYDEN ÖNEMLİ”

Öğrenci Arzuhan Taşar, çok heyecanlı olduğunu belirterek “Umarım sınav esnasında bu heyecanımı yenebilirim. Yenemezsem de canım sağ olsun” dedi. Arzuhan’ın annesi Neşe Taşar, “Heyecanlıyız, hepsine başarılar diliyoruz. Bu sene çok çalıştılar, biz de destek olmaya çalıştık. İnşallah hepsi istediği sonucu alır” dedi. Baba Bora Taşar ise, “Umarım emeğinin karşılığını alır. Ona inanıyoruz, sonuç ne olursa olsun, onun mutlu olması bizim için her şeyden önemli” diye konuştu.

“SINAVDAN SONRA ‘BİTTİ’ DİYE BAĞIRMAK İSTİYORUM”

Bir diğer öğrenci Öykü Temiz ise “Heyecanlıyım, stres var. Sınavdan sonra, ‘Bitti’ diye bağırmak istiyorum” diye konuştu. Öykü’nün annesi Selma Temiz ise, çocuğuna güvendiğini ifade ederek, “Önemli olan onun sağlığı ve huzurlu hissetmesi. Elimizden geleni yaptık. O da çabasını gösterdi” dedi.

İKİNCİ OTURUM 11.30’DA

Saat 11.30’da başlayacak matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 sorunun yöneltileceği sayısal oturumda ise öğrencilere 80 dakika süre verilecek. Bu sene iki oturum arasında öğrenciler, okul bahçelerine çıkabilecekler, ihtiyaçlarını giderebilecekler.

SONUÇLAR 30 HAZİRAN’DA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilen merkezi sınav bugün tamamlanıyor. Sınav heyecanı geride kalırken yerini sonuçları öğrenme heyecanı alacak. Sonuçlar 30 Haziran’da açıklanacak. O zamana kadar da öğrenciler netleri üzerinden puanlarını hesaplayıp hayallerindeki okula girip girmeyeceklerini görmeye çalışacaklar.

MEB, LGS’ye başvuruları otomatik olarak yapmıştı ancak sınava girmek zorunlu değil. Sınav sonrası toplam kaç öğrencinin girdiği belli olacak. 8. sınıfta yaklaşık 1.2 milyon öğrenci bulunuyor ve bu öğrencilerin yüzde 90’ı her yıl sınava katılıyor. Bu durumda 1 milyon civarında öğrencinin LGS ile öğrenci alan okullara girmek için yarışacağı tahmin ediliyor. Bu öğrencilerin de yüzde 15-17’si bu okullara girebilecek. O nedenle sınavda yapılan her net adeta altın değerinde.

HER DERS AYRI HESAPLANACAK

LGS’de Sözel bölümde Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil; Sayısal bölümde de Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 6 test var. Öğrencilerin puanları şu şekilde hesaplanacak:

Öncelikle Sözel ve Sayısal bölümlere ait 6 dersin doğru, yanlış ve boş cevapları ayrı ayrı bulunacak.

Her öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak. Yani 3 yanlış, 1 doğru cevabı götürecek. Ancak bu, 3 yanlış yapmadan 1 net gitmeyecek anlamına gelmiyor. Öğrenci örneğin 1 yanlış yaparsa 0,33; 2 yanlış yaparsa 0,66’ı doğru cevabı gidecek. Yanlış cevaplar çıkarıldıktan sonra kalan doğru cevap sayısı öğrencinin netini bir başka ifadeyle ham puanını oluşturacak.

Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümüyle elde edilecek. Her bir alt testin standart sapması da ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanacak.

Her test için hesaplanan standart puanlar, testlerin ağırlık katsayılarıyla çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunacak. Testlerin ağırlıklı katsayıları Türkçe, Fen Bilimleri ve Matematik için 4, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil için ise 1. Katsayı ağırlıkları açısından Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin puan katkısının daha fazla olduğu görülüyor. Ancak her yıl soru çözüm ortalaması en düşük test hep matematik olduğu için toplam puan getirisi en yüksek test de matematik oluyor.

Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunacak.

Öğrencilerin TASP’ı en küçüğü 100 ve en büyüğü 500 olacak şekilde bir puan dağılımına dönüştürülerek Merkezi Sınav Puanları (MSP) hesaplanacak. Oturumlardan herhangi birine katılmayan ya da herhangi bir oturumda sınavı iptal edilenlerin MSP hesaplanmayacak. Öğrencilerin tercihlerine göre yapılacak merkezi yerleştirmede MSP kullanılacak.

HANGİ OKULLAR SINAVLA ALACAK

LGS ile aralarında Galatasaray, İstanbul (Erkek), Kabataş gibi gözde okulların da yer aldığı Anadolu, fen, sosyal bilimler başta olmak üzere, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ile özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarına öğrenci kabul edilecek. Yine yabancı kolejlerin de aralarında bulunduğu pek çok özel lise de öğrenci kabullerinde LGS sonuçlarını dikkate alacak. Robert Kolej başta olmak üzere Alman, Fransız, İtalyan liseleri de LGS sonucuna göre öğrenci kabul edecek. Sınavla herhangi bir okula giremeyenler ise yerel yerleştirmeyle adresine en yakın okullardan birine girebilecek.

ERDOĞAN’DAN BAŞARI DİLEĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter”dan LGS(Liselere Geçiş Sistemi) sınavına girecek adaylara başarı diledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda LGS sınavlarına girecek adaylara başarı diledi. Paylaşımında, “Yarın LGS sınavına girecek, başarılarıyla ülkemizin parlak geleceğini şekillendirecek tüm evlatlarıma muvaffakiyetler diliyorum. Allah zihin açıklığı versin, sınavınız şimdiden hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Canlı çıktı, ikinci şok ise…
Vampir barındaki Türkçe şarkının sırrı

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA