Marmaris’te orman yangını! Tarım Bakanı Kirişci’den flaş açıklama

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün akşam saatlerinde çıkan ve 200 hektarı aşkın alanda etkili olan orman yangınına ikinci günde, 20 helikopter ve 14 uçakla havadan, 1494 personel, 172 arazöz, 191 kamu kuruluşlarına ait araç, 17 dozer ve 39 iş makinesiyle karadan müdahale sürüyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de söndürme çalışmalarını yakından takip ediyor. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar…

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

13.27: Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcı Yağcı’nın yaptığı yazılı açıklamada, Marmaris ilçesi Amazon Koyu Bördübet mevkiindeki ormanlık alanda 21 Haziran tarihinde saat 20.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğü yangınla ilgili olarak mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup soruşturma tüm yönleriyle titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

KILIÇDAROĞLU BÖLGEYE GİDİYOR

13.24: Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Marmaris bölgesinde başlayan orman yangınları nedeniyle, Aydın Büyükşehir Belediyesi Toplu Açılış Törenini ileri bir saate erteleyerek, yangın bölgesine gitme kararı aldı.

ÖZEL EKİP KURULDU

12.50: Sabotaj ihtimali üzerinde de durulan yangınla ilgili Muğla İl Jandarma Komutanlığı ve Muğla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, çıkış nedeninin tespiti için özel ekip kurulduğu öğrenildi.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN YENİ AÇIKLAMA

11.40: Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan ve gece boyunca devam eden orman yangının kontrol altına alınmasında sona yaklaşıldığını bildirdi.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK’TEN MARMARİS PAYLAŞIMI

11:20: AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından “Geçmiş olsun Marmaris. Devletimiz tüm varlığıyla vatandaşlarımızın yanındadır. Yangına dakikalar içinde müdahale edilmeye başlandı. Vatandaşlarımızın sadece resmî açıklamaları takip etmesi önemlidir. Yalan haber yayan ve provokasyon amaçlı açıklamaların hiçbir şekilde dikkate alınmaması gerekir” mesajını paylaştı. Çelik, “Yangına karadan ve havadan tüm imkanlarla müdahale eden ekiplerimizin fedakarca çalışmalarına teşekkür ediyoruz. Tecrübeli ekiplerimizin insanüstü gayretle çalışmaları her türlü takdiri hak etmektedir” dedi.

BAKAN KİRİŞCİ: YANGIN KONTROL ALTINDA

11.15: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangın bölgesi Muğla Marmaris’te incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Yangınla mücadelede büyük ölçüde belirli noktaya gelindiğini ifade eden Kirişci, “Bu süre zarfında sabahleyin hava araçları noktasında 20 helikopter, 14 uçak aktif görev aldı.” dedi.

Kirişci, şöyle devam etti:

Alıntı Metni

ORHAN ŞEN: NEM, YANGIN ÇIKARTACAK SEVİYEDE DEĞİL

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Marmaris’te çıkan yangına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Şen’in açıklamaları şöyle:

Bir ağacın atmosferdeki karbondioksit miktarını ve karbon miktarını ne kadar fazla emdiğini biliyoruz. Dolayısıyla bir ağacın yanması bile küresel ısınmaya negatif yöne katmış olacak. Çünkü orman yangınları atmosferdeki en önemli karbonların azalması dolayısıyla en önemli faktörlerden bir tanesi.

NEREDEYSE KESİN

Baktığımız zaman bölgeye bir defa nem kritik seviyede değil. Nem gündüz, öğlen saatlerinde yüzde 30, 40 civarında. Akşam saatlerinde yüzde 50, 60 civarında. Bu orman yangını çıkartacak bir kritik seviye değil. Sıcaklıklar 35 derecenin altında 33-34 derece civarında. O da çok fazla değil. Anlaşılıyor ki burada bu insan kaynaklı bir yangın. Neredeyse kesin. Zaten bütün orman yangınlarının yüzde 95’i 96’sı insan kaynaklıdır. Kasıtlı veya kasıtsız. Ben ayrım yapmıyorum orada. Kasıtlı olanları güvenlik güçlerimiz bulacaktır, ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla bunun yanında elektrik teli kopmadıysa ki öyle bir şey görünmüyor. Ve yıldırım düşmediyse ki orada böyle bir hava yoktu. Bu insan kaynaklı bir yangın. Ben burada hemfikirim. Tabi güvenlik güçleri daha iyi araştıracaktır.

Bunun yanında nem ve ormanın yanıcı maddesini çabucak tutuşturacak bir seviyede değil. Önümüzdeki günlerde de öyle değil. Yangın çıktıktan sonra önemli faktörlerden bir tanesi rüzgar. Rüzgar son derece önemli. Yangının yayılmasında, yayılma yönünde ve şiddetlenmesinde önemli.

İLK MÜDAHALE 8 DAKİKA İÇİNDE

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu.

Bakan Kirişci, yangına ilişkin yaptığı açıklamada, “Marmaris’teki yangını Yangın Yönetim Merkezimizden takip ediyoruz. Yangın 20.02’de başladı. 20.10’da ilk müdahale yapıldı. Devletimiz tüm kurumlarıyla teyakkuz halinde yangına müdahale ediyor” sözlerine yer verdi.

Content Video – Marmaris’te orman yangını! Orhan Şen: İnsan kaynaklı olduğu neredeyse kesin

YERLEŞİM YERLERİ BOŞALTILDI

Yangın nedeniyle bölgeye yakın yerleşim alanındaki evler tahliye edildi. Evleri gezen jandarma ve polis ekipleri, vatandaşların dumandan ve yangından etkilenmemeleri için evlerini boşaltmaları yönünde uyarıda bulundu. Vatandaşlar evlerini ve ahırlarda bulunan hayvanlarını boşaltmaya başladı. Bazı mahalle sakinleri ise evlerinin yanacağı endişesiyle gözyaşı döktü.

‘RESMİ KORUMA ALANI İLAN EDİLEN BÖLGENİN YÜZDE 20’Sİ YANDI’

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yaban Hayatı Uzmanı Dr. Yasin İlemin, alevlerin etki ettiği alanın yapısal özelliklerine ilişkin değerlendirmede bulundu. İlemin, “Geçtiğimiz yaz ağustos ayında bu alanın hemen güneyinde büyük bir yangın yaşamıştık. Yaklaşık 70 bin hektarlık bir alan yanmıştı. Bu sene de bu bölgede bir yangın başladı. Burası Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak 2020 yılında ilan edildi. Bizim 2017 yılında bu bölgede yapmış olduğumuz doktora çalışmalarımızın sonucunda bu bölgede çok önemli 4 tane yaban hayatı unsuru tespit ettik. Bunların birisi ülkemizin güneybatısında yayılış gösteren önemli bir yaban kedisi olan karakulak. Aynı zamanda dünyada bir kızılçam ormanında yaşayan tek bozayı popülasyonu bu bölgede yaşıyor. Alanda nadir de olsa kurt görünüyor. Kurtların deniz seviyesine çok yakın yaşadığı noktalarda bir tanesi. Bu çok önemli bir özelliği. Görmüş olduğunuz vadi tabanlarında bu bölgeye has orman türü var. Geniş yapraklı günlüklü ormanları. Bu vadinin tabanında akan sularda su samurları yaşıyor. Bu bölgedeki suyun nadir, temiz olduğunun göstergesi indikatör bir tür olan su samurları” diye konuştu.

Bölgenin, 4 farklı yaban hayvanının bulunduğu yer olduğunu söyleyen İlemin, “Bu 4 yaban hayvanın burada olmasından dolayı bu bölge resmi olarak korunan alan ilan edildi. Biz bu bölgede halihazırda 2 araştırma projesi yürütüyoruz. Araştırma projemiz geçen yıl yanmış sahalardan bu bölgeye intikal etmiş yaban hayvanlarının alanı nasıl kullandığıyla ilgiliydi. Yaban hayatını takip etmek için bölgede fotokapanlarımız vardı. Gece bize görüntüler gelmeye başlayınca biz hemen alana geldik. Bu sahanın yaklaşık yüzde 20’si yanmış durumda. Alan batıdan yanarak geliyor, doğuya doğru geliyor. Umut ediyoruz ki yüzde 30’u geçmeden bu durumu kapatırız. Yangın ilk başladığı anda duyu organları yüksek ve gelişmiş olan canlılardan kuşlar ve memeli hayvanlar ilk önce dumanı duyuyor. Dumanı hissediyorlar ve dumanın aksi yönünde bu canlılar yer değiştirmeye başlıyor. Gün ağarır ağarmaz kuşlar yangının tersi istikamete uçarak kaçıyor. Bölgede 50-60 civarında boz ayı popülasyonu var onlar da yangının aksi istikametine gidiyor. Bunun dışında alanda karakulak var. En yoğun yaşadıkları alan bu sahaydı” dedi.

Content Video – 20 helikopter, 14 uçak ile müdahale başladı

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI UYARDI

İletişim Başkanlığı da, yangınla ilgili dezenformasyon, provokasyon ve manipülasyona karşı uyardı.

Başkanlığın Twitter adresinden yapılan açıklamada, “Marmaris’te süren ve devletimizin tüm imkânlarıyla, kurum ve kuruluşlarımızın en üst düzeyde koordinasyonuyla müdahale ettiği yangın üzerinden kamu düzenimizi hedef alan her tür dezenformasyon, provokasyon ve manipülasyona karşı resmi kanalların takip edilmesi önem arzetmektedir” denildi.

Kaş’ta iki noktada çıkan yangınlar söndürüldü
Afganistan’da 6 büyüklüğünde deprem: Bilanço ağırlaşıyor

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA