MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR, BELİRTİLERİ NELER? Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü, öldürücü mü?

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri neler? Maymun çiçeği virüsü ölümcül mü? Birçok kıtada görülen maymun çiçeği virüsü ile ilgili ayrıntılar merak ediliyor. Virüs ilk olarak İngiltere’de tespit edilmişti.

Maymun çiçeği vakalarını tedavi etmiş bir isim olan Doktor Hugh Adler da “Bu daha önce gördüğümüz bir süreç değil, sürpriz oldu” diyerek Profesör Horby’e katılıyor. BBC muhabirinin analizi şöyle devam ediyor: “Bunun farklı bir salgın olduğunu biliyoruz ama nedenini bilmiyoruz. İki seçenek burada öne çıkıyor; Virüs değişti ya da doğru yerde doğru zamanda kendisine yayılacak bir ortam buldu.

Maymun çiçeği bir DNA virüs. Bu yüzden Covid ya da grip virüsü kadar hızlı mutasyona uğramıyor. Erken araştırmalar, son vakalarda görülen maymun çiçeği virüsünün, 2018 ve 2019’da tespit edilen vakalarla benzerlik gösterdiği yönünde.

VİRÜSÜN ADI NEDEN MAYMUN ÇİÇEĞİ?

Virüs ilk olarak 1958’de bilimsel araştırmalarda kullanılan bir maymun kolonisinde tespit edildiği için bu ismi aldı.

İnsanlardaki ilk virüs ise 1970’de görüldü.

MAYMUN ÇİÇEĞİ EN ÇOK NEREDE GÖRÜLÜYOR?

Orta ve Batı Afrika’da sıklıkla rastlanan bu virüsü taşıyan hayvanlar, o bölgelerdeki tropik yağmur ormanlarında yaşıyor.

Bu bölgelerden seyahat eden insanlar ve satılan hayvanlar aracılığıyla da diğer bölgelere yayıldığı düşünülüyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

Belirtiler arasında ateş, yoğun baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, yorgunluk, lenf bezi şişkinliği, deride döküntü ve lezyon yer alıyor.

Döküntü genellikle ateşten 1-3 gün sonra başlıyor.

Lezyonlar düz veya şişkin olabiliyor, işi saydam veya sarımsı bir sıvıyla dolabiliyor ve ardından genellikle çatlayıp, kuruyup düşüyorlar.

Vücuttaki lezyon sayısı birkaç adetten binlerceye kadar değişebiliyor.

Döküntü genellikle yüz, avuç ve ayaklarda yoğunlaşırken gövdede daha az görülüyor.

Ağız, cinsel organlar ve gözlerde de ortaya çıkıyorlar.

Bu semptomlar 2-4 hafta sürdükten sonra genellikle kendiliğinden geçiyor.

Fakat semptomlar ortaya çıktığında kendiliğinden geçmesini beklemek yerine doktora başvurmak tavsiye ediliyor.

Maymun çiçeği geçirenlerle yakın temaslı olanların da sağlık birimlerine haber vermesi tavsiye ediliyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabı üzerinden, ‘Maymun Çiçeği Hastalığı konusunda KAMUOYU MÜSTERİH OLMALI: Hayvan kaynaklı olan, bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir Pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika’da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır.’ açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, “Ülkemizde bugüne kadar ‘maymun çiçeği’ vakası görülmemiştir.” açıklamasında bulundu.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

Örgütün sitesinde yayımlanan vaka tablosuna göre, en çok maymun çiçeği vakasının görüldüğü İngiltere’de 106, Portekiz’de 49, Kanada’da 26, İspanya’da 20, Hollanda’da 12 ve ABD’de 10 vaka bulunuyor.

Avusturya, Belçika, Fransa, Finlandiya, İsviçre, İsrail, İtalya ve Avustralya ve virüsün görüldüğü diğer ülkelerde ise vaka sayıları 10’un altında.

Afrika’da keşfedilen ve belirli aralıklarla kıtanın dışına çıkan maymun çiçeği virüsü, en son 6 Mayıs’ta İngiltere’de görülmüş, ilerleyen günlerde Avrupa ülkelerine yayılmıştı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

Korunmanın en etkili yolu, virüsü taşıdığından şüphelenilen kişilerle fiziksel teması azaltmak.

Sağlık çalışanları ve virüsü taşıyanlarla birlikte yaşayanların lezyonlarla doğrudan temas etmemesi ve maske takması, virüsü taşıyanların yaralarının üzerine kapatması, kendilerini izole etmesi ve maske takması tavsiye ediliyor.

Fiziksel temasın gerekli olduğu anlarda ise tek kullanımlık eldivenlerin giyilmesi bulaşım riskini azaltıyor.

Aynı evde yaşayanların yüzeyleri, kıyafetleri ve mutfak eşyalarını düzenli olarak temizlemesi gerekiyor.