Org. Güler’e bir yıl daha uzatma

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Aslıhan Altay Karataş – Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresi ve yaş haddi 1 yıl daha uzatıldı. Şura’da Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz katıldı.

YAŞ toplantısı sürerken, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısı yayınlandı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Genelkurmay Başkanı’nın “4 yıllık görev süresinin, birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanlığınca yaş haddine kadar uzatılabileceği” yönünde düzenleme yapıldı. 13 Temmuz’da yürürlüğe giren 7415 sayılı Kanun ile de “Genelkurmay Başkanı’nın yaş haddi birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanınca uzatılabilir” değişikliği yapılmıştı. Böylece Orgeneral Güler’in Genelkurmay Başkanlığı’na bir yıl daha devam etmesinin önündeki mevzuat engeli kaldırılmış oldu.

16 general ve amiral terfi etti

30 Ağustos 2022 tarihinden geçerli olmak üzere, 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay general ve amiralliğe yükseltildi. 40 general ve amiralin görev süreleri 1 yıl, 313 albayın görev süreleri ise 2 yıl uzatıldı. 38 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos’tan geçerli olmak üzere emekliye sevk edildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler’in yaş haddi ve görev süresi bir yıl uzatıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ise kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu Deniz Kuvvetleri Komutanı, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Atilla Gülan Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. 264 olan general ve amiral sayısı 30 Ağustos itibariyle 273’e yükseldi.

Erdoğan’dan paylaşım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından “Yüksek Askerî Şûra’da alınan kararların, caydırıcılığı her alanda daha da artan kahraman ordumuz ile milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Emekliliğe ayrılan komutanlarımıza hizmetleri için teşekkür ediyor, yeni görevleri tevdi edilenlere başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

YAŞ öncesi Anıtkabir ziyareti

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı öncesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Şura üyeleri Anıtkabir’i ziyaret etti. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne özetle şunları yazdı: “Aziz Atatürk, YAŞ üyeleri olarak huzurunda bulunuyoruz… Kahraman ordumuz, görev bilinci, disiplini, her alanda daha da artan caydırıcılığı ve demokratik ilkelere sadakatiyle milletimize güven aşılamaktadır. Terörle mücadeleden sınır ötesi operasyonlara kadar farklı cephelerde elde edilen üstün başarılar Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücünü, etkinliğini ve yeteneklerini açıkça ortaya koymaktadır. Ruhun şad olsun.”

‘FETÖ kumpasından kuvvet komutanlığına’

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) görevine atanan Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, 2 Haziran 1960’ta İzmir’de doğdu.Belçika Mons NATO Karargahında Lojistik Başkan Yardımcılığı, SHAPE Komuta Grubu Stratejik Plan Şube Müdürlüğü gibi görevler üstlendi. 2007’de tuğamiralliğe, 2012’de tümamiralliğe terfi etti. Amfibi Görev ve Grup Komutanlığı, İstanbul Boğaz Komutanlığı yapan Tatlıoğlu, 2016’da koramiral oldu. Yargılandığı askerî casusluk ve şantaj davasından 2016’da beraat ederken, davasına bakan hâkim ve savcılar FETÖ üyesi oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edildi, kumpas kurmaktan hapis cezası aldı. Tatlıoğlu, 19 Ağustos 2017’de Donanma Komutanı olarak atanmıştı.

1990’dan sonra 4 yıldan fazla görev alan ilk isim

YAŞ kararlarıyla görev süresi bir yıl uzatılan Orgeneral Yaşar Güler, 1990’dan sonra dört yıldan fazla Genelkurmay Başkanlığı görevini yerine getiren ilk isim oldu.

Milli Savunma Üniversitesinden, Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral Erhan Aydın, Deniz Harp Enstitüsü Komutanı Tuğamiral Rafet Oktar, Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Günaydın bir üst rütbeye terfi eden isimler arasında yer aldı.

3. Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, 1. Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Korgeneral Sinan Yayla görev süreleri uzatılan komutanlar oldu.

Tahıl krizinin çözümünde Kalender Kasrı’nda kurulan Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler heyetlerinin bulunduğu masada Türkiye’yi temsil eden Tümgeneral Göksel Kahya’nın görev süresi bir yıl uzatıldı.

‘Fırlatma koltuğu ile ölümden döndü’

19 Ağustos 1959’da Elazığ’da doğan yeni Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Atilla Gülan, 2003 yılında 5. Ana Jet Üssü Harekât Komutanıyken bindiği F-16 hızla irtifa kaybedince fırlatma koltuğunu kullanarak paraşütle uçaktan atlamış ve birkaç saniye sonra uçak araziye çakılmıştı. Gülan, kazayı ufak çiziklerle atlatmıştı. 2004’te tuğgeneralliğe, 2008’de tümgeneralliğe terfi etti ve Hava Harp Akademisi Komutanlığı, HKK Harekât Başkanlığı, Hava Teknik Okullar Komutanlığı, HKK Değerlendirme ve Denetleme Başkan Yardımcılığı yaptı. 2013’te korgeneral oldu. Genelkurmay Lojistik Başkanlığı, Hava Lojistik Komutanlığı, Hava Eğitim Komutanlığı yapan Gülan 2017’de orgeneral rütbesine terfi etti ve Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına getirildi.

Diğer Siyaset Haberleri İçin TIKLA