Prof. Akova: Ölüm ve yoğun bakımı önledi

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

MERT İNAN- Türkiye’nin Kovid-19 enfeksiyonuna karşı kullandığı ilk aşı Çin menşeli Sinovac aşısıydı. Sinovac’ın Faz-3 çalışmasının Türkiye koordinatörlüğünü gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Akova, Sinovac’ın en kapsamlı Faz-3 çalışma sonuçlarını Milliyet’le paylaştı. Türkiye’de yapılan Faz-3 klinik araştırmalarının ilk bilimsel sonuçlarına da imza atan Prof. Akova, çalışma sonuçlarının tıp dergisi Lancet’te yayınladığını söyledi. Akova, Faz-3 çalışma sonuçlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

164 GÜN TAKİP ETTİLER

“Araştırmamızda, Sinovac ile 2 doz aşılanan 9494 gönüllünün 164 günlük takip verilerini ortaya koyduk. 164 günlük takip sonucunda 2 doz Sinovac ile aşılanmış 9494 kişiden 267’si Kovid-19’a yakalanırken, aşılananlar arasında hastalığa yakalananların oranı yüzde 2.8 olarak ölçümlendi. Ancak asıl önemli olan veri 267 kişiden 236’sının hastalığı çok hafif olarak geçirmiş olması. Aşılananlardan sadece binde 2.5 gibi düşük bir dilimi semptomatik yani belirtili hastalık süreci geçirdi. Araştırma verilerimize göre Sinovac’la aşılanan 9494 gönüllüden sadece 7’si hastanede yatarak tedavi gördü. 164 günlük takip döneminde ölüm ve yoğun bakım yatışı ise hiç olmadı. Araştırma kapsamında nötralizan antikor düzeylerine de baktık. İki doz aşıdan 14 gün geçtikten sonra bu gönüllülerin yaklaşık yüzde 90’lık kısmında nötralizan antikorun ortaya çıktığı anlaşıldı. Nötralizan antikor aslında aşının klinik etkinliğini belirleyen en önemli parametrelerden.”

Sonuçları olumlu olsa da varyanta karşı inaktif aşının koruyuculuğunun daha düşük olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Murat Akova, koronavirüsün yeni varyantlarına karşı bilim dünyasının önerisinin “mRNA” aşısından yana olduğunu aktardı. Akova, “Şimdiye kadar dünya genelinde 6 milyar dozdan fazla mRNA aşısı yapıldı. Ölümcül yan etkiler çıkmadı. ‘Aşı yüzünden çok kişi öldü’ gibi dedikodular ispatsız iddialar. Bu dedikoduyu yayanlar nedense hastalıktan ölenleri konuşmuyor. Kendisini nezle gibi hisseden, hafif kırgınlık, baş ağrısı olanların test yaptırması önemli. Hastalığı hafifi atlatırken, yani farkına varmadan geçirirken aşı olmak ise sağlık açısından sorun yaratmaz” dedi.

DÜNYADA VAKA YÜKSELİŞİ SÜRÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayımladığı haftalık rapora göre, geçen hafta dünya genelinde 5.7 milyon Kovid vakası tespit edilirken vaka sayısının önceki haftaya göre yüzde 6 arttığı kaydedildi. Mart 2022’den itibaren azalan vaka sayısı, haziranın ikinci yarısından itibaren yeniden artış eğilimine girdi.

Artışın Omicron varyantının bulaşıcılığı yüksek BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının dünyada giderek hakim hale gelmesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor. Bölgesel olarak, en yüksek vaka artışları yüzde 28 ile Batı Pasifik ve yüzde 25 ile Orta Doğu’da görüldü. Vaka sayısı Afrika’da yüzde 33, Kuzey ve Güney Amerika’da yüzde 1 azalırken Güneydoğu Asya’da yüzde 5, Avrupa’da yüzde 4 arttı.

Haftalık ölüm sayıları ise Orta Doğu’da yüzde 78, Güneydoğu Asya’da yüzde 23 artarken Afrika’da yüzde 17, Batı Pasifik’te yüzde 10, Kuzey, Güney ve Orta Amerika’da yüzde 1 azaldı, Avrupa’da sabit kaldı.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA