Rus albayların telefon görüşmesi sızdı! Putin’i kızdıracak sözler

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaşın dördüncü ayında Rus ordusunun Ukrayna’da çok ağır kayıplar verdiği belirtiliyor. Ukrayna yaptığı açıklamada şu ana kadar 30 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü, bin 300’ü aşkın Rus tankının da imha edildiğini açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna’nın vurduğu üst düzey Rus subayları listesine Putin’in en iyi paraşütçü komutanı, 34 yaşındaki Yarbay Alexander Dosyagayev de eklenmişti. Aynı zamanda Rus ordusunun, orta ve alt seviyedeki subay kadrosunda da kayıplar verdiği belirtiliyor. Bu kayıplarla birlikte Rus ordusunun moral düşüklüğü yaşadığı ve emirlere itaat etmediği de gelen yorumlar arasında.

KİEV’DEN GERİ ÇEKİLDİ

Üstrütbeli iki Rus askerinin sızdırılan telefon görüşmeleri ise gündeme damgasını vurdu. Albay rütbesindeki iki askerin Vladimir Putin’e küfür ettiği ve binlerce askerin ölümünden yakındığı telefon görüşmesi tartışma yarattı.Ukrayna istihbaratı tarafından ele geçirildiği düşünülen telefon görüşmesinde, Albay Maksin Vlasov ve Albay Vitaly, geçen ay Rus güçlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’den geri çekildiğini söylüyor. Telefon konuşmasında iki asker, “Roket, Kiev’deki Ukrayna Parlamentosu’na uçmalı. İşte bu, kahretsin. Neden roket uçmadı? Anlamıyorum”deyip ardından Putin’e küfür ediyor.

‘SOVYETLER-FİNLANDİYA SAVAŞIYLA AYNI’

Tahmini olarak konuşmanın geçen 14 Nisan’da gerçekleştiği düşünülüyor. İki askerin küfür ederek konuştuğu aramada Vlasov, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu’ya saldırarak onun mesleki olarak yetersiz olduğunu düşündüğünü belirtti ve şu an içinde olduğu savaşı Sovyetler-Finlandiya savaşına benzetti. Vlasov, Albay Vilaty’e şu cümleleri kurdu:

ALINTI “Adamlarımızın korkunç kayıpları var, kahretsin. Ve bilirsiniz, askeri tarihe biraz aşinayım ve bunu 1939-1940 arasındaki lanet olası Sovyetler-Finlandiya savaşıyla karşılaştırıyorum. Birebir aynısı.”

Konuşmalarında ayrıca her ay 30 bin ruble (yaklaşık 8 bin TL) alan askerlerin düşük ücret aldıklarından bahsettiler.

Rusya 1939’da Finlandiya’yı işgal etmişti. Kış Savaşı adı verilen muharebeler aylarca sürdü.

Stalin generallerinin verdiği güvenceyle ordusunu Finlandiya’ya yollamış, Finlandiyalılar bu dev orduya karşı gerilla savaşı yürütmüştü.

Rusya ordusu bu işgale, bir yıl kadar önce birçok üst düzey askeri yetkilinin vatana ihanet suçlamasıyla ordudan atılıp idam edilmesinin yol açtığı moral bozukluğuyla girmişti.

Müzakereler sonunda iki ülke anlaştı; Rusya, Finlandiya’dan bir miktar toprak aldı ama Finlandiya bağımsızığını korudu.

İNTİHAR EDİYORLAR

Ukrayna’ya sızdırılan tek ses kaydı bu da değildi! Rus askerlerinin generale karşı isyanını dile getiren bir ses kaydı Ukrayna Güvenlik Yüksek Servisi tarafından yayınlandı. Söz konusu kayıtta asker, generalin cepheye gitme emirlerine uymayı reddedenlere ateş açmakla tehdit ettiğini söyledi. Ancak askerlerden biri bir el bombası çıkardı ve “Haydi, vur beni! Birlikte patlayacağız” dedi. Bütün bu iddialara ek olarak yakalanan bir Rus askeri, 20 yaşındaki Andrey Ushakov, artık savaşa dayanamadıkları için intihar ederek ölen iki askeri tanıdığını söyledi.

‘AİLEME DÖNMEK İSTİYORUM AMA TABUTUN İÇİNDE DEĞİL’

Gerçek ismini açıklamayan ve kendisine sadece Dmitri diyen bir Rus askeri de, “Kısa süre içinde herkesin aynı fikirde olmadığı ve emri uygulamak istemediği anlaşıldı” dedi ve şu sözleri sarf etti: “Aileme dönmek istiyorum ama bir tabutun içinde değil.