Siyasi tarihe damga vurdu! Suikaste uğrayan dünya liderleri

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr – Eski Japonya Başkanı Şinzo Abe katıldığı bir etkinlikte silahla vurularak hayatını kaybetti. Abe’ye çifte ile ateş açan 42 yaşındaki saldırganın yakalandığı öğrenildi.Abe’nin neden öldürüldüğü belirsizliğini korurken, bu olay tüm dünyada siyasi liderlere düzenlenen suikastları tekrar gündeme getirdi.

ITO HİROBUMİ

Japonya’nın ilk başbakanı olan Ito Hirobumi, suikaste kurban giden ilk Japon başbakanı da oldu. Üç dönem başbakanlık yaptıktan sonra Japonya’nın koruması altındaki Kore genel valiliğine atandı. Bir Japon karşıtı, Koreli bir ulusçu olan An Jung-geun tarafından 26 Ekim 1909’da Çin’de öldürülmesi sonucu Japonya’nın Kore’yi ilhakı hızlandı. An Jung-geun’un en iyi savaş stratejilerine sahip olduğunu biliniyordu.

INEJİRO ASANUMA

Inejiro Asanuma Japonya Sosyal Demokrat Partisi lideri ve Japonya’nın muhtemel başbakan adayıydı. Asanuma 12 Ekim 1960’da Tokyo’daki bir televizyon programı çekimi sırasında,17 yaşındaki aşırı milliyetçi genç Otoya Yamaguchi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Ölüm anının televizyonda yayınlanması ülkedekileri şoke etti.

Şinzo Abe el yapımı silahla öldürüldü!

HARA TAKASHİ

Hara Takashi 1918’den 1921’e kadar Japonya başbakanı olarak görev yaptı. 1918 Pirinç İsyanları’nın ardından başbakan olarak atandı. Paris Barış Konferansı’na katılarak Milletler Cemiyeti’ni kurdu ve Japonların Kore’deki baskıcı politikaların gevşetilmesini sağladı. 4 Kasım 1921’de Nakaoka Kon’ichi tarafından öldürüldü. ‘Sıradan Başbakan’ lakabı verilen Hristiyan ilk Japonya başbakanı oldu.

ABRAHAM LINCOLN

Suikast denilince akıllara ilk gelen isim Kenndey olsa da ABD’nin 16. başkanı Abraham Lincoln suikast sonucu hayatını kaybeden ilk ABD başkan.14 Nisan 1865’te eşi ile ‘Our American Cousin’ (Amerikalı Kuzenimiz) adlı oyunu izlemek için Ford Tiyatrosu’na gelen Lincoln burada başından vurularak öldürüldü.


JOHN F. KENNEDY

Tarihe damga vuran suikastlerden en unutulmazı ABD’nin eski 35. Başkanı John F. Kennedy’e yapılandı.22 Kasım 1963 günü gerçekleştirilen seçim kampanyası için üstü açık limuziniyle Dallas’ta bir geziye katılan Kennedy, açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.Suikastın faili olarak Lee Harvey Oswald yakalandı ancak o da gözaltındayken Jack Ruby tarafından öldürüldü. Üzerinden 59 yıl geçmesine rağmenKennedy suikastında hâlâ gizemini koruyan pek çok nokta var.


BENAZİR BUTTO

Benazir Butto Pakistan’da iki kez başbakanlık yaptıktan çok uzun süre sürgün hayatı yaşamıştı. 2007’de seçimlere tekrardan katılmak için ülkesine dönme kararı aldığında El Kaide tarafından sürekli tehdit edildi. Butto 18 Ekim 2007’de bombalı saldırıya uğradı. Yara almadan kurtulduğu saldırıda 138 kişi hayatını kaybetti. 27 Aralık 2007’de düzenlediği seçim mitinginin ardından gerçekleştirilen saldırıda ise hayatını kaybetti. Benazir Butto, 1988’de hem Pakistan’ı hem de Müslüman bir ülkeyi yöneten ilk kadın olarak tarihe geçti.


KRAL FAYSAL

1964 – 1975 yılları arasında Suudi Arabistan’da krallık yapan Kral Faysal 25 Mart 1975’te yeğeni tarafından öldürüldü.Kral Faysal’ı öldüren yeğeni Faysal bin Musaid, halkıyla bir arada olan kralın yanına kutlama bahanesiyle yanına sokulduktan sonra tabancayla iki el ateş etmişti. İlk günlerde hükümet tarafından akli dengesinin bozuk olduğu yönünde açıklamalar yapıldı. Sonrasında hastanede yapılan muayenede yeğen Faysal’ın akli dengesinin bozuk olmadığı tespit edildi. Yargılaması yapılan Faysal bin Musaid idam cezasına çarptırıldı.

REFİK HARİRİ

1992-1995 yılları arasında Lübnan’da başbakanlık yapan Refik Hariri 14 Şubat 2005’te, Beyrut’taki St. George Oteli yakınlarında konvoyun geçisi sırasında bir tonluk bomba yüklü aracın patlatılması sonucu hayatını kaybetti. Hariri ülkedeki iç savaşın bitmesi için ciddi uğraşlar veren bir siyasetçiydi.


JAMES A. GARFIELD

ABD’nin 20. başbakanı olan James A. Garfield ABD’nin en kısa görev yapan 2. başbakanı oldu. Sadece 4 ay başbakanlık görevini sürdüren James A. Garfield 2 Temmuz 1881’de New Jersey, Elberon’daki hasta karısını ziyarete giderken Charles J. Guiteau tarafından sırtından vurularak öldürüldü.

TURGUT ÖZAL VE BÜLENT ECEVİT’E SUİKAST GİRİŞİMİ

Türkiye’deki birçok siyasi lider de suikast girişimlerine maruz kalan isimler arasında yer alıyor. Bu isimler arasında Bülent Ecevit ve Turgut Özal ilk akla gelenlerden. 18 Haziran 1988’de Anavatan Partisi’nin olağan genel kongresi yapıldığı esnada dönemin başbakanı Turgut Özal konuşma yapmak için kürsüye çıktıktan kısa bir süre sonra, Kartal Demirağ isimli saldırgan Özal’a iki el ateş etti. Mermi mikrofondan sekip Özal’ı sağ el başparmağından yaraladı.

Ecevit’e ise siyasi hayatı boyunca pek çok suikast girişiminde bulunuldu. Bunlardan biri de 9 Mayıs 1977’de İzmir’in Çiğli ilçesinde seçim çalışmaları için İzmir’de yapılacak miting hazırlığı sırasında yaşandı. Seçim otobüsüne doğru yürüyen Ecevit’e ateş açıldı. Ecevit saldırıdan şan eseri yara almadan kurtuldu.

Ukraynalı kadın için bitirmişti, itiraf geldi!
MasterChef’te Ömer İbiş’in Mehmet Yalçınkaya ile anısı kırdı geçirdi!
Erdal Acar’ın tutuklanmasında Necati Şaşmaz detayı

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA