SON DAKİKA: Erdoğan-Putin buluşması dünyada manşet! ‘Türkiye’nin yardımını istiyor’

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

19 Temmuz tarihinde İran’ın başkenti Tahran’da bir araya gelen Türkiye ve Rusya liderleri, bugün Karadeniz kıyısındaki tatil merkezi Soçi’de buluşuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin’in görüşmesinden önce açıklama yapan Kremlin, Türkiye’nin Suriye’de meşru güvenlik endişeleri bulunduğunu kaydetti.

CNN Türk yayınına Rusya’dan katılan gazeteci Siyamend Kaçmaz, Soçi randevusunda Suriye’nin çok derinlemesine ele alınacağını söyledi. “Soçi Suriye’nin kaderinin belirlendiği şehir olarak tarihe geçecek” diyen Kaçmaz, ekilyor: “Çünkü burada alınan kararlar sahada gerçekten çok şey değiştirdiğini daha önceki görüşmelerde gördük.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus mevkidaşı Putin, geçen yıl Eylül ayının sonunda yine Soçi’de bir araya gelmişti. Gazeteci Kaçmaz, liderlerin Soçi buluşmalarının bugüne kadar hiçbir zaman kısa sürmediğini de hatırlatıyor.

Rus lider Putin, Soçi’ye gitmeden bir önce Moskova’da Güvenlik Konseyi’ni topladı. Kremlin, üst düzey askeri yetkililerin de katıldığı konsey toplantısında Türkiye-Rusya randevusunun değerlendirildiğini aktarıyor.

Erdoğan ve Putin, uluslararası diplomaside birbirleriyle en çok görüşen liderler arasında yer alıyor. Moskova’dan yapılan açıklamalarda, iki liderin bu görüşmeyi 19 Temmuz’da Tahran’da kararlaştırdıkları bilgisi verildi.

Rusya’da son durum ne, masada hangi konular var?

DÜNYADA MANŞET

Karadeniz kıyısındaki buluşmayı dünya medyası ilk sayfasından veriyor. New York Times gazetesi, hem ortak hem de hasım olarak tanımladığı Erdoğan ile Putin’in Soçi’de bir araya geleceğini bildiriyor. Gazete, liderlerin üç haftadan az bir süre içerisinde ikinci kez yüz yüze buluştuğunu öne çıkarıyor.

Amerika’nın Sesi, ‘Erdoğan ve Putin, bir ay içinde ikinci kez buluşuyor’ diyor, Karadeniz kıyısındaki buluşmanın ana gündeminin tahıl anlaşması ve Suriye’nin kuzeyine gerçekleşecek muhtemel bir operasyon olduğunu aktarıyor.

WASHINGTON POST: RUSYA TÜRKİYE’NİN YARDIMINI İSTİYOR

Washington Post gazetesi, ‘Rusya yaptırımların etkisini azaltmak için Türkiye ve diğer ticari ortaklarının yardımını istiyor’ başlıklı haberinde, Ukrayna istilası sonrasında artan yaptırımların Moskova’nın canını acıttığını vurguluyor. Washington Post, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara katılmayan Türkiye’nin Moskova’nın umudu haline geldiğinin altını çizdi.

Gazeteye göre, yaptırımlardan kaçınmak için Türkiye’ye yatırım yapmayı teklif eden Moskova’ya Ankara’nın olumlu yanıt vereceğini gösteren bir emare yok.

Haberini Ukrayna istihbaratının bir istihbarat raporuna dayandıran gazete, Moskova’nın bankacılık, enerji ve sanayi sektörlerinde Ankara’ya bir teklif sunacağını belirtiyor.

Al Jazeera, Erdoğan’la Putin’in Rusya’da görüşmesinin İstanbul’da imzalanan tahıl anlaşmasından sonra gerçekleştiğini vurguluyor. Al Jazeera’ya göre, Ankara’nın aracılık ettiği anlaşma küresel gıda krizi korkularının hafiflemesine yol açtı.

EURONEWS: BİR SAVAŞ BİTİP YENİSİ BAŞLAYABİLİR

Euronews ‘Erdoğan Suriye ve Ukrayna için Putin’i tartacak’ başlıklı haberinde, Soçi’de Ukrayna’daki savaşın bitirilmesi ve Suriye’de yeni bir savaşın başlamasının görüşüleceğini yazdı.

KOMMERSANT: TÜRKİYE VE RUSYA BİRBİRİNE AYAK UYDURUYOR

Rus resmi haber ajansı Ria, ‘Kremlin, Putin ve Erdoğan arasında görüşülecek muhtemel başlıkları adlandırdı’ başlıklı haberinde, Moskova ve Ankara arasındaki teknik askeri işbirliğinin masaya geleceğini belirtiyor. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov’a basın toplantısında Türk üretimi Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) ilişkin soru yöneltildiğini aktaran Ria, sözcünün “Soçi’de askeri-teknik işbirliği kesinlikle ele alınacak” dediğini kaydediyor.

İzvestia’nın başlığı ‘Putin ve Erdoğan Soçi’de Suriye ve Ukrayna’yı konuşacak’ oldu, gazete ana gündem maddeleri arasında tahıl anlaşması, ekonomik işbirliği ve bölgesel çatışmaları saydı.

Erdoğan ve Putin Soçi’de buluşuyor

‘Türkiye ve Rusya birbirine ayak uyduruyor’ diyen Kommersant gazetesi, iki ülkenin liderlerinin Temmuz ayında İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geldiğini hatırlatıyor. 17 günde Putin ve Erdoğan’ın görüşecekleri konuların değişmediğini vurgulayan Kommersant, “Ancak durum değişti” diyor. Gazeteye göre, iki liderin daha önceki buluşmalarının aksine şu veya bu çatışmayı acilen ortadan kaldırması gerekmiyor ancak alacakları kararlar hem Suriye’de hem de bir bocalamanın yaşandığı Dağlık Karabağ’ın geleceğini belirleyecek.

The Moscow Times gazetesi, ‘Rekabet eden işbirliği-Denge işi: Erdoğan Putin’in Ukrayna ve Suriye konusunda nabzını yokluyor’ başlığını tercih etti. The Moscow Times, Türkiye’nin imzalanan tahıl anlaşmasının başarısını İstanbul’da ateşkes müzakerelerine dönüştürmek istediğini yazdı.

Savaşta bir ilk! Putin’i yıkan haber

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA