Son Dakika: Fransa’daki orman yangını yayılıyor! Macron’un tatil fotoğrafları ise ortalığı karıştırdı…

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

2020 yazını tarihi sıcak hava dalgalarıyla yüzleşerek geçiren Avrupa kıtası ve Kuzey Amerika, kuraklık ve orman yangınlarıyla savaşıyor. Gelecek hafta ufukta görünen yeni sıcak hava bazı ülkeler için ‘kıyamet’ senaryosu haline dönüşebilir.

İngiltere’de Temmuz ayında termometreler 40 dereceyi aşarak rekorları alt üst etti, İspanya’da Temmuz ayı 1961’den bu yana ülkede yaşanan en sıcak ay olarak kayıtlara geçti. Portekiz ve İspanya’da 1000’den fazla ölümün sıcakla bağlantılı olduğu açıklandı.

ABD’nin Utah eyaletindeki Büyük Tuz Gölü ve İtalya’daki Po Nehri’nde su seviyeleri rekor seviyede düştü. Almanya’da Ren nehri üzerinden yapılan taşımacılığın su seviyesindeki düşüş nedeniyle sekteye uğramaya başladığı haber veriliyor.

‘Canavar’ orman yangınını henüz kontrol altına alamayan Fransa’da, bu yıl şimdiden 60 bin hektardan fazla alan yok oldu.

ENERJİ KRİZİNİ UNUTUN!

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Başkanı Josef Aschbacher, iklim değişikliğinin yol açtığı ekonomik hasarın Avrupa’nın şu anda yaşadığı enerji krizinden kat kat fazla olacağını söylüyor.

ESA Başkanı, uzaydan alınan görüntülere göre orman yangınlarının, sıcak hava dalgalarının, nehirlerin kurumasının ve yerkürenin ısınmasının iklim kriziyle ilişkili olduğuna dair bir şüphe kalmadığını belirtiyor.

Aschbacher, “Bugünlerde enerji krizinden endişeleniyoruz, endişelenmekte de haklıyız. Ama iklim krizinin yanında bu çok ufak bir sorun. İklim kriziyle bir an önce mücadele etmemiz gerekiyor” diyor.

Tek sorun hava sıcaklıklarının yükselmesi de değil. Yeryüzü de giderek ısınıyor. Aschbacher, ESA uydularının geçtiğimiz haftalarda İngiltere’de 45 derece, Fransa’da 50 derece ve İspanya’da 60 derecelik yeryüzü sıcaklığı ölçtüğünü aktarıyor:

Alıntı Metni

Hava paternlerinde her zaman dalgalanmalar yaşandığını ancak böylesine hızlı değişimlerin normal olmadığını dile getiren ESA yöneticisi, bu yıl yaşanan hava uyarılarını dikkate almamanın dünyaya bedelinin milyarlarca dolar olacağını kaydediyor: “Durum iyi değil. Daha önce hiç tanık olmadığımız hava olayları görüyoruz.”

‘KIYAMET GİBİYDİ’

Fransa, batıdaki Gironde bölgesinde devam eden orman yangınının önüne geçemiyor. Bölgede hava sıcaklığı 40 dereceye ulaşmış durumda.

Alevler, Atlas Okyanusu kıyısındaki Bordeaux’un 30 kilometre kadar güney doğusunda yer alan Landiras ilçesi yakınlarında hafta içinde yükseldi.

Yerleşim alanlarına sıçrayan alevler 10 bin insanın evlerini terk etmesine yol açtı. Tahliye edilmeden önce bölge sakinlerinden bazıları evlerinin çatılarına çıkarak yardım beklemek zorunda kaldı.

Fransız medyası, 2 bin kişinin terk ettiği Belin-Beliet’in artık bir hayalet kasaba olduğunu yazıyor. Belin-Beliet’te yaşayan Valentine Dupy, kasabayı terk etmeden önce evinin fotoğraflarını çekip, “Kıyamet gibiydi. Duman her yerdeydi ve uçaklar alevlerin üstüne turuncu toz atıyordu” diye konuşuyor.

361’i diğer Avrupa ülkelerinden yaklaşık 1500 itfaiyeciye onlarca helikopter ve uçak destek veriyor ancak çabalar şimdiden 7 hektarlık ormanı küle çeviren yangını söndürmek için yeterli olmadı.

Aşırı sıcak havaya eşlik eden şiddetli rüzgar alevlerin hızla yayılmasına ve sürekli yön değiştirmesine yol açıyor. İtfaiye Teşkilatı sözcüsü Gregory Allione, “Bu bir dev, bir canavar” diyor.

Bordeaux’un güneyindeki Hostens kasabasının belediye başkanı Jean-Louis Dartiailh, geride kalan haftaları bir felaket olarak niteliyor.

MACRON TATİLDE

Avusturya, Almanya, Yunanistan, Polonya ve Romanya’nın yangınla mücadele için yardıma geldiklerini duyuran Fransa lideri Emmanuel Macron ise, “Avrupa dayanışması görev başında” diye tweet attı.

Ancak söz konusu Twitter mesajından sonra tatil fotoğrafları ortaya çıkan Macron’a, Fransızlar ateş püskürüyor.

Fransa yanarken Akdeniz kıyısındaki Fort de Bregançon’daki tatilini yarıda kesmeyen Macron, jet skiye binip sahilde güneşlendi.

Özel fotoğraflar, yalnızca Fransız medyasında değil İngiliz medyasında da yayınlandı.

Muhalefet, vatandaşlarına enerji tasarrufu tavsiye eden Macron’un kullandığı jetskinin bir otomobilden bile fazla yakıt tükettiğini belirtiyor.

Sosyal medyada yazılan yorumlarda Macron için ‘suçlu’ ve ‘eco-ikiyüzlü’ ifadeleri sıklıkla tekrarlandı. Fransızlar, Emmanuel Macron’un iklim değişikliğini anlamadığı yorumlarını da yaptı.

İklim değişikliği nedeniyle sanayi devriminden bu yana dünyanın ortalama hava sıcaklığı yaklaşık 1,2 santigrat derece yükseldi ve bu yükseliş hükümetler karbon salımlarını düşürücü etkili önlemler almadığı takdirde devam edecek.

Fransa, Bordeaux çevresindeki ‘canavar’ orman yangınıyla savaşıyor
Fransa’da orman yangını: 6 bin hektar alan küle döndü
‘Üst düzey siyasetçiler Uber’in büyümesine gizlice destek verdi’

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA