SON DAKİKA HABERLER: Yunanistan’da harita depremi! Bahçeli’ye hediye edildi

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

İki ABD’li diplomat tarafından İngiliz Financial Times gazetesine gönderilen skandal Türkiye mektubu, beklendiği gibi Yunan medyasında geniş yer buldu.

ABD’nin eski BM Büyükelçisi Mark Wallace ve New York merkezli Türk Demokrasi Projesi’nin yöneticisi Madeline Joelson imzalı mektup, NATO’ya Türkiye’nin üyeliğini askıya alması için hazır olmasını öğütlüyor.

ABD’lilerin mektubu, Financial Times köşe yazarı Gideon Rahman’ın NATO üyelerinin Türkiye ile anlaşma isteniyorsa Kapalıçarşı pazarlığına hazır olması gerektiği yorumuna yanıt niteliği taşıyor. Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini üçlü anlaşmayla kabul etmesinin Ankara’yı ödüllendirdiğini savunan mektup, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir sonraki krizde daha cesur olacağını belirtiyor. Türkiye ile iki İskandinav ülkesi arasındaki müzakereyi ele alan mektup, “Kapalıçarşı’dan makul bir fiyata çıkmak isterseniz, ilk olarak bilmeniz gereken çıkışların nerede olduğu” cümlesiye sona eriyor.

Yunan Kathimerini gazetesi, ‘Amerikalı yetkililerden Financial Times’a mektup: NATO Türkiye’yi azletmek için hazır olmalı’ başlığıyla sunduğu haberde, tarihi Madrid Zirvesi’nde Türkiye lideri Erdoğan’ın zafer kazandığını hatırlatıyor.

‘TÜRKİYE’DE MİLLİYETÇİLİK MÜZAYEDESİ’

Kathimerini’de yer alan bir başka analizin başlığı ise, ‘Türkiye’de milliyetçilik açık artırması.’ Seçimlere bir yıldan az bir süre kala iktidar ve muhalefetin aynı ideolojik zeminde çatıştığını ileri süren Petros Papakonstantinou, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine yeşil ışık yaksa da Ankara’nın halen elinde veto kartını salladığını kaydediyor. Yazara göre, iki İskandinav ülkesinden talep edilen iadelerin gerçekleşmemesi halinde NATO üyeliğinin bloke edileceğinin duyurulmasıyla, Brüksel’deki coşku çoktan uçup gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Madrid’den İsveç ve Finlandiya’yı utandırarak ayrıldığını belirten analiz, Financial Times köşe yazarı Gideon Rahman’ın yazısına atıfta bulunuyor. Türkiye’deki muhalefet partilerinin Madrid Zirvesi’ne tepkilerini değerlendiren Petros Papakonstantinou, partiler arasında bir milliyetçilik yarışı olduğunu ileri sürdü ve 2023 seçimleri öncesi yarışın daha da kızışacağını yazdı.

HARİTA MANŞETLERDE

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin kendisine hediye edilen bir haritayı sosyal medya hesabından paylaşması, Yunanistan’da büyük ses getirdi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, resmi Twitter hesabından paylaştığı mesajla haritaya tepki gösterdi. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Miçotakis’in Twitter paylaşımını ‘Yunan Başbakanı büyük Yunan adalarını Türkiye’de gösteren haritayı çok ağır şekilde eleştirdi’ başlığıyla haberleştirdi.

Kathimerini, Ege Denizi’nin doğusundaki adaları Türkiye’ye ait gösteren haritanın Ankara’daki ‘iktidar ortağı’ tarafından halka açık şekilde yayınlanmasının Atina’da büyük rahatsızlık yarattığını bildiriyor. Gazeteye konuşan diplomatik kaynaklar, haritayı ‘özellikle saldırgan, provokatif ve kınanması gereken hareket’ olarak tanımladı. Kathimerini, diplomatik kaynakların haritayı Türkiye’de artan aşırı söylemlerin bir parçası olarak gördüğünü de kaydetti.

Haritayı manşetine taşıyan Ta Nea gazetesi ise, ‘Yayılmacı söylem/Bahçeli’nin haritası ve Akar’ın hayalinin arkasında ne gizli?’ başlığını kullandı. Türkiye’nin bir kez daha tehlikeli bir yolda yürüdüğünü savunan Ta Nea, haritanın Atina’da sert şekilde tepki aldığını yazdı.

To Vima gazetesinde harita ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açıklamaları ‘Ankara çığrından çıktı’ başlığıyla haberleştirildi.

Eleftheros Typos gazetesi, Ege Denizi’nin yarısını Türkiye’ye ait gösteren haritayı ‘Ve Türkiye’de hararet nerede daha da artacak? Bozkurtlar Yunanca Twitter mesajlarıyla Atina’yı yok etmekle tehdit ediyor’ başlığıyla sundu.

CNN Yunanistan da tıpkı Eleftheros Typos’a benzer bir başlık tercih etti, ‘Bozkurtlar: Yunanca tweetle Atina’yı yok etmekle tehdit ettiler.’

Proto Thema internet sitesi, ‘Erdoğan’ın izinden giden Bozkurtlar Yunanca tweet atıyor: Atina’yı yok ederiz’ başlığıyla haberi sayfasına taşıdı.

MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye Ülkü Ocakları ziyaretinde hediye edilen harita, ‘Denizlerdeki Misak-ı Millimiz’ başlığını taşıyordu.

TÜRKİYE’Yİ ANBEAN İZLİYORLAR

Fırtınalı 2020 yazından sonra inişli çıkışlı bir grafik izleyen Türk-Yunan ilişkileri, 2022’ye girildiğinde bahar havasındaydı. Yunan bağımsızlık savaşının iki yüzüncü yılı için ABD’nin başkenti Washington’da 17 Mayıs tarihinde ağırlanan Yunan Başbakan Miçotakis, Beyaz Saray’da ABD lideri Joe Biden’la görüştü. Yunan bayrağının renkleri mavi-beyaz kravat takan ABD lideri, Miçotakis’i ‘Ben Joe Bidenopulos’ cümlesiyle karşıladı.

Miçotakis ABD Kongresi’ndeki konuşmasında Türkiye’yi hedef aldı, Washington’da Türkiye’nin programından çıkarıldığı F-35 jetlerinin Yunanistan’a satışı da konuşuldu.

Miçotakis, ABD Kongresi’nde Kıbrıs’ta iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceklerini vurgulayıp Türkiye’ye suçlamalarda bulundu. Kıbrıs açıklamaları Kongre üyeleri tarafından ayakta alkışlanan Yunan lider, Türkiye’nin adını anmadan hava sahası ihlallerine de değindi.

Washington turunun ardından bayram eden Atina’daki havanın dağılmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 23 Mayıs Pazartesi günü kurduğu “Artık benim için Miçotakis diye birisi yok” cümlesi yetti.

Mayıs ayı ortasından bu yana Ankara-Atina hattında gerginlik hakim. Yunan medyası, Türkiye’den yapılan her açıklamayı anında sayfalarına veya ekranlarına taşıyor.

AB kiraladı, Yunanistan bayram etti!
Görüntüler ortaya çıktı
Türkiye planı Doğu Akdeniz’e gömüldü

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA