SON DAKİKA… Merkez Bankası’nın faiz kararı için geri sayım… Faizler değişecek mi?

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını 18 Ağustos Perşembe günü açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 14 seviyesinde sabit tutmuştu. Peki yeni toplantıda faiz artırımına gidilecek mi? Piyasanın beklentisi ne? İşte detaylar…

Para Politikası Kurulu’nun son toplantısında şunlar kaydedilmişti: “Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.”

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI BEKLENİYOR. ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

Sparta&Co Kurucu Ortak Taner Özarslan milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Piyasaya bir artırım sinyali veya indirim sinyalini vermiş değil. Bir artırım ya da indirim sinyali vermemiş olduğu için beklentimiz değişim olmayacağı yönündedir.

Ancak Merkez Bankası’nın 2022 olmasa da 2023 enflasyon tahminine göre para politikasında faizi güncelleme gerekliliği bulunmaktadır. Aksi halde enflasyonist baskı özellikle tüketim eğiliminin yükselen enflasyonda daha fazla artmasından kaynaklı enflasyonist baskı önümüzdeki dönemde de devam edecek ve enflasyon kronik hale dönüşecektir. Gıda fiyatları başta olmak üzere hizmet ve üretici fiyatlarının yansımaları enflasyonda yüksek seyrin korunmasına sebep olacaktır.

Bilinen iktisadi literatürde en genel uygulama olan faiz politikası ve likidite uygulanmakta gecikilirse yüksek enflasyonla daha uzun süre karşılaşmak zorunda kalacağız gibi görünmektedir.

2023 YILINDA BİR ARTIRIM BEKLİYOR MUSUNUZ?

Evet, bence 2022’nin son çeyreğinde de özellikle yeni sezonun açılması, okulların açılması döviz baskısının güçlenmesiyle 2022’nin son çeyreğinde Merkez Bankası’nın faiz politikasında değişime gitmesini bekliyorum.

FED TOPLANTI TUTANAKLARI PİYASALARI NASIL ETKİLER?

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 75 baz puanın ardından eylül ayında 50 veya 75 baz puanlık bir artış daha bekleniyor. Fed tutanakları bu beklentinin miktarını belirleyecek. Piyasalar biraz daha bir önceki tutanakların detayına bakarak eylül ayı toplantısını anlamaya çalışacaktır.

Piyasalar şu anda 50 baz puanı fiyatlıyor. Tutanaklarda daha kesin sinyaller olursa 75 baz puan da fiyatlanabilir. Fed tutanaklarının açıklanmasının ardından altın ve döviz kurlarında bir değişim olacağını düşünmüyorum.

Euro/dolar paritesi açısından bakıyorsak 75 baz puana doğru gidiş pariteyi 1 seviyesine doğru çeker.

‘ALTIN DÜŞÜŞE DEVAM EDEBİLİR’

Faiz artırımlarının devam etmesi altına olan ilgiyi özellikle yatırım fonları düzeyinde azaltır. O yüzden altın yükselen faiz ortamında düşüşe devam edebilir.”

Tarım Kredi Marketleri indirimli ürünlerin listesini paylaştı
Küresel piyasalar şokta! Petrolde sert kayıp

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA