SON DAKİKA! Rusya alarma geçti! Panikleyen Putin’den yeni hamle

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Rusya’nın Ukraynayı işgali, 174’üncü gününde… Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali yakınlarına yaptığı saldırılar nedeniyle dünya üstünde. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin açıklamasına göre, Rus ordusu tarafından Zaporijya Nükleer Santrali çevresine gerçekleştirdiği saldırılar, dünya güvenliğini tehdit ediyor ve Rus ordusunun koşulsuz olarak çekilmesi gerekiyor. Rus ordusu tarafından santral çevresinin sürekli olarak bombalandığını savunan Zelenskiy, “Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali ve çevresindeki kışkırtıcı eylemlerine devam ediyor. Santrali koruma bahanesiyle işgalciler yakındaki kasabaları ve toplu alanları bombalamaya devam ediyor. Rusya fiili santral depolarında mühimmat ve teçhizatlarını saklıyor. Bütün bu olanlar Rusya’nın, Avrupa ülkeleri ve diğer 15 ülkenin güvenlik taleplerini reddettiğini gösteriyor” derken bu talepleri ileten ülkeler arasında ABD, Kanada, Avustralya, Gürcistan, Türkiye, İngiltere ve Güney Kore’nin bulunduğunu söyledi.

“SANTRALDE RADYASYON OLAYI TÜRKİYE VE DİĞER ÜLKELERE DARBE OLUR”

Sözlerinin devamında Zaporijya Nükleer Santrali’nde olası bir radyasyon kaçağının bölge ülkeleri için tehlike oluşturacağını ifade eden Zelenskiy, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Alıntı Metni

KREMLİN’DE PANİK

Üst düzey bir Kremlin yetkilisinin, önceki gün Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için Batılı diplomatlar ve istihbarat şeflerine başvurduğu iddia edildi. Moskova seçkinlerinin çoğunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in komşu ülkeyi işgalinin gidişatından son derece endişe duyduğu iddia ediliyor. İddiaya göre Batılı istihbarat teşkilatlarına dağıtılan ve Mirror gazetesi tarafından ele geçirilen belge, Putin’in yakın çevresinden bir temsilcinin müzakere arzusuyla işaret gönderdiğini ifade etti ve ekledi:

Alıntı Metni

PUTİN’İN PLANLARINI BALTALADI

Moskova’nın üst düzey yetkililerinden hangisinin Putin’in planlarını baltaladığı belli değil, ancak belgede içeriden öğrenilenlerin Rusya’da ‘rejimin direği’ olarak tanımlandığı iddia ediliyor.

Ukraynalı bir diplomatik kaynak The Mirror’a yaptığı açıklamada, üst düzey Kremlin yetkililerinin Putin’in arkasından Batılı istihbarat teşkilatlarıyla bağlantı kurmaya çalıştığını duyduklarına şaşırmayacaklarını söyledi.

Kaynak, “İkinci Dünya Savaşı’nın son aşamalarında olduğu gibi, geleceklerinden endişe duyan yetkililerin bunu sağlamak için yaklaşımda bulunması sık görülen bir durumdur” dedi.

PUTİN’E KARŞI GELENLER BİR BİR ÖLÜYOR

Moskova’daki üst düzey bir politikacı, Ukrayna’da barış arzusunu açıkça ilan ederse veya Putin’i eleştirirse, aileleriyle birlikte hayatları da büyük tehlikede olur. Rusya’nın komünist ekonomiden kapitalist ekonomiye dönüşümünü yöneten eski başbakan yardımcısı Anatoly Chubais, Mart ayında Putin’in uluslararası örgütlerdeki özel elçiliği görevinden istifa etti ve savaşı protesto etmek için Rusya’yı terk ederek sürgünde yaşamayı seçti. 67 yaşındaki siyasetçi, uzuvlarında uyuşukluk yaşadıktan sonra geçen ayın sonlarında aniden ve ciddi şekilde hastalandı ve şimdi yoğun bakımda nadir görülen bir nörolojik bozukluktan muzdarip olduğuna inanılıyor.

Chubais olayı, Putin’in Ukrayna’daki ‘özel askeri operasyonu’ başladığından ve Batı yaptırımları uygulandığından beri, Rus işadamlarının, yetkililerin ve ailelerinin başına gelen onlarca gizemli hastalık ve ölüm serisinin yalnızca sonuncusu.

25 Şubat’ta yani Ukrayna işgalinin başlamasından bir gün sonra, Rusya’nın enerji devi Gazprom’un üst düzey bir yetkilisi olan Alexander Tyulakov garajında ​​ölü bulundu. Genel müdür yardımcısı düzeyinde üst düzey maliye ve güvenlik görevlisi, asılmış halde bulunmuştu. Yakınlarda içeriği açıklanmayan bir ‘intihar notu’ bulundu. Raporlar, ölmeden önce ‘kötü dövüldüğünü’ söyledi.

18 Nisan’da Kremlin eski yetkilisi ve enerji şirketinin finans kuruluşu Gazprombank’ın başkan yardımcısı olan 51 yaşındaki Vladislav Avayev, kızı Anastasia tarafından 2 milyon sterlinlik ultra lüks dairesinde ölü bulundu. Sadece Avayev değil, 47 yaşındaki karısı Elena ve diğer kızları 13 yaşındaki Maria da vurulmuştu ve ölü adamın elinde bir tabanca bulundu.

Gazprom’un ana hissedarı olduğu Rusya’nın en büyük özel gaz şirketi Novatek’in eski başkan yardımcısı 55 yaşındaki milyoner Sergei Protosenya da villasının bahçesinde asılı halde bulundu. Eşi Natalya ve 18 yaşındaki kızının cesetleri de evdeydi. Uyurken baltayla öldürülmüşlerdi.

Bunlar, Putin’in Ukrayna’yı işgalinin ardından Rus elitleri ve ailelerinin gizemli ölümlerinden sadece birkaçı.

Kremlin’in içeriden birinin, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için Batılı istihbarat teşkilatlarına ne tür bir yardım sunduğu belli değil.

Öte yandan Ukrayna’nın doğusunda yer alan Rusya yanlısı ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde, Ukrayna saflarında Rusya’ya karşı savaşan ve esir düşen yabancıların yargılanmasına devam ediliyor. Mariupol çevresinde esir alınan 5 yabancı, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde hakim karşısına çıkarıldı. Yabancılar paralı asker olmakla suçlanırken, 3’ü hakkında idam cezası talep edildi.

Dünyanın ödünü koparan yakınlaşma.

İsveç vatandaşı Matthias Gustavsson, Hırvatistan vatandaşı Vekoslav Prebeg, İngiltere vatandaşı John Harding, Andrew Hill ve Dylan Hill, paralı asker olarak çatışmalara katılmak, iktidarı ele geçirmek ve Ukraynalı milliyetçi gruplara ve askerlere eğitim vermekle suçlandı. Savcılık makamının sanıkları paralı asker olmakla suçlamasını kabul edip etmedikleri sorusuna tüm sanıklar olumsuz yanıt vererek suçlamaları reddetti. Mahkeme sanıkların davasının gelecek ay da süreceğini açıklarken, Rusya yanlısı savcı, 2 İngiliz ve 1 İsveç vatandaşı hakkında idam, diğer 2 sanık hakkında ise müebbet hapis cezası istedi.

DAHA ÖNCE PARALI ASKERLER İDAMA MAHKUM EDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz haziran ayında Ukrayna saflarında savaşırken esir düşen 2 İngiliz ve 1 Faslı paralı asker, Donetsk’te çıkarıldıkları mahkemede iktidarı zorla ele geçirmeye çalışmak ve paralı asker olmak suçlamalarıyla idama mahkum edilmişti.

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA