SON DAKİKA: Yeni dönem! Washington Post duyurdu: Çin-Rusya arasındaki kırılma noktası…

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde 100 gün geride kalırken, şiddetli çatışmalar Donbas’taki Severodonetsk’te düğümlendi. Ukrayna ordusu, Rus işgalcilerin yerleşim alanlarına hücum ettiğini ancak başarısız olduğunu bildiriyor. Rusya sınırında yer alan Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov’a ise Rus güçleri takviye yapıyor.

Halihazırda Donbas’ta her gün 100 asker kaybettiklerini belirten Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rusların en kilit hedefi haline gelen Severodonetsk’te bazı başarılar elde ettiklerini söyledi. Yerel yetkililer, şehrin yüzde 70’ini Rus birliklerin kontrol ettiğini ancak birçok sokaktan işgalcilerin püskürtüldüğünü belirtiyor.

Cephe hattının genişliğinin yaklaşık 1000 kilometreyi bulduğunu kaydeden Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna topraklarının yüzde 20’sini kontrol altında tuttuğunu açıkladı.

Severodonetsk’te sokak sokak devam eden çatışmaların, kapana kısılan 15 bin sivilin tahliyesini zorlaştırıyor.

Ukrayna ordusu, Herson çevresindeki 15 yerleşimin Rus işgalcilerden kurtarıldığını aktarıyor.

ABD MQ-1C GRAY EAGLE’LA YENİ BİR DÖNEM BAŞLATIYOR

Çarşamba günü Ukrayna’ya gelişmiş füze sistemi Himars göndereceğini duyuran ABD, ayrıca Rus işgalcilere karşı silahsız insansız hava aracını (SİHA) devreye sokuyor.

Rusya’ya karşı savaşan Ukrayna’ya satılacak MQ-1C Gray Eagle SİHA’lar, havadan karaya atılan füzeler taşıyabiliyor.

General Atomics tarafından geliştirilen SİHA’ların satışının Kongre’den onay alması gerekiyor. İlk etapta Ukrayna’ya dört MQ-1C Gray Eagle gönderilecek.

Ayrıca birkaç haftadır Pentagon’un üzerinde değerlendirmeler yürüttüğü satış, son dakikada yapılacak bir politika değişikliği ile rafa da kaldırılabilir.

Satışın gerçekleşmesi halinde ABD, cephe gerisine taarruz için kullanılabilen ileri teknolojiye sahip bir silah platformunu ilk defa Ukrayna’ya satmış olacak.

Ukrayna ordusu, 24 Şubat sabahı başlayan işgalde Rus birliklerine karşı farklı tiplerde ancak daha kısa menzilli insansız hava araçları kullanıyor. Ukrayna’nın kullandığı araçlar arasında AeroVironment’in AVAV.O ürettiği RQ-20 Puma AE ve Baykar’ın ürettiği Bayraktar TB2’leri yer alıyor.

HIMARS EĞİTİMLERİ BAŞLADI BİLE

ABC News muhabiri Ian Pannell ise, Ukrayna ordusuna Himars füzeleri için eğitim verilmeye başlandığını duyurdu. ABD askerlerinin Ukrayna dışında verdiği eğitimin konumu bilinmiyor.

ABD lideri Joe Biden, menzili 80 kilometreyi bulan gelişmiş füze sistemi Himars’ın Ukrayna’ya gönderileceğini Çarşamba gününün ilk saatlerinde açıklamıştı. Himarslar, Ukrayna’ya şimdiye kadar milyarlarca dolar silah sağlayan ABD’nin 700 milyon dolarlık yeni yardım paketinin içerisinde.

MLRS olarak da bilinen, çok namlulu Himars füze sistemi, halihazırda Rusya ve Ukrayna’nın kullandığı sistemlerden hem menzil hem de isabet açısından üstün.

Himars’ların Ukrayna’ya sevkine nükleer tatbikatla karşılık veren Rusya, ABD’ye öfkeli. Washington’ın yangına körükle gittiğini savunan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov’a Ukrayna’nın ABD’nin gönderidiği füzelerle Rus topraklarını vurması halinde Moskova’nın nasıl karşılık vereceği soruldu. Yorum yapmayı reddeden Peskov, “En kötü senaryoyu konuşmayalım” dedi.

UKRAYNA: RUS TOPRAKLARINA ATEŞLEMEYECEĞİZ

Ukrayna lideri Zelenskiy’nin danışmanı ve geçtiğimiz aylarda Rusya ile yürütülen ateşkes görüşmelerinin başmüzakerecisi Mykhailo Podolyak ise, bugün yaptığı açıklamada ABD’nin sevk edeceği çoklu roketatarların Rus topraklarına ateşlenmeyeceğini söyledi.

Ülkesinin bir savunma savaşı verdiğini vurgulayan Podolyak, Amerikan MLRS’lerini Rusya’daki tesislere karşı kullanma gibi bir planlarının olmadığını kaydetti. Twitter’dan mesaj paylaşan danışman, “Partnerlerimiz onların silahlarını nerede kullandığımızı biliyor” ifadesini kullandı.

ABD ile aynı gün Almanya da savaş oyununda devreye girdi, Ukrayna’ya IRIS-T füze savunma sistemleri yollayacağını ilan etti. Havadan havaya orta menzilli füze sistemi IRIS-T,Diehl Defence tarafından üretiliyor. İki ayrı modele sahip sistemin menzili 40 veya 80 kilometre.

ABD ve Almanya’nın ardından Slovakya ise Perşembe günü Rus işgalcilere karşı kullanılmak üzere Ukrayna’ya uzun menzilli top göndereceğini duyurdu. Ukrayna’nın batı komşusu, sekiz adet Zuzana 2 topçu sisteminin cephe hattına sevk edileceğini bildiriyor. 155-mm kundağı motorlu obüsün etkili menzili 40 kilometreyi buluyor ve mühimmata göre mesafe 50 kilometreyi aşabiliyor.

XI JINPING’İN AÇMAZI

Amerikan Washington Post gazetesi, tarihi yaptırımlarla yüzleşen Rusya’nın Çin’den yardım istediğini bildiriyor. ‘Çinli yetkililer Pekin’in Moskova’nın destek taleplerine kızdığını söylüyor’ başlığıyla özel haberini duyuran Washington Post, Çin’in yaptırımlardan çekindiğini yazdı.

Haberini bir Amerikan bir de Çinli yetkiliye dayandıran gazeteye göre, Vladimir Putin işgalin başından bu yana Çin’den defalarca ekonomik yardım talep etti. Ancak ABD yaptırımlarından korkan Pekin yönetimi, Moskova’nın isteklerini karşılamadı.

Washington Post’a konuşan Çinli kaynak, Ruslarla görüşmelerin oldukça gergin geçtiğini söylüyor. Çinli diplomatlar Rusya’nın yüz yüze olduğu yaptırımlara karşı olduklarını belirtseler de Moskova’nın yardım talebine ‘olumlu’ yanıt veremedi.

Çin lideri Xi Jinping ise ABD yaptırımlarına maruz kalmadan Rusya’ya yardım etmenin yollarını arıyor. Xi, danışmanlarına yaptırımlara uğramadan Rusya’nın isteğini çözme gibi içinden çıkılamaz zor bir görev verdi.

Geçen hafta ilk kez Rus savaş uçaklarıyla işgalin başlangıcından bu yana birlikte tatbikata girişen Çin, Rusya’yı kınamayan en büyük ülke konumunda.

Çin medyası Rusya’ya Ukrayna işgalinde destek veriyor ve haberlerinde NATO’yu suçluyor. Çinli yetkililer de açıklamalarında Rusya’nın yanında saf tutuyor, Pekin yönetimi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) oylamalarda da çekimser kaldı.

Ancak Çin’in Moskova’ya sunduğu destek bununla sınırlı kaldı.

ABD Başkanı Biden, işgalin ilk haftalarında Çinli mevkidaşı Xi Jinping’le görüşmüş, Pekin’in Moskova’ya destek vermesi halinde bu adımın sonuçları olacağı uyarısını yapmıştı.

Avrupa Birliği ise, Mayıs ayının sonunda Rusya’yı hedef alan altıncı yaptırım paketini kabul etti. Pakette, yıl sonuna dek Rusya’dan petrol ithalatının yüzde 90 azaltılması en dikkat çekici madde. Ayrıca, en büyük Rus bankalarından Sberbank uluslararası para transfer sistemi SWIFT’ten çıkarılacak. Rus devletinin kontrolündeki televizyon kanallarından üçü yasaklanacak.

‘Derhal geçerli olmak üzere’ yasaklandı
‘Üçüncü Dünya Savaşı çoktan başladı’
ABD’den Putin ve Rus elitlerine yeni yaptırımlar

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA