Sosyal konut müjdesinde şartlar netleşiyor! ‘Asgari’ kıstas

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

DUYGU ERDOĞAN –Bu kapsamda önceki gün Bursa programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 81 ilde vatandaşın kira öder gibi ev sahibi olacağı projede konutların asgari ücretli ailelerin erişebileceği fiyat ve koşullarda olacağını vurguladı. Kurum, devletin gerekli sübvansiyonları sağlayacağını bildirdi.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından haziran ayı sonunda yapılan açıklamada, vatandaşların alım güçleri dikkate alınarak ağustos ayında büyük bir sosyal konut kampanyası başlatılacağı duyurulmuştu. Yaklaşık bir yıldır özellikle yeni konut üretimindeki daralma nedeniyle satılık konutlar azaldığı için piyasada ani fiyat artışları, dolayısıyla kiralık konutlarda da ülke çapında katlanan oranlar görülüyor. Bu kapsamda hükümet, barınma ihtiyacı için çeşitli çalışmalar yaparken, dar ve orta gelirlinin erişeceği yeni konutları TOKİ eliyle hızlandırmayı amaçlıyor. Bu sayede piyasada fiyatların da dengelenmesi hedefleniyor.

GENÇLER, EMEKLİLER…

TOKİ’nin daha önce yaptığı sosyal konut projelerini içeren kampanyalarda evi olmayan emeklilere de ayrı kota oluşturulmuştu. Yeni projede ise dar gelirliler, emekliler, şehit ve gazi yakınları yanı sıra gençler ve yeni evlenecekler de ayrı kota içinde değerlendirilecek. Anadolu şehirleri ve İstanbul’da belirli aile geliri üst sınırı ve daha önce evi olmaması koşullarının aranacağı kampanyada, başvurular ardından kura yolu ile konut edinimi sağlanacak.

Bakan Murat Kurum, “81 ilde bu projeyi yapacağız, 81 ilde vatandaşın kira öder gibi ev sahibi olabileceği cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini başlatacağız. Ağustos ortasında Cumhurbaşkanımızın bu projeyi büyük müjdeler ile duyurduğunu göreceksiniz. Vatandaşlarımız 20 yıla varan vadelerle sosyal konuttan istifade edecekler. Bu kapsamda alt gelirliler için altyapılı arsalarımızı da sunacağız, sanayi tesisleri de kuracağız. Daha önce evi olmayan, dar gelirli tüm vatandaşlarımız konut, arsa ve ticari ünitelerimizden istifade edecekler” diye konuştu. Bakan Kurum, projede asgari ücretli ailelerin erişeceği şartlar ve ödeme imkanlarının baz alınacağını ifade etti.

SÜBVANSE EDİLECEK

Artan inşaat maliyetleri ve arsa sorunu konusunda devletin gerekli sübvansiyonları yapacağını vurgulayan Murat Kurum, “Tüm inşaat, yapı, arsa gibi maliyetlerde Cumhurbaşkanımızın onayıyla gerekli indirimleri yaparak uygun taksit imkanlarıyla projemizi gerçekleştireceğiz. Çok kısa sürede ihtiyacı gideriyor olacağız” dedi.

VALİLİKLERDEN TALEP ALINIYOR

Bakan Murat Kurum, önceki gün itibarıyla il valiliklerine bir yazı gönderdiklerine dikkat çekerken, “Bu yazı ile valiliklere illerindeki konut açığı ve talebini sorduk. İllerdeki talebe göre projedeki sayı ve oranlar son şekline getirilecek” dedi.İstanbul’un arazi anlamında sıkıntılı bir alan olduğunu kaydeden Kurum, olabilecek tüm alanlar üzerinde çalışıldığını dile getirdi.

‘SÜREKLİ DEVAM EDECEK’

Sosyal konut projesinin ‘yaşayan bir proje’ olarak kurgulandığını anlatan Bakan Kurum, “Sürekli şekilde arazi üretimi yapılarak, talep edilen yerlerde çalışmalar an be an devam edecek.Şehirlerinihtiyacını karşılama amacıyla sürdüreceğiz” dedi.

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA