Sri Lanka’da göstericiler başkanlık sarayını bastı

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle boğuşan Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da, bugün protestocular devlet başkanlığı sarayını bastı.

Akaryakıt almanın imkansız hale geldiği Sri Lanka’da binlerce gösterici sokaklara döküldü, bazıları ellerinde bayraklarla başkanlık sarayının içine kadar girdi. Yerel medyada yayımlanan görüntülerde, bazı göstericilerin sarayın penceresinden slogan attığı yer aldı.

Sokaklarda ise göstericiler ile askerler ve polisler çatışıyor. Polis ve askerler, protestoculara biber gazı sıktı.

Protestoculardan sık sık Sri Lanka lideri Gotobaya Rajapacksa’nın istifa etmesini isteyen sloganlar duyuluyor.

Sri Lanka’da, hafta başında yakıt stoklarının bitmek üzere olduğu açıklanmıştı. Enerji Bakanı Kanchana Wijesekera, normal talep olursa, ülkedeki yakıtın bir günden az sürede biteceği uyarısında bulunmuştu.

Yakıt, gıda ve ilaç gibi ithal malların parasını ödemekte zorlanan Sri Lanka, bir hafta önce de özel araçlara benzin ve mazot satışını yasaklamıştı.

Uzmanlar, Sri Lanka’nın 1970’lerdeki petrol krizinden bu yana halka yakıt satışını yasaklayan ilk ülke olduğuna inanıyor.

22 milyon nüfuslu ada ülkesi, 1948’de İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasından bu yanaki en kötü ekonmik krizini yaşıyor ve ülke gerekli ürünlerin ithalati için gereken dövizi bulmakta zorlanıyor.

Hükümet, durumdan ülkenin en büyük döviz kaynağı olan turizmi olumsuz etkileyen Covid salgınını sorumlu tutuyor. Ancak birçok kişi sorunun ekonominin kötü yönetilmesi olduğunu söylüyor.

Ülke Mayıs ayında tarihinde ilk kez dış borcunu ödeyememiş ve temerrüde düşmüştü.

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA