SSB Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin yerli projesi SİPER’deki son durumu anlattı
Haberi Paylaşmayı Unutmayın
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
TEKNOFEST NASIL GİDİYOR?
“TEKNOFEST gayet iyi büyüyerek devam ediyor. Dünyanın en önemli festivali olduğunu söyleyebiliriz. Dünya çapındaki uluslararası katılımı da eklersek geleceğe yönelik çok önemli bir adım. Bunun sonuçlarını inşallah ilerde daha net göreceğiz.
HALA AMBARGO UYGULANAN ALANLAR VAR MI?
İngiltere ile iyi bir noktaya gelmiştik. İsveç ve Finlandiya konusu zaten bizim ajandamızda çok büyük bir madde yoktu ama orada da yavaş yavaş olumlu sonuçları göreceğiz. Genelde bir yumuşama olduğu söylenebilir ama aslında deklere edilmiş resmi bir ambargodan çok artık biz ambargo kısmına takılmıyoruz. Her bir kısıtlama bizim için işaret fişeği niteliği taşıyor. Biz yapabiliriz. Verilmeyen herhangi bir ürün için çok dert edinmemize gerek yok bunun yapacak irade burada. Eninde sonunda yaparız bazı konularda tecrübemiz eksik olabilir ama günün sonunda bir bu işi başarırız.
TÜRKİYE’NİN YERLİ PROJESİ SİPERDE SON DURUM NE?
Nihai SİPER füzemizin yolculuğunda bir versiyonunu çıkardık onun testlerini yapıyoruz. Bu sistemler test ile kendini ispatlamalı ve kalifiye olmalı. İnşallah belirlenen takvimde BLOK 0’da bunu başlatacağız. SİPER’de belli bir olgunluğa gidecek ki diğer dünyadaki diğer ileri hava savunma sistemlerinde bu tür bir aşama aşama gidiş söz konusu. SİPER ile ilgili çalışmalarımız iyi gidiyor. Belli menzilleri aşa aşa yolumuza devam ediyoruz.
SAMP-T HAVA SAVUNMA SİSTEMİ HAKKINDA
Şimdi bir tanımlama çalışması yapmıştık. O çalışmanın amacı 3 ülkenin ihtiyaçlarıyla ilgili, Türkiye’nin ihtiyacının burada nereye konumlandığını analiz etmek ve ona göre bir iş birliği yapmaktı. Ondan sonrası da daha önce konuşageldiğimiz bir zincir vardı. Bunun tamamlanmasıyla ilgili aynı noktadalarsa biz de aynı noktadayız. Şu anda net bir temas olmadı.
MİLLİ MUHARİP UÇAK (MMU) PROJESİNDE SON DURUM NEDİR?
Hava gücü konusunda şunun altını çizmek lazım. MMU hedefimiz var ama araya koyacağımız Kızılelma, HÜRJET devreye girecekler. Önemli güç çarpanı oluşturacak hava araçları olacak. MMU konusunda İngiltere iş birliği kendi içinde mühendislik desteği içeriyordu. O destek belli aşamada bitecekti. Karşılıklı bir niyet beyanı var. Nasıl bir çerçeve oluşturulacağının konuşulması gerekiyor. Bu iş birliği kendi içinde çok cüzi bir iş birliğidir. İngiltere kendi içerisinde belli projeleri başlatmış durumda. Bize çok büyük bir destek olacağını sanmıyoruz ama konuşmakta fayda var.
Muhtaç değiliz, olmasa da olur mu ama olsa da iyi olur.
İNGİLTERE İLE ORTAK PROJE YÜRÜTME BEKLENTİSİ OLUR MU?
Orada çok netler bizim 5 sene önce önerdiğimiz bir şeydi. Çok net bir şekilde olmayacağını söylediler.”