Tavuk dönerdeki büyük tehlike DİKKAT EDİN! zehirleyebilir

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Türkiye’nin en sıcak illerinden Adana’da hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Hal böyle olunca da gıda zehirlenme riskleri artıyor. Dışarıda herkesin severek tükettiği tavuk döner ise en çabuk bozulan gıdalar arasında yer alıyor. Uzmanlar ise tavuk dönerin bilindik ve güvenilir yerlerden tüketilmesi gerektiğini söyledi.

‘Mutluluk veriyor’

Uzman Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, tavuğun besin değeri açısından çok kıymetli olduğunu ve mutluluk hormonu salgılattığını ifade ederek, “Özellikle tavuğun içerisinde triptofan dediğimiz amino asit var. Bu da özellikle mutluluk duygusunu tetikleyen serotonin hormonunun sentezlenmesini sağlar. Yani tavuk aslında mutlu eden gıdalardan biri. O yüzden de biz diyet listelerine mutlaka tavuğu ekliyoruz diye konuştu. Tavuk tüketiminin faydalı olduğunu da ifade eden Diyetisyen Akgül, daha az kolesterol içerdiği için kalp ve damar hastalarına özellikle tavuk eti tüketmesini tavsiye etti.

‘Buzdolabında en fazla 3-4 gün dayanır’

Yaz sıcaklarında tavuğun korunmasına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Diyetisyen Akgül, “Tavuk satın alınırken güvenilir yerlerden alınmalı. Ayrıca temiz koşullarda hazırlanmış olmasına dikkat edilmeli. Satın alınacak tavukların soğuk zincirlerde korunmuş olması çok önemli” dedi. Tavuğun pişirilme sürecindeki detaylara da dikkat çeken Diyetisyen Akgül, “Tavuk eti iyi pişirilmeli, çiğ kalmamalı. Özellikle iç sıcaklığı 72 dereceyi mutlaka bulmalı. Pişmiş tavuk alırken de çok dikkat edilmeli” diye konuştu.

‘Dikkat edilmezse zehirlenmeye yol açar’

Döner ustası Mehmet İkram Taş ise yaz aylarında tavuk dönerin 3 saatte bir yenilenmesi gerektiğini belirtti. Taş, “Normal tüketilen tavuk sıcak ortamda durmamalı ve günlük tüketilmeli. Tavuk dönerin ise gün boyu sıcakta durması zararlı ve gıda zehirlenmesine yol açar. Tavuk döneri günde en az 3-4 defa yeniliyoruz. Özellikle yaz aylarında dikkat edilmezse tavuk zehirlenmesi oluyor” şeklinde konuştu.

Diğer SAĞLIK Haberleri İçin TIKLA