THY zor dönemde rekor kâra uçtu

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Serkan ARMAN – Cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı 2023 tüm Türkiye için çok özel… Türk Hava Yolları (THY) 2023’te Cumhuriyet coşkusunun yanında başka heyecanlar da yaşayacak. Yolculuğuna 20 Mayıs 1933’te 5 uçakla başlayan şirket 2023’te 90. yaşını kutlayacak, 400. uçağını filoya katacak ve 1 milyarıncı yolcusunu uçuracak.

Dünya havacılığı pandemi ve savaşın etkisiyle zor bir dönemeçten geçerken THY 2023’e giden yolda büyük bir başarıya imza attı ve bu yılın ilk altı ayında 737 milyon dolar net kâr elde etti.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, dün şirketin yarı yıl sonuçlarını açıklamak için ekonomi basınıyla bir araya geldi. Toplantıda THY’nin tüm üst yönetimi hazır bulundu. Bolat’ın verdiği mesajlar şöyle:

“Bu sene çok önemli bir şey başarıyoruz. Geçmiş senelere göre çok daha büyük bir başarı var. Avrupa’daki havalimanlarında iş yapış modelleri bozuldu. Yeterli sayıda çalışan bulamıyorlar. Üreticiler tedarik zincirinde kırılmalar yaşıyor. Normalde dar gövde uçağın motoru için 55 gün olan tamir süresi 180 güne çıktı. Neden? Parça üretimleri aksadı. 8 tane 787’miz 1 yıldır gelmedi. Yani bu seneye yüzde 10 geniş gövde uçak eksiğiyle başladık.

Şimdi geniş gövdede kapasite yavaş yavaş kendine gelmeye başladı. Tüm bozulmalara rağmen THY kapasiteyi artırdı. Uçakların kullanımını optimize etti. Bu sene ilk 6 ayda 737 milyon dolar kâr var. Bu THY tarihinde ilk 6 ayda en büyük rakam.

Avustralya’ya uçacak

Uzun yıllardır ulaşamadığımız tek kıta Avustralya… Bununla ilgili özel çalışma yapıyoruz. Seneye Endonezya üzerinden Avustralya uçuşları başlayacak. THY Melburnve Sidney’e uçacak. Yeni Zelanda uçuşu planlanmıyor. Amaç Avustralyalı turistleri Türkiye’ye getirmek. Seneye 90’ıncı kuruluş yıldönümümüz. Şu ana kadar 950 milyon yolcu taşımışız. Kuruluş yıldönümüzün öncesinde 1 milyarıncı yolcuyu taşıyacağız.

THY 129 ülkede, 53’ü yurt içi ve 287’si yurt dışı olmak üzere 340 noktaya 386 uçaklık filosuyla uçuyor. Sene sonunda uçak sayısı 395’i bulacak. Şubat 2023 gibi ise 400. uçak filoya katılacak.”

Londra’da roadshow hazırlığı

“Yurtdışında aynı kategorideki havayolu şirketlerine baktığımızda hisse fiyatımızdeğerinin çok altında. Kendi malımız 80 uçak var, İGA’da fiziki yatırımlar var. 15 milyar dolara yakın maddi duran varlık. Marka değerini söylemiyorum.

THY Avrupa’da hem kârlılık, hem kapasite olarak rakiplerini geçti. Dünyada ilk 3’e girdi. Stratejilerini yeniledi. Uyumlu ve tecrübeli yönetimi olan bir şirket. 2016 ve 2020 dışında hep kâr ettik ve çift haneli büyüdük. Filosu genç, sürdürülebilir.Operasyonla çok uğraştık. Eskiden roadshow’lar yapardık. En kısa zamanda Londra’ya gideceğiz. Yatırımcılara stratejimizi daha net anlatacağız.”

Gelirler fırladı, borçlar azaldı

Ahmet Bolat’ın paylaştığırakamlara göre:

Yılın ilk yarısında, yolcu gelirleri 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 8 artarak yaklaşık 5.4 milyar dolara ulaşırken, kargo gelirleri ise 2.5 katına çıkarak 2 milyar doları aştı. Net borçluluk ise yılın ilk yarısında 2.8 milyar dolar azaltıldı.

Giriş maaşı 17 bin TL

“Çok motive bir ekibimiz var. İyi para veriyoruz. Bizde ilk işe giren arkadaşlar 17 bin TL ile başlıyor, ilk giren uzman. Bu sene de çok güzel ikramiyeler vereceğiz. Geçen sene tüm iştiraklerle beraber 5 bin ekstra istihdam sağladık. Bu sene daha fazla istihdam öngörüyoruz.”

Venezuela radarda…

Ahmet Bolat aynı zamanda Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanı… THY’nin geçen yıl 8.5 milyar doları aşan hizmet ihracatıyla, TİM bünyesinde sıralanan tüm ihracatçıları geçtiğine dikkat çekiyor. Seneye HİB’in 130 milyar dolarlık ihracat hedefi olacağını paylaşanBolat’a göre bu durumda 2023’te toplam ihracat 400 milyar doları bulabilir. THY’nin ihracatın ‘amiral gemisi’ olarak daha fazla proje geliştireceğini anlatan Bolat HİB olarak Venezuela’ya da daha çok odaklanacaklarının sinyalini verdi.

Van’a çıkarma yapacak tüm Türkiye’yi tanıtacak

“Uluslararası yolcu kapasitemiz haziran ayında 2019’a göre yüzde 22 arttı. Yurtdışındaki havayolları sıkıntıyaşarken, jet yakıt gideri yüzde 51 artarken THY önemli bir başarı yakaladı. Bu rakamsal başarılardan ziyade THY turizmin ana taşıyıcısı oldu. İstanbul’u tanıtıyoruz. Bunu diğer şehirleriçin de yapacağız. Ayın 21’inde THY yönetimi olarak Van’a gideceğiz. İlk kez İstanbul dışındaki yönetim toplantısını Van’da yapacağız. Erzurum ve Diyarbakır’da da planlıyoruz.”

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA