Türkiye’de hapis yatıp sınır dışı edilen Aine Davis, İngiltere’de terör suçlamasıyla yargılanacak

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Çarşamba günü İngiltere’nin başkenti Londra’da gözaltına alınan Davis’in duruşması bu sabah görülecek. Davis, terörle bağlantılı bir amaçla ateşli silah bulundurmakla da suçlanıyor.

Aine Davis, Hamza adını alıp İngiltere’den ayrılmış, daha sonra gittiği Suriye’de terör örgütü DEAŞ’a katılmıştı.

Eski Londra metrosu çalışanı olan, uyuşturucu ve silah taşıma suçlarından sabıkası bulunan Davis, 2015’te İstanbul Silivri’de yakalanmış ve Türkiye’de terör örgütü üyeliği suçlamasıyla yargılandığı davada 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Terörle Mücadele Birimi’ne mensup polisler, Türkiye’nin sınır dışı ettiği Davis’i, Londra’nın kuzeyindeki Luton Havaalanı’nda gözaltına aldı.

İngiltere’de 2000’de revize edilen Terörle Mücadele Yasası kapsamında, ‘terör faaliyetlerinin finansmanı’ suçlamasıyla gözaltına alınan Davis halen, Londra’nın güneyindeki bir karakolda tutuluyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı Sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Her zaman İngiltere’nin güvenliğini sağlayacağız ve hiçbir şeyin bunu tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz. Bir İngiliz vatandaşının Türkiye’den sınır dışı edildiğini doğrulayabiliriz ancak polis soruşturmaları devam ederken bu konuda daha fazla yorum yapmak uygun olmaz” dedi.

38 yaşındaki Davis, ‘Beatles’ lakabıyla anılan örgütün infaz hücresinin üyesi olduğu iddiasını reddediyor.

Batı Londra kökenli dört DEAŞ’lıya, İngilizce aksanları nedeniyle bu lakap takılmıştı.

Örgütün paylaştığı videolarda Batılı rehineleri öldürürken görülen ve ‘Cihatçı John’ lakabıyla bilinen Muhammed Emwazi de bu grubun üyesiydi.

Emzawi, Davis’in yakalanmasından birkaç gün sonra ABD’nin Suriye’de düzenlediği hava saldırısında öldürülmüştü.

ABD, dört DEAŞ’lıyı dördü Amerikalı 27 rehineyi, bazılarının başlarını keserek öldürmekle suçluyor.

2018’de Suriye’de yakalanan diğer iki terörist ise halen iade edildikleri ABD’de cezaevinde.

İngiltere’nin 2018’de vatandaşlıktan çıkardığı iki kişiden Alexanda Kotey, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargılandığı davada Nisan ayında suçlu bulunan El Shafee Elsheikh’in cezası ise bu ay açıklanacak.

Kaynak: BBC Türkçe

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA