‘Uludere’nin acısı hâlâ dinmiş değil’

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Aralık 2011’de Irak sınırında terörist sanılarak uçakların hedefi olan ve yaşamını yitiren 34 kişinin Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı köyündeki ailelerini ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, “Acı hala dinmiş değildir. Eğer ülkeye adalet gelecekse bu acının dindirilmesi, olayın aydınlatılması lazım. Adalet olmalı, olay aydınlatılmalı. Olay aydınlatıldıktan sonra ancak helalleşme olabilir. Bu olayı aydınlatacağıma dair söz vermek için geldim” dedi.

Kılıçdaroğlu yaptığı son açıklamada, “Bütün annelerin ellerinden öpüyorum; evlatların geri gelmesi mümkün değil ama onlarla helalleşmemiz lazım” demişti.

Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu dün Uludere’nin (Roboski) Gülyazı köyüne geldi. Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu’nun 15 ay süren çalışmalarında görev yapan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de eşlik etti.

‘Aydınlatılmalı’

Kılıçdaroğlu acılı ailelerle buluşmasında, olayda 34 canın yitirildiğini anımsatarak şunları söyledi: “Bunların 18’i, 18 yaşından küçüktü. Acı hala dinmiş değildir. Eğer ülkeye adalet gelecekse bu acının dindirilmesi lazım. Olayın aydınlatılması lazım. Bu olayı aydınlatacağıma dair söz vermek için buraya geldim. Adalet olmalı, olay aydınlatılmalı. Olay aydınlatıldıktan sonra ancak helalleşme olabilir. Ölenler geri gelmeyecek. Bunun farkındayız. Hepimiz de biliyoruz zaten ama bir şekliyle annelerin acılarının dindirilmesi lazım. Anneler evlat acısıyla hala ve hala yaşıyorlar. Ve adalet istiyorlar bizden. Biz bu adaleti sağlayacağız. Adaleti sağlamak bizim görevimizdir. Eğer adaleti sağlarsanız o zaman toplumda kucaklaşmayı, toplumda huzuru, toplumda barışı sağlamış olursunuz. Aksi halde annelerin yüreğindeki ateş sönmüyor ve sönmeyecektir.”

Kılıçdaroğlu, Uludere ziyaretinin ardından yaptığı paylaşımda ise “Acılarımızla yüzleşerek iyileşebiliriz. Yaralarımızı ancak bu sayede sarabiliriz. Artık geçmişte yaşamak istemiyorsak, önümüze bakmak istiyorsak, bu ülkedeki tüm açık yaraları kapatmamız şarttır. Söz verdim aydınlatacağım ve helalleşmek için bir daha geleceğim” ifadelerini kullandı.

Şehit korucunun ailesine taziye

Kılıçdaroğlu, Şırnak’ta yol çalışmasında, 2 Temmuz’da PKK’lı teröristlerin daha önce araziye yerleştirdiği el yapımı patlayıcının (EYP) infilakıyla şehit olan güvenlik korucusu Kerem Mehmetoğlu’nun taziyesine de katıldı. Mehmetoğlu’nun yakınları tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, başsağlığı dileğinde bulunup dua etti.

Diğer Siyaset Haberleri İçin TIKLA