Üniversiteliye bu oda bin 700 lira!

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

OZAN ÖMER KADÜKER – Üniversite tercihleri, 5 Ağustos’a kadar devam ediyor. Adaylar, tercih yaparken üniversite, bölüm olanakları, akademik kadro, yurt dışı imkânları, burs seçenekleri gibi her kritere dikkat ediyorlar. Bu noktada okunan şehir ve barınma olanakları da önemli bir kriter hatta son yıllarda, kira ve yurt ücretlerindeki artışlar nedeniyle tercihlerde öncelikli hale geldi. Öyle ki birçok öğrenci, yüksek barınma ücretleri nedeniyle büyükşehirleri tercih etmeyip ailesinin olduğu şehirde okuma kararı aldı.

Türkiye genelinde yurt ücretleri geçen yıla göre en az yüzde 65 oranında arttı. Bazı yurtlarda bu oran yüzde 100’ü de aştı. Yurt fiyatları Türkiye genelinde ortalama 2 binTL’den başlıyor 15 binTL’ye kadar çıkıyor. En pahalı şehir olan İstanbul’da özel yurt ücretleri 15binTL ile 120 bin TL arasında değişiyor.

İzmir’de 17 bin

İzmir’de yıllık 17binTL’den 90 binTL’ye, Ankara’da 16 binTL’den 100 binTL’ye kadar yurt bulmak mümkün.Kiralık ev fiyatları ise İstanbul’da en ücra semtlerde 3 binTL’den başlıyor. Öğrencilerin yoğun olduğu ilçelerde ise 7 binTL ile 10 binTL aralığında. İzmir’de 4 binTL’den başlıyor 7 binTL’ye kadar çıkıyor. Ankara’da da semtine, şehre ve üniversiteye uzaklığına göre 3 bin 500TL ile 7 binTL; Eskişehir’de 3 binTL ile 4 bin TL aralığında.

Yurtların Gençlik ve Spor Bakanlığı’na (GSB) bağlı olup olmaması önemli. Çok yüksek ücretli lüks yurtlar ile öğrencilerle birlikte her isteyenin kaldığı pansiyonlar Bakanlığa bağlı değil. O nedenle bu yurtlar arasında ücret uçurumları var. Bu konuya dikkat çeken Tüm Özel Öğrenci Yurtları İşverenler Sendikası Sözcüsü Funda Gökgöl “Boğaz manzaralı yurtlarda yıllık 250 bin TL gibi fiyatlar söz konusu ancak bu yurtların Bakanlık ruhsatı yok. İsteyen herkes ücreti karşılığında konaklama yapabiliyor. Asıl önemli olan Bakanlığa bağlı yurtlar. Bu yurtlar ise İstanbul’da 22 binTL ile 95 binTL arasında. Türkiye genelinde ücretlerde geçen yıla göre yüzde 65 artış söz konusu. GSB, KYK’daki ve vakıf yurtlarındaki öğrencilerine aylık yemek yardımı yapıyor. Aynı yardımı özel yurt öğrencilerine verdikleri takdirde öğrencilerin bütçesine katkısı çok büyük olur” dedi.

Eylülde daha da zor bulunacak

Birçok öğrenci, yurt ve ev tutma işini üniversitelerin açıldığı eylül ayına bırakıyor. Ancak bu yıl ev bulmak daha zor olacak. Birçok ilde kira artışları yaşandığını kaydeden Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, şu bilgileri verdi:

“Bu yıl yine öğrencilerin barınma sorunu önemli bir gündem maddesi olacak. Kiralık ev bulunamadığı gibi pandemi döneminde kapanan yurtlara yeterli ilaveler yapılmadı. Bu dönem bile bulunamayan kiralık daire eylül ayında neredeyse hiç bulunamayacak diyebiliriz. Ayrıca artık öğrenci evlerinin nüfusu arttı. Daha fazla kişiyle kalmak isteyenler var.”

Büyükşehirden vazgeçtiler

Öğrenciler, yaşam giderleri tercih listelerinde büyükşehirlere yer vermekten kaçınıyor. Örneğin Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okumak isteyen Sultan Ersoy, yaşam maliyetleri ve barınma sorunundan korktuğu için İstanbul’dan vazgeçtiğini söyledi. Bir başka öğrenci ise “Ailem Elazığ’da, İstanbul Teknik’te okumak istiyordum ancak oraya gidip zorluk yaşamaktansa Ege’deki üniversiteleri yazdım” diye konuştu. Sosyal medyada da adaylar, barınma maliyetlerini düşündüğü için büyükşehirleri tercih etmekten vazgeçtikleri yönünde paylaşımlar yapıyorlar.

GEÇEN YIL 900 LİRAYDI

Üniversite öğrencileri geçen yıl barınma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadı. Milliyet’in 16 Eylül 2021’de yayımladığı “Bu oda 900 TL” başlıklı haber, barınma konusunda gelinen noktayı çarpıcı şekilde ortaya koymuştu. O haberde yer alan, penceresi bile olmayan ve sadece bir yatağın sığabildiği 900 TL’lik yurt odasına da zam geldi. Yurt, bu yıl bin 700 TL’den öğrenci kabul ediyor. Buna rağmen şu an yurtta boş oda yok. Oda bulabilmek için isminizi yazdırmanız ve her hafta başında aramanız gerekiyor.

Bu oda 900 TL! Mezardan farksız öğrenci yurdu

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA