Yerli otomasyonla hedef 460 milyon dolar tasarruf

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

MİTHAT YURDAKUL Ankara – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, EÜAŞ EOS ekibi, yaklaşık 3 yıl öncesine dayanan projede, test sürecinin ardından kurulum için çalışmaları başlattı.

İlk olarak 27 Temmuz 2020’de KepezII Hidroelektrik Santrali’nde (HES) uygulanan yerli otomasyon sistemi, burada bugüne kadar sorunsuz bir şeklide görevini yerine getirdi.

Ardından Türkiye’nin farklı bölgelerindeki kullanılmaya başlayan EOS, şu anda 12 HES ünitesinde Almanya, Fransa, Avusturya ve İsveç gibi ülkelerin firmalarına ait sistemlerin yerini aldı ve 36 milyon dolar tasarruf sağladı.

EOS ile birlikte otomasyon sistemlerinin güncelleme maliyetlerinde ünite başına ortalama 3 milyon dolarlık tasarruf sağlanmış oldu.

Yerli sistemin, 45 EÜAŞ santralindeki 153 ünitede kullanılması planlanıyor. Böyle yaklaşık 460 milyon dolarlık tasarruf sağlanmış olacak.

Yerli otomasyon sistemi ile santral verilerinin de devlet kuruluşu EÜAŞ’ın elinde kaldığı, sahadaki otomasyon kaynaklı problemlerin de EOS sayesinde daha hızlı çözüldüğü ifade edildi.

Emekli olunca ne kadar aylık alırım?

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA