Bandrolde yüksek güvenlik dönemi

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

EKONOMİ SERVİSİ – Türk mühendislerinin geliştirdiği yeni nesil bandroller İzmir Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi’nde basılıyor. Bandrollerin temel özelliklerinin başında, yırtılınca yeniden kullanılamaz ve kopyalanamaz olması, herkes tarafından internet üzerinden kontrol edilebilir olması geliyor.

Vergigelirine güvence

Fabrikada düzenlenen basın toplantısında konuşan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, “Türkiye’de son 14 yıldır aynı bandroller kullanılıyordu ama gelişen teknoloji ile birlikte yeni bir sisteme geçilmesi gerekliydi. Türk mühendisler tarafından geliştirilen, yeni nesil üstün teknolojiyle, kopyalanamaz bandrol üretimi ile hem tüketicilerimizi koruyacak hem de devletimizin bu alandaki gelir kaybını önleyeceğiz. Yeni düzenlemenin temel amacı; sigara ve alkollü içkilerde kayıp kaçak oranlarının azaltılarak vergi kayıplarının önüne geçilmesi, kaçakçılığın engellenmesi ve halk sağlığını ciddi şekilde tehdit eden sahteciliğin ortadan kaldırılmasıdır. Sistem sayesinde devletimizin ÖTV gelirlerinin yaklaşık 125 milyar TL’lik kısmını güvence altına da almış oluyoruz” dedi.

600 milyon TL’lik yatırım

Yeni nesil bandrol için yapılan toplam yatırım tutarı 600 milyon TL’ye ulaştı. 10 bin metrekare kapalı alana kurulan fabrika, Avrupa’nın en büyük bandrol üretim tesisi konumunda. 25 milyar adet üretim kapasitesi bulunan tesiste, 200’den fazla üretici ve ithalatçı firmada bulunan 400’ün üzerindeki üretim hattı ve 7 bin 200 farklı ürün için yılda 10 milyar adet bandrol üretilecek.

Eski bandroleek süre

Merkez bankalarında kullanılan seviyede güvenlik önlemleri uygulanan fabrikada üretilen yeni nesil bandroller, çok özel mürekkep ve baskı teknolojileri sayesinde kopyalanamaz özelliğe sahip. Bandrollerde 5 farklı katmanda güvenlik özellikleri yer alıyor. Bu katmanlar açık, yarı açık, gizli, dijital ve adli kontrol katmanlarından oluşuyor. Her katmanda, birden fazla çok farklı güvenlik özellikleri yer alıyor. Bazı özelliklersadece özel cihazlarla kontrol edilebiliyor. Bandroller, gözle de kontrol edilebiliyor. Eski bandroller ise stoklar nedeniyle, belli bir süre yeni kullanılmaya ve ürünlerin üzerinde yer almaya devam edecek.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA