Yangın tüplerine talep yağıyor

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Hanife Baş – Yaz ayıyla beraber etkili olmaya başlayan orman yangınları, yangınla mücadele cihazlarına talebi artırdı.Tüm Yangın Söndürme Cihazları İmalatçı İthalatçı İş İnsanları Derneği (TÜYSİAD) Başkanı Tarık Akın, geçen yılki büyüklükte olmasa da bu yıl da ufak çaplı yangınların yaşandığını belirterek, “Umarız daha fazla olmaz. Yangınla mücadele cihazlarına talepte artış var ama geçen yılki talep yok. Gönüllü sayısı da çok düştü. Yangınla mücadelede görev alan gönüllü sayısı yarı yarıya azaldı” dedi.

Hammaddesi ithal

Bu dönemde en çok yangın söndürme tüpüne talep olduğunu aktaran Akın, “Onun da yönetmelikte zorunlu kullanımı var. Orman yangınlarında ise yangını söndürmek için kimyasal maddeler, köpük isteniyor. Geçen yıla göre talep yarı yarıya az. Devlet kurumları ve itfaiyeler isteyebiliyor. Geçen yıl çok büyük orman yangınları olduğu için yangın bölgelerine yakın konut, pansiyon ve otellerin hepsinin talebi vardı. Kendileri önlem almak istiyordu. Bu yıl bu talep yüzde 10’lara düştü. En çok talep Ege Bölgesi’nden geliyor. Risk daha yüksek hem de turizm bölgesi. Marmara’dan çok talep yok, yangın riski daha düşük” bilgisini verdi.

Akın, talepteki düşüşte enflasyon nedeniyle artan fiyatların etkili olduğuna da işaret ederek, şunları söyledi:“Türkiye’de üretim olsa da hammaddenin yüzde 70’i ithal. Yerli üretim kısıtlı sayıda. Fiyatlar enflasyon nedeniyle çok arttı. Geçen yıl 180 TL olan yangın söndürme tüpünün fiyatı 400 TL’ye çıktı. Kimyasal söndürücü maddelerin de kilosu geçen yıl 10 TL iken bu yıl 23 TL oldu. Geçen yıl talebe yetişemedik, ithalat yapmak zorunda kaldık. Hatta dernek olarak çok bağış da yaptık.”

Tarık Akın, yangına erken müdahalenin önem taşıdığına da dikkat çekerek, gerekli emniyet tedbirleri alınırsa, malzemeler tamamlanırsa yangın söndürme sürelerinin çok kısaldığını anımsattı.

Önceden önlem önemli

Tüm Yangın Söndürme Sistemlerini Araştırma ve Geliştirme Derneği (TÜYANDER) Başkanı Fikret Kır, son dönemdeki orman yangınlarının yangınla mücadele cihazlarına talebi artırdığını dile getirerek, şunları söyledi: “Maalesef ülkemizde insanlar yangın olunca, yumurta kapıya dayanınca önlem alma yolunu seçiyor. Önlemi erken almak, teçhizatı önceden hazır etmek yangınla mücadelede çok önemli. Ülkemizde tehlike başlayınca alım yapılıyor. Bu yıl yangınlar küçük olduğu için geçen yılki kadar talep yok. Fiyatlardaki artış da talebi etkiledi. En çok yangın söndürme cihazı, hortum ve hortumun başına takılan lans alınıyor. En çok talep Ege Bölgesi’nden.”

İki yılda bir bakım gerekiyor

Yangınla mücadele en önemli teçhizat olan yangın söndürme tüplerini kurumların bulundurma zorunluluğu var. Bakımlarının da iki yılda bir yapılması gerekiyor. İki yılda bir tamamıyla boşaltılıp doldurulması gerekiyor. Köpüklü yangın söndürme tüplerinde periyodik bakım ile dolum süresi iki yılda bir yapılır. Halokarbon yangın tüplerinin kontrolü yılda iki kez gerçekleştirilmesi gerekir.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA