‘Çiftçi üretmezse hepimiz aç kalırız’

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Gülden Çoktan –Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Edirne programının ikinci gününe Ayçiçek üretici çiftçileri ziyaret ederek başladı. Tarlada kendisini karşılayan çiftçilerle konuşan Kılıçdaroğlu, tarıma ve çiftçiye destek verilmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Destek vermenin ötesinde Türkiye’de tam tersi yapıldı. Gübreden, ilaçtan, mazottan pek çok şeye aşırı zamlar yapıldı ve doğal olarak çiftçi, nasıl ekeceğini, nasıl gelir elde edeceğini, hayatını nasıl sürdüreceğini bilemez noktaya geldi. Ton başına bir fiyat verilmesi lazım. Makul olan kilosunun 16 TL olması lazım, destek hariç. Eğer bu alım fiyatı deklere edilir ve çiftçiden bu ürün ton başına 16 bin TL’den alınırsa çiftçi ‘bırakın kar etmeyi en azından evet önümüzdeki yıl ben bunu ekebilirim’ diyecektir” diye konuştu.

‘Ezilmek istemiyorlar’

Çiftçi üretmediği zaman paranın çok daha fazlasını yurt dışında eken, ürün elde eden çiftçinin kasasına akıtacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Çiftçilerimizkimseye minnet duymak istemiyor, borç altında ezilmek istemiyorlar. Gübresini, ilacını, mazotunu alsın, tarlasında traktörünü sürsün. Huzur içinde türkü söyleyerek bereketli tarlasını eksin. Siz üretmediğiniz zaman hepimizin aç kalacağını da onlar biliyorlar. O nedenle size destek vermek, sizi desteklemek bizim en temel görevlerimizden bir tanesidir” dedi.

Primleri devlet ödeyecek

Tarla ziyaretinin ardından Büyükdöllük Köyü’nü ziyaret eden Kılıçdaroğlu, köy kahvehanesinde köy halkı ile kahvaltı yaptı.Çiftçinin desteklenmesinde ÖTV ve KDV’ nin kaldırılmasının şart olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, kırsal bölgelerde çalışan kadın ve gençlerin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödeneceğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:“Kadınların ve gençlerin kırsalda kalması ve üretmesi lazım. Kırsalda kaldığı zaman da perişan olmaması lazım. Sosyal devleti sağlamak zorundasınız. Sosyal devletin en temel özelliği çalışan insanın alın terinin karşılığını vermektir.”

Vergisiz mazot vaadi

Kılıçdaroğlu, Trakya’da çiftçilere vergisiz mazot vaadinde bulundu. CHP lideri, tek kişinin iradesine Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nibırakmayacaklarını belirterek, “Cumhurbaşkanı tarafsız olacak. Altı parti kendi içinde bu çalışmayı yapıyor. Belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra bunu da kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Diğer Siyaset Haberleri İçin TIKLA