Su altında enerji üssü kuruyoruz

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

MERSİN İHA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdülhamid Han gemisini Antalya Gazipaşa’nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna uğurladı.Mersin’in Silifke ilçesindeki Taşucu Limanı’ndaki gemiyehelikopterle inen Erdoğan, törendeki konuşmasında şunları söyledi.

BİZ DE VARIZ: Ülkemizin 2023 hedeflerini belirlerken öncelikle çözmemiz gereken sorunların başında enerjide dışa bağımlılığımızın geldiğini gördük. Dört sondaj gemimiz, iki sismik araştırma gemimizle artık biz de bu alanda varız.

FİLOYA SAHİBİZ: Denizlerde dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahibiz. Akdeniz ve Karadeniz’de sondaj çalışmalarına başladık.Karadeniz’de keşfettiğimiz 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervi ülkemize ve milletimize maddi karşılığının çok ötesinde bir moral vermiş, bir dönüm noktası olmuştur. Denizin iki bin 200 metre altında yürütülen bu işlemlerle adeta su altında bir enerji üssü kuruyoruz.Karadeniz’de10 kuyudaki işlemleribitirerek buradan gelecek doğal gazı 2023’te milletimizin hizmetine vermeyi planlıyoruz.

ÜRETİMİMİZ 65 BİN VARİL: Denizlerde elde ettiğimiz başarıyı karadaki keşiflerle taçlandırmak istiyoruz. Bu amaçla hem yeni kuyu açma hem daha önce açılıp üzeri kapatılmış kuyuları tekrar üretime kazandırma faaliyetlerimizi kesintisiz devam ettiriyoruz. Üretimimiz 65 bin varile ulaştı. Hedefimiz yıl sonuna kadar 150 kuyu daha açarak bu rakamı katlayarak artırmak.Sadece 2022 enerji faturamızın 100 milyar doları bulacağı göz önüne alındığında, yürütülen çalışmaların ve elde edilen sonuçların manası daha iyi anlaşılacaktır.

GAZİPAŞA’NIN 55 KİLOMETRE AÇIĞI: Abdülhamid Han gemimiz diğer 3 sondaj gemimizden daha üstün özelliklere sahip. Bu gemiyi ilk defa Türkiye olarak biz kullanacağız. Abdülhamid Han gemimizi ’Mavi Vatan’a, yeni sondaj rotamız Akdeniz’e yolcu ediyoruz. Gemimizi ‘Ya Allah bismillah’ diyerek Gazipaşa’nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna uğurlayacağız. Yörükler-1 kuyusu, Doğu Akdeniz’deki geniş iş planımızın ilk adımıdır. Gemimiz buradaki sondaj çalışmalarını bitirince durmayacak. Diğer kuyulara geçecek. Bu şekilde bulana kadar aramaya devam edeceğiz.Akdeniz’deki arama ve sondaj çalışmaları kendi egemenlik alanlarımızdadır. Bunun için kimseden izin veya icazet almaya ihtiyacımız yoktur. Abdülhamid Han gemisi çalışmalarına başladığında, arkalarına aldıkları ağa babalarına güvenerek bize efelik etmeye yeltenenler muhtemelen çıkacaktır. Onları muhattap görmedikçe şımarıklıklarını artıranların sonu bir gün kafayı duvara çarpıp kendilerine gelmek olacaktır. Ne kuklalar, ne de onların iplerini ellerinde tutanlar Akdeniz’de hakkımız olanı almamızı engelleyemeyecek.

AKILLARINA GELİR: Gerçi Akdeniz’de Abdülhamid Han ismiyle karşılaşan birilerinin aklına herhalde önce Gazi Ethem Paşa ve Dömeke Savaşı gelecek. Onlar anladı. Üzerinden henüz bir asır geçmiş olan mücadeleyi ne yaparlar? Hatırlarlar. Ama hiç merak etmesinler, hiç korkmasınlar. Bizim ilkemiz ne hakkımızı yedirmek ne de kimsenin hakkına göz dikmektir… Uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış olan haklarımızı, hariçten gazel okuyarak, uydurma haritalarla yok saymak isteyenlere bu lokmanın onların boğazından geçmeyecek kadar büyük olduğunu da hatırlatırım.

BİZİMLE YÜRÜYEN KAZANIR: Türkiye’nin dostluğunun ve müttefikliğinin özellikle karşısında yer almaktan çok daha değerli, çok daha kazançlı, çok daha doğru bir yaklaşım olduğunu görmek için son dönemdeki gelişmelere bakmak yeterlidir. Bizimle yol yürüyen kazanır. Bize karşı yol yürüyen ise kaybeder.

Mavi Vatan’daki filomuzun en güçlü gemisi

Yedinci nesil Abdülhamit gemisi 238 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğinde. Mavi Vatan’daki hidrokarbon arama çalışmalarına önemli bir güç katması bekleniyor. Çift kule ile aktif konumlandırma sistemine sahip 200 mürettebat kapasiteli geminin, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneği bulunuyor. Güney Kore’deki Okpo Limanı’ndan yola çıkıp 19 Mayıs’ta Taşucu Limanı’na ulaşan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından adı Abdülhamid Han olarak açıklanan gemi teknik donanımı ve fiziki özellikleriyle Mavi Vatan’daki filomuzun en güçlü gemisi. Abdülhamid Han’ın ilk görevi 2 ay sürecek.

Akkuyu’da inceleme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’ni uğurladıktan sonrahelikopterleMersin’in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne (NGS)geçti. Erdoğan, basına kapalı gerçekleşen ziyarette incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.

Diğer Siyaset Haberleri İçin TIKLA