Daha mürekkebi kurumamıştı!

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Rusya’nın İstanbul’da Ukrayna ile ‘tahıl koridoru’ anlaşması imzalamasının hemen ardından, Ukrayna liman kenti Odessa’ya saldırması tüm dünyada tepkiyle karşılandı. Ukrayna Güney Harekat Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus ordusunun Odessa limanını 4 füzeyle hedef aldığı, füzelerden 2’sinin limana isabet ettiği belirtildi. Açıklamada, “Düşman Kalibr seyir füzeleri ile Odessa deniz ticaret limanına saldırdı. Füzelerden 2’si hava savunma sistemleri tarafından düşürüldü, 2’si limanın altyapısına isabet etti” ifadeleri kullanıldı. Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya’yı saldırıdan sorumlu tutarak, limandaki ambarların kasıtlı olarak hedef alındığını söyledi. İstanbul’da varılan anlaşmada, Rusya, tahıl ihracatında kullanılacak limanları hedef almamayı taahhüt etmişti.

24 saat sürmedi

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Odessa limanına füze saldırısı, verdiği sözleri tutmaması ve İstanbul anlaşması kapsamında BM ve Türkiye nezdindeki taahhütlerine uymaması 24 saatten az sürdü. Yerine getirmemesi durumunda Rusya, küresel gıda krizinin tüm sorumluluğunu üstlenecektir” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, “Rusya ile olan anlaşmanın imzalanan kağıda bile değmez olduğu aşikardır. Rusya’nın BM ve Türkiye’ye verdiği taahhütlerin sorgulanması için 24 saat bile geçmedi. Rusya devletten çok terör devletidir” açıklamasında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de saldırıları kınadı. BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq tarafından yapılan açıklamada, “Tüm taraflar, Ukrayna tahılının ve diğer ilgili tüm ürünlerin küresel pazarlara güvenli şekilde ulaştırılmasını sağlamak için küresel bir sahnede net taahhütlerde bulundu. Küresel gıda krizini ele almak ve dünya çapındaki ihtiyaç sahibi milyonlarca insanın acısını hafifletebilmek için bu ürünlere ihtiyaç duyulmaktadır. Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından tam olarak uygulanması zorunlu haldedir” ifadeleri kullanıldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, saldırının, Rusya’nın uluslararası hukuku “tamamen yok saydığını” gösterdiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin liderliğinde, Ukrayna ve Rusya tarafından Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde Ukrayna’dan tahıl sevkiyatına yönelik anlaşmanın imzalanmasının üzerinden 24 saat geçmemişti. Dönüm noktası niteliğindeki anlaşma, küresel gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi ve küresel gıda krizinin çözümü için önemli olarak görülürken, Ukrayna tahılının Odessa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından yeniden dünya pazarına sunulmasının önünü açıyor. Anlaşma kapsamında Rusya limanları hedef almayacaktı.

Zelenskiy demişti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, İstanbul’da imzalanan ve Rusya’nın blokajını kaldıran anlaşmanın ardından ülkesinin yaklaşık 10 milyar dolar değerinde satabileceği tahıl bulunduğunu ifade etti. Zelenskiy “Bu durum, Ukrayna’nın savaşı kaldırabileceğini gösteriyor” dedi. “Rusya provokasyon yapmaya çalışabilir; Ukrayna ve uluslararası girişimleri kötü gösterilmeye çalışılabilir” diyen Zelenskiy, “Ancak BM’ye güveniyoruz” diye devam etti. Ancak Zelenskiy’in açıklamasının ardından Odessa’ya yönelik saldırı gerçekleşti.

Akar: Endişelendirdi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Odessa’daki saldırı ile ilgili açıklama yaptı. Akar, “Füze saldırısı olduğu şeklinde bilgiler aldık ve bunun üzerine biz zaten temasta olduğumuz Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ile telefonla görüştük, konuştuk. Gerekli bilgileri aldık. Oraya bir füze saldırısı olduğunu ifade ettiler. Füze saldırılarından bir tanesinin oradaki silolardan bir tanesine isabet ettiğini, diğerinin de siloya yakın bir bölgeye düştüğünü ve fakat orada önemli olan rıhtımların yükleme kapasitesinde ve kabiliyetinde herhangi bir olumsuzluk olmadığını, oradaki faaliyetlerin devam edebileceğini ifade ettiler” açıklamasında bulundu. Akar, Rus tarafı ile yapılan görüşmede ise, ‘Rusların kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını’ söylediklerini aktardı.

Bakan Akar, “Tahıl sevkiyatı ile ilgili dün yaptığımız anlaşmadan hemen sonra böyle bir hadisenin meydana gelmesi gerçekten bizi de endişelendirdi. Bundan biz de rahatsız olduk. Fakat biz orada dün yaptığımız anlaşmadaki vardığımız mutabakattaki sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz ve biz tarafların sükunetle, sabırla burada sakin bir şekilde iş birliğine devam etmelerinden yana olduğumuzu da yine görüşmelerimizde dile getirdik” dedi.

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA