Enerji verimliliğiyle 372 milyon $ tasarruf

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

MİTHAT YURDAKUL Ankara – Ülkeler de son dönemde bu konudaki çalışmalarına hız veriyor. Özellikle Avrupa ülkeleri her geçen gün enerji tasarrufu çağrılarına bir yenisini eklerken, mevcut durumu yıllar önce öngören Türkiye ise uzun süredir bu konuda bir eylem planı yürütüyor. 2018 yılında ilan ettiği Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile Türkiye; bina ve hizmetler, sanayi ve teknoloji, enerji, ulaştırma, tarım ve bütün sektörleri ilgilendiren alanlarda kapsamlı bir eylem planını uyguluyor.

Verimliliği artırmak üzere harekete geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu alandaki yatırımların, kendini ortalama 5 yıl içerisinde amorti ettiğini ve bu süreden sonraki yılların da kişi ve kurumların hanesine kar olarak yazıldığını hesapladı. Bakanlık verilerine göre, 2021 yılında enerji verimliliğine yapılan 1 milyar 325 milyon doları yatırım karşılığında 372 milyon doları tasarruf elde edildi. Ayrıca, devreye alınan yatırımlarla 43 milyon ton eşdeğeri sera gazı azaltımı sağladı ve 12 bin yeni istihdam oluşturuldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de konuyla ilgili olarak, konutlarda enerji verimliliğinin artırılması için yalıtım yapılması amacıyla Isı Yalıtımı Kredi Paketini devreye alındığını duyurmuştu. Bu kapsamda vatandaşlara daire başı 50 bin TL’ye kadar, 60 ay vadeli, 0.99 faiz oranıyla uygun kredi imkânları sunulmuştu.

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA