Hamaney ABD’ye çattı

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

DIŞ HABERLER – İran’da Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney, geçen hafta yaşanan protestolardan “hükümeti devirmek isteyen yabancı düşmanları” sorumlu tuttu.

Hamaney, İran İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu Ayetullah İmam Humeyni’nin 33. ölüm yıl dönümünde yaptığı konuşmada, İran halkının dine ve nizama bağlılığının eskisinden daha fazla olduğunu belirterek, “ABD, İran halkını İslam Cumhuriyeti ile karşı karşıya getirmeye çalışıyor” dedi.Geçen ay ülkenin güneybatısında bir binanın çökmesi sonucu 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan felaket sonrası patlak veren protestolara atıfta bulunan Hamaney, ABD’nin rejim gösterileri desteklediğini ve bu gösterilere bel bağladığını savundu. Hamaney, “Medya ve interneti kullanarak, içerideki kendi paralı askerleri ve psikolojik algılar ile halkı devlete düşman yapmak ve karşı karşıya getirmek istiyorlar. Ancak düşmanın buradaki tüm hesapları diğer hesaplar da olduğu gibi yanlış” ifadelerini kullandı.

PSİKOLOJİK SAVAŞ

ABD’nin bir tankerdeki İran petrolüne el koymasına da değinen dini lider, Tahran’ın buna karşılık iki Yunan gemisine el koyması nedeniyle “korsanlıkla” suçlanmasını da kendilerine karşı “düşmanların yürüttüğü psikolojik savaş” olarak yorumladı.İran’a sert yaptırımlar uygulayan ABD, Nisan ayında Yunanistan açıklarında İran bandıralı “Pegas” adlı gemideki İran petrolüne el koymuştu. Tahran da 27 Mayıs’ta iki Yunan petrol tankerini alıkoyarak misilleme yapmıştı.

‘HUMEYNİ BATI’YI İYİ TANIYORDU’

Batıyı hedef alan Hamaney, “Batı üç asır boyunca Asya’dan Afrika’ya tüm dünyayı kendi çıkarları için esir aldı. Bununla da yetinmediler ve Amerika ile Güney Amerika’yı kendileri için esir aldılar. Katliamlar yaptılar, kölelik başlattılar ve büyük işkence ve facialara neden oldular. Onlar 3 asır boyunca dünyada büyük facia ve katliamlara neden olurken, düşünürleri dünya için insan hakları hukuku ve yasaları oluşturmaya çalışıyordu. İşte bu Batı medeniyetinin riyakarlığı, çelişkisi ve sözünde durmayışının göstergesidir. İmam Batıyı iyi tanıyordu ve bu nedenle İslami yaşam ve düşünce biçimi ile Batı tarzı düşünce ve yaşam biçimi arasında mesafe olmasını istedi” ifadelerini kullandı.

EL KONULAN İRAN PETROLÜ

Yunanistan’ın İran’a ait petrol tankerine el koymasına değinen Hamaney, “İran’ın petrolünü Yunan sahillerinde çalıyorlar ve ardından biz bunu telafi edip düşmanın petrol tankerlerine el koyuyoruz ancak onlar İran’ı hırsızlıkla suçluyor. Kim hırsız? Siz bizim petrolümüzü çalıyorsunuz. Biz de sizden geri alıyoruz. Çalınmış bir şeyi geri almak hırsızlık değildir” şeklinde konuştu.

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA