İhaneti affetmedi!

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Ukrayna makamları içerisinde Rusya ile işbirliği yapan isimlere yönelik operasyon başladı. Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ‘vatana ihanet’ suçlaması yöneltilen üst düzey yetkililerin gözünün yaşına bakmadı. Zelenskiy, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkanı Ivan Bakanov ve Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova’yı görevden aldığını duyurdu.

Zelenskiy sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu kişinin vatana ihanet şüphesine dair deliller toplandı. Suçun tümü belgelenmiştir. Bu dönemde ve daha önce yaptığı şeylerin tümü uygun bir şekilde değerlendirilecek” ifadelerini kullandı. ‘Vatana ihanet’ ve ‘işbirliği’ faaliyetlerine ilişkin 651 ceza davası kaydedildiği açıklandı.

Zelenskiy, işgal altındaki topraklarda kalan 60’tan fazla Güvenlik Servisi ve kolluk kuvvetleri çalışanının Ruslarla iş birliği yaptığını
belirterek, bu durumun yöneticilerle ilgili ciddi sorunlar uyandırdığını kaydetti. Zelenskiy’in açıklamalarının ardından danışmanları tarafından yapılan bir başka açıklamada ise, iki ismin görevden alınmadığı, açığa alındığı ifade edildi.

Zelenskiy, SBU Başkanlığına vekaleten Tuğgeneral Vasil Malyuk’un atanmasına karar verirken, Venediktova’nın yardımcısı Oleksiy Simonenko’yu ise başsavcı vekili olarak atadı.

ESKİ ARKADAŞIYDI

Özellikle SBU Başkanı Bakanov’un görevden alınması dikkat çekti. Zira Bakanov, Zelenskiy’nin çok eski bir arkadaşıydı. Ukrayna’da daha önce de Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’ın eski SBU şefi olan Oleh Kulinych de gözaltına alınmıştı. Zelenskiy, Kulinych ile beraber eden herkesten hesap sorulacağını duyurdu.

KIRIM TARTIŞMASI BÜYÜYOR

Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Ukrayna’nın ve Batılı güçlerin “Kırım’ın Rus olmadığına inanmasının” bir tehdit olduğunu belirtti ve bölgeye dışarıdan gelecek herhangi bir saldırının “Kıyamet Günü”ne sebep olacağı uyarısında bulundu. Medvedev “Kıyamet Günü çok hızlı ve ağır gelir. Saklanması zor olacaktır” dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise bu sözlere karşılık “Tabii ki hiç kimse böyle korkutmaları kabul etmeyecektir” ifadesini kullandı.

NORVEÇ’TE DE BAYRAKTAR KAMPANYASI!

Ukrayna’nın Bayraktar SİHA’larını alması için Avrupa çapında düzenlenen yardım kampanyalarına bir ülke daha katıldı. Litvanya ve Polonya gibi ülkelerin ardından Norveç’te de bir yardım kampanyası başlatıldı. Her Norveçliden 10 krondan az kaynağa ihtiyaç duyulduğu belirtilen kampanyada, 250 krondan fazlasını veren ilk bin kişiye bağışlanacak hava aracının ismini belirleme olanağı sağlanacak.

RUSYA DONETSK’İ VURUYOR

Rusya’nın Ukrayna’yayönelik saldırıları devam ediyor. Rus birliklerinin, Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki bir kasabaya düzenlediği saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti. Ukrayna Acil Durumlar Servisi,Rusya’nın Donetsk bölgesine bağlı Toretsk kasabasını vurduğunu belirtti. Açıklamada, Rus bombardımanında 2 katlı bir binanın hedef alınması sonucu 5 kişinin olay yerinde hayatını kaybettiği ifade edildi.

Diğer Son Dakika Haberleri İçin TIKLA