İlaca yüzde 25 zam

Haberi Paylaşmayı Unutmayın

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması” düzenlemesinde değişikliğe gidildi. İlaçların fiyatlandırılmasında kullanılacak euro/TL değeri, temmuz itibarıyla yüzde 25 artırıldı. Böylece, ilaç fiyatlandırmasında geçen şubatta 6,29 TL olarak belirlenen euro değeri, temmuz ayı için 7,86 liraya çıkacak. Bugün itibarıyla geçerli olacak yeni euro değeriyle, ilaçların yüzde 25 zamlanması bekleniyor. Halihazırda euro/TL kuru ise 17 liranın üzerinde bulunuyor.

İlaç fiyatlarının belirlenmesinde temel alınan euro kuruyla güncel euro kuru arasındaki fark, TL/euro makasının açılmasıyla bir çok ilacın maliyetinin karşılanamamasına neden olurken, pek çok ilaçta tedarik sıkıntısı yaşanıyordu. Özellikle ithal ilaçlarda sıkıntı oluyordu.

ECZACI KÂRLARI ARTTI

Eczacı karlarında artışa gidildi. İlaçların depocuya satış fiyatının 100 TL’ye kadar olan kısmı için eczacı kârı yüzde 25’ten yüzde 28’e, 100-200 TL arasında olan kısmı için yüzde 16’dan yüzde 18’e ve 200 TL üstünde kalan kısmı için yüzde 12’den yüzde 13’e çıkarıldı. İlaçlarda depocuların kâr oranları ise değişmedi. Depocuya satış fiyatı 14,18 TL’ye kadar olan ürünlerde artış oranı yüzde 20, depocuya satış fiyat 14,18-27,13 TL’ye kadar olan ürünlere artış oranı yüzde 10 olarak uygulanacak.

Diğer Güncel Haberleri İçin TIKLA